Τρίτη 12 Μαΐου 2015

H Eλληνική κυβέρνηση βρίσκεται εκεί απ' όπου είχε ξεκινήσει πριν από τρεις μήνες


Μία σαφής παρότρυνση προς την κυβέρνηση της Ελλάδας ώστε να λάβει τις αποφάσεις της το συντομότερο δυνατόν και πάντως εντός του χρονοδιαγράμματος της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, δόθηκε κατά την συνεδρίαση του eurogroup της Δευτέρας.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών αρκέστηκε σε μία λιτή ανακοίνωση στην οποία έγινε μία περιορισμένη αναφορά στην πρόοδο που έχει συντελεστεί, όμως σημειώθηκε ότι συμφωνία δεν υπάρχει και ότι μόνον έπειτα από αυτήν και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είναι δυνατή η αποδέσμευση της χρηματοδότησης.

Κατόπιν αυτών, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην ουσία εκεί απ' όπου είχε ξεκινήσει πριν από τρεις μήνες, με μόνη διαφορά τον δραματικό περιορισμό των χρονικών περιθωρίων (30 Ιουνίου λήγει παράταση της δανειακής σύμβασης) και την όποια βελτίωση του κλίματος στις τεχνικές συζητήσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ξένες κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δια των εκπροσώπων τους, μεταξύ των οποίων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Μάρτιν Σουλτς, έδειξαν ότι οι συζητήσεις περί δημοψηφίσματος στην Ελλάδα έχουν γίνει σε υψηλό επίπεδο και ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν τρομάζει την Ευρώπη.

Στον απόηχο της πολύωρης συνεδρίασης κυβερνητικών και κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Κυριακή, το στοιχείο που κυριαρχεί σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι η πολιτική διαχείριση μίας πιθανολογούμενης συμφωνίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα στοιχεία της συμφωνίας, εφόσον αυτή επιτευχθεί, θα περιλαμβάνει μέτρα και αποφάσεις, που θα απέχουν πολύ από τις κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και πάντως από τις προεκλογικές εξαγγελίες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Σε αυτά περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο τα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να καλύψουν το δημοσιονομικό σκέλος της συμφωνίας, καθώς και τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Με αυτά υπ' όψιν, οι εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό είτε από κυβερνητικά στελέχη, είτε από κοινοβουλευτικά συγκλίνουν στο ότι το δημοψήφισμα είναι η μοναδική δυνατότητα πολιτικής διαχείρισης των όσων επίκεινται.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, μελετάται και κάποιος κοινοβουλευτικός ελιγμός με την εξής μεθόδευση: να καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή εκ προοιμίου μία δική της εκδοχή συμφωνίας χωρίς μειώσεις συντάξεων, περικοπές κλπ., να ζητήσει από τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν.
Παρά ταύτα, η ένσταση προς μία τέτοια πρωτοβουλία έγκειται στο ότι θα πρόκειται για μία κίνηση στην οποία θα κυριαρχεί η προσπάθεια διαχείρισης στο εσωτερικό, χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα συμφωνία με τους εταίρους.

Πάντως από το ευρύτερο περιβάλλον του κ. Τσίπρα αλλά και από τον ίδιο τον  κυβερνητικό εκπρόσωπο αφήνουν να εννοηθεί όχι απλώς ότι το δημοψήφισμα είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά πιθανώς και η μοναδική επιλογή της κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση», σημείωσε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.




Άγγελος Κωβαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg