Ο αντιτρομοκρατικός νόμος των ΗΠΑ που δίνει το δικαίωμα στις αμερικανικές αρχές να καταγράφουν συνομιλίες και επικοινωνία πολιτών ακόμα και δίχως να θεωρούνται ύποπτοι, βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών που ασκούσαν κριτική για τον έλεγχο που υπόκεινται εκατομμύρια πολιτών, παρά το γεγονός ότι εφαρμόστηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους.
Στη σκιά των έντονων αντιδράσεων από την τακτική παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), λοιπόν, ο πατριωτικός νόμος καταργείται, ενώ αναστέλλεται και η συλλογή πληροφοριών από τηλεφωνικές κλήσεις, υπόθεση που αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος της υπηρεσίας, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Έτσι, η αμερικανική Γερουσία δεν κατέληξε σε συμφωνία για να αποτραπεί η εκπνοή του άρθρου 215 του Πατριωτικού Νόμου (Patriot Act) της νομικής βάσης για τη συλλογή των μεταδεδομένων (χρόνος, διάρκεια, αριθμός κλήσης) όλων των τηλεφωνικών κλήσεων των Αμερικανών πολιτών, κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε επανειλημμένως χαρακτηρίσει όπλο για την προστασία των ΗΠΑ από την τρομοκρατική απειλή.
Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την εκπνοή της συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων, ενώ ο Γερουσιαστής και πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών, Ρίτσαρντ Μπαρ, δήλωσε πως χάρη στον Ραντ Πολ «οι υπάλληλοι της NSA δε θα έχουν πλέον πρόσβαση στη βάση δεδομένων».
Βέβαια, μπορεί ο Πατριωτικός Νόμος να εξέπνευσε, όμως, όπως επισημαίνουν αμερικανικά δίκτυα αυτό δε σημαίνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αυτομάτως έχασαν την...ακοή τους.
Χάρη σε ρήτρες και εναλλακτικές, οι αρμόδιες αρχές θα εξακολουθήσουν να «παρακολουθούν» όσους πιστεύουν ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, αλλά παράλληλα ακόμα και όσους δεν συγκαταλέγονται στη λίστα αυτή.
Παρότι ο Ομπάμα διατράνωνε ότι η κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου θα αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα και θα άνοιγε παράθυρο σε επίδοξους τρομοκράτες, αμερικανικά δημοσιεύματα επισημαίνουν πως όχι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της άλλους τρόπους για να εφαρμόζει την ίδια τακτική με εκείνη που όριζε ο περίφημος Patriot Act, αλλά υπάρχει και μία... «πίσω πόρτα» στον νόμο που επιτρέπει στις μυστικές υπηρεσίες να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχεδόν με τον ίδιο τρόπο.
Μάλιστα, ο Σέιν Χάρις του δικτύου Daily Beast χαρακτηρίζει «ζόμπι» τον νόμο, καθώς υφίσταται ακόμα και αν έχει πεθάνει.
«Δυστυχώς, κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δημόσια συζήτηση για να κερδίσουν πολιτικούς πόντους», δήλωσε ο Ομπάμα αναφερόμενος στον Πολ, ο οποίος ομολογουμένως από την στιγμή της κατάργησης κερδίζει πολλούς υποστηρικτές.
Δεν είναι λίγοι δε, όσοι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν τον υποψήφιο για τις εκλογές του 2016 στο Twitter «ήρωα».
Από την άλλη, βέβαια, ο διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, δήλωσε πως οι τρομοκράτες παρακολουθούν πολύ στενά όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να περιοριστεί το σύστημα παρακολούθησης, τη στιγμή που η τρομοκρατική απειλή είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Θέλοντας να στείλει με τη σειρά του ένα μήνυμα στον Πολ, δήλωσε πως υπήρξε πολιτική σταυροφορία για ιδεολογικούς σκοπούς πίσω από τη συζήτηση για την εκπνοή του νόμου.
Ωστόσο, το Daily Beast επισημαίνει πως η κυβέρνηση θα αναζητήσει νέους τρόπους συλλογής πληροφοριών και ήδη πάνω σε αυτό το πλάνο εργάζεται η CIA, σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο Μπρέναν.
«Η επιβολή του νόμου και οι επαγγελματίες στις μυστικές υπηρεσίες πάντα θα χρησιμοποιούν τα εργαλεία που τους παρέχουν οι αρχές και οι δυνατότητές τους», πρόσθεσε ο Μπρέναν.
«Νομίζω πως θα έχουμε λιγότερα εργαλεία, αλλά θα εργαζόμαστε σκληρά ώστε να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς πολίτες», πρόσθεσε.
Επομένως, όπως συμπεραίνει ο Σέιν Χάρις μπορεί κάποια κομμάτια του Patriot Act να πεθαίνουν, αλλά η παρακολούθηση των Αμερικανών θα συνεχίσει να ζει.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg