Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

"Διαρροή" του καλύτερου δυναμικού της Ελλάδας, λόγω κρίσης



Δεκαπλασιάστηκε η «διαρροή» νέων επιστημόνων από την Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια.


Η χώρα μας, μάλιστα, πλησιάζει, ως προς τη μετανάστευση επιστημόνων, τα μεγέθη της Γερμανίας, παρότι η ευρωπαϊκή ισχυρή χώρα έχει εξαπλάσιο πληθυσμό. «Τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας γερνούν», δήλωσε στην εφημερίδα  «Καθημερινή» ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο οποίος σχεδιάζει «πακέτο δράσεων» για την ανακοπή του brain drain.

Οι δράσεις θα παρουσιαστούν στις επόμενες Συνόδους των Πρυτάνεων –στα τέλη του μήνα– και των προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloοmberg σε πρόσφατη έρευνά του, την πενταετία 2009-2014 μετανάστευσαν από την Ελλάδα, προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, συνολικά 20.281 επιστήμονες. Την αντίστοιχη περίοδο, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο αριθμός ήταν 2.552. Ο δεκαπλασιασμός της «διαρροής μυαλών» από τη χώρα μας φέρνει την Ελλάδα να συναγωνίζεται σε απόλυτους αριθμούς τη Γερμανία, στην οποία ο αντίστοιχος αριθμός για την περίοδο 2009-2014 ήταν περίπου 24.000 επιστήμονες.

Τα αριθμητικά μεγέθη και το ποιοτικό έλλειμμα που συνεπάγεται για την ανάπτυξη της χώρας η «διαρροή μυαλών» οδηγούν την ηγεσία του υπουργείου Ερευνας και Καινοτομίας σε μέτρα για τη δημιουργία ευκαιριών για νέους επιστήμονες. Ενδεικτικά, μέσω ΕΣΠΑ, θα δίνεται η δυνατότητα σε νέους επιστήμονες με μεταπτυχιακό τίτλο να ενταχθούν σε ομάδες που ήδη εκτελούν εγκεκριμένα ερευνητικά έργα σε ΑΕΙ/ΤΕΙ και δημόσια ερευνητικά κέντρα. Επίσης, προωθείται η δημιουργία νέων ερευνητικών ομάδων, με συντονιστή έναν νέο κάτοχο διδακτορικού που δεν έχει οργανική θέση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ερευνητικό κέντρο.

Τρίτο σχέδιο είναι η οργάνωση καινούργιων μαθημάτων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με διδάσκοντες νέους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται τρεις κάτοχοι διδακτορικού –συγκροτώντας ομάδα– να μπορούν να προτείνουν σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ να διδάξουν μια νέα εξέλιξη σε κάποιον επιστημονικό κλάδο. Την τελική απόφαση θα έχουν τα αρμόδια όργανα των ΑΕΙ, αλλά όσοι νέοι επιστήμονες πάρουν το «πράσινο φως» για να συμμετάσχουν στις παραπάνω δράσεις, θα λαμβάνουν ένα είδος μηνιαίας υποτροφίας, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 500 και 700 ευρώ.

Οι προτεινόμενες δράσεις θα τονώσουν τα ΑΕΙ, τα οποία έχουν... αποψιλωθεί λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων σε συνδυασμό με τις ετήσιες συνταξιοδοτήσεις. Ενδεικτικά, στα τρία μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας –το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και το ΕΜΠ– ο αριθμός των πανεπιστημιακών έχει μειωθεί την τελευταία πενταετία (λόγω συνταξιοδοτήσεων ή άλλων λόγων) κατά 1.520 άτομα, σε σύνολο περίπου 6.000 διδασκόντων. Ετσι, ορισμένα τμήματα δέχονται την προσφορά συνταξιούχων πανεπιστημιακών για να διδάξουν, άτυπα, προπτυχιακά μαθήματα, πλην των μεταπτυχιακών, στα οποία εκ του νόμου μπορούν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg