Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Επιτάχυνση των διαβουλεύσεων και γρήγορα συμφωνία επιθυμεί η αμερικανική κυβέρνηση


Bloomberg: Οι ΗΠΑ κρούουν σήμα κινδύνου για την Ελλάδα
Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την οικονομία της  Ελλάδας, οι ΗΠΑ, που μέχρι πρότινος είχαν υιοθετήσει έναν πιο διακριτικό παρασκηνιακό ρόλο, φαίνεται να αλλάζουν στάση, προειδοποιεί δημοσίευμα του το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μέχρι πρόσφατα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα απέφευγε να τοποθετηθεί δημοσίως σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα, αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει.

«Αυτή την εβδομάδα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου εξέφρασε ανοιχτά την απογοήτευσή του για το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και  τους πιστωτές της» σημειώνει το ειδησεογραφικό δίκτυο.

Ωστόσο οι αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι έχουν τιμώρησε τις ΗΠΑ για ανάμιξη στο παρελθόν, θεωρούν πως το ελληνικό ζήτημα είναι καθαρά εσωτερικό.

Άλλωστε η Γερμανία, που αποτελεί βασικό πιστωτή της Ελλάδας, έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί το ελληνικό ζήτημα να συζητηθεί στη συνεδρίαση των G7 το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην υπόθεση της Ελλάδας αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασης έχει γίνει παρασκηνιακά», σημειώνει ο Έντουιν Τρούμαν, βοηθός υπουργός Οικονομικών επί προεδρία του Μπιλ Κλίντον.

Την περασμένη εβδομάδα ο Λιου είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μία στις 22 Μαΐου και μία 27 Μαΐου, αντανακλώντας την αύξηση ανησυχία των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τον Ιούνιο περίπου 1,5 δισ. δολάρια προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - όπου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος - με την πρώτη πληρωμή να είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν απορρίψει δημοσίως τις της ελληνικής κυβέρνησης ότι μια συμφωνία είναι κοντά.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν κρούσει συναγερμό δημόσια  με τον ίδιο τρόπο όπως το 2012, όταν ο Ομπάμα δήλωσε ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη ήταν ένα «σύννεφο που έρχεται πάνω από τον Ατλαντικό».

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg σήμερα η κατάσταση είναι σαφώς διαφορετική καθώς η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε καλύτερη θέση για να αντέξει εξωτερικές κρίσεις, ενώ η ίδια η Ευρώπη έχει λάβει μέτρα για την προστασία των τραπεζών της από τους κινδύνους που ελλοχεύει η Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, ο  Ομπάμα έχει ενδοιασμούς όσον αφορά την προσέγγιση της Ευρώπης ενώ στο Υπουργείο Οικονομικών «υπάρχει πολύ άγχος» ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών έχει καλέσει επανειλημμένως όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία γρήγορα, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική κρίση θα μεγαλώσει και θα δημιουργηθεί νέα ευρεία αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg