Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

"Αντίβαρο" στις εξελίξεις με τους δανειστές, οι επαφές με Ρωσία και Κίνα

Ως ένα είδος αντίβαρου στις εξελίξεις με τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία, να αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις της χώρας τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα.

Αυτό το οποίο εκτιμάται ότι κάνει η Αθήνα είναι ότι επιχειρεί να εξασφαλίσει κάποιας μορφής άμεση οικονομική στήριξη.

Χαρακτηριστικές είναι τρεις κινήσεις που έλαβαν χώρα μέσα σε ένα 24ωρο, και συγκεκριμένα την Παρασκευή, αμέσως μετά το χάσμα που διαπιστώθηκε μεταξύ Αθήνας και δανειστών:

Πρώτον: 
Η κυβέρνηση ενέταξε σε άσχετο σχέδιο νόμου (για την ιθαγένεια) διάταξη με την οποία «συνίσταται Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.)».

Πρόκειται για εταιρεία που προορίζεται να κατασκευάσει και να εκμεταλλευθεί τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αέριου από τη Ρωσία (Greek Stream) και η οποία θα εισπράξει την όποια προκαταβολή τελικά συμφωνηθεί να καταβληθεί από τη ρωσική πλευρά. Προκαταβολή που σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίζει βεβαίως τα νούμερα που έχουν ακουστεί, όπως πληροφορούν την «Κ» πηγές από τη Μόσχα. Θα είναι, δηλαδή, κατά πολύ μικρότερη και δεν αναμένεται να αποδεσμευθεί άμεσα, πριν ληφθούν οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις και μάλιστα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, προσθέτουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Δεύτερον
Δεύτερη ελληνική πρωτοβουλία, αυτή της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πάλι την Παρασκευή. Ρωσικοί διπλωματικοί κύκλοι εξηγούν πως εντάσσεται στα βήματα των διμερών σχέσεων που ξεκίνησαν με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα και θα συνεχιστούν με τη δρομολογούμενη δεύτερη επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη, στις 18 με 20 Ιουνίου, όπου και θα συμμετάσχει στο International Economic Forum (SPIEF-2015).

Σε αυτήν την επίσκεψη αναμένεται να υπογραφεί και κάποια διακήρυξη ή συμφωνία προθέσεων. Παράλληλα, ρωσικές πηγές υπενθυμίζουν πως εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Ετσι μπορεί η Ελλάδα να λάβει περισσότερη οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά σε μια επανάληψη των θέσεων που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Αλ. Τσίπρα στις αρχές Απριλίου.

Να σημειωθεί πως οι δύο παραπάνω εξελίξεις προκαλούν, μεταξύ άλλων, την έντονη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον.

Τρίτον
Η τρίτη εξέλιξη αφορά τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κίνας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Chao, προερχόμενος από τη Γαλλία και στο πλαίσιο διεθνούς περιοδείας του, βρέθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως παραμένουν ακόμη και ύστερα από αυτή τη συνάντηση πολλά ανοικτά θέματα που συνδέονται με την επίσκεψη του Τσίπρα στο Πεκίνο.
Ημερομηνία δεν έχει ακόμη δοθεί. Κινεζικές πηγές τοποθετούν την επίσκεψη αυτή, για την ώρα τουλάχιστον, μεταξύ Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.
Μια περίοδο που συμπίπτει με αυτήν κατά την οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ «με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους υποψηφίους επενδυτές», προσθέτουν με νόημα.

Από το Πεκίνο έχει ήδη επιχειρηθεί να διασφαλιστεί οικονομική στήριξη της Αθήνας μέσω των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου.

Εκτός όμως από κάποια συμβολική ανταπόκριση του Πεκίνου, κάθε άλλη σχετική ενέργεια συνδέεται εμμέσως πλην σαφώς με τον διαγωνισμό για τον Πειραιά.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν με την ευκαιρία την «ισχυρή πολιτική θέση της Κίνας για μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη»...





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg