Σε συμφωνία κατέληξε η ολονύχτια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα. Μετά από θρίλερ 17 ωρών οι 9 ηγέτες της ευρωζώνης κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση... Εξερχόμενος της Συνόδου ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:
"Δώσαμε μια σκληρή μάχη, έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο, μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να μπορέσει να συνεχίσει να αγωνίζεται» είπε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου και πρόσθεσε:
«Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σε σκληρά διλήμματα, πήραμε την ευθύνη της απόφασης προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση των πιο ακραίων επιδιώξεων των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην ΕΕ.
Η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σχέδιο το οποίο είχε, μέχρι τη λεπτομέρειά του, το τελευταίο διάστημα σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται.
Τέλος, καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους. Και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας. Μια σημαντική παρακαταθήκη για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη, να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία. Τη λαϊκή μας κυριαρχία την κερδίσαμε, το μήνυμα της δημοκρατίας, το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη».
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, υπουργούς και συναδέλφους «που δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη μέχρι τέλους, μια μάχη που στο τέλος της ημέρας θα δικαιωθεί» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, ταυτόχρονα όμως ξέραμε από πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη.
Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, μέτρα που θα δημιουργήσουνε, αναπόφευκτα, υφεσιακές τάσεις, έχω όμως την αίσθηση, την πεποίθηση και την ελπίδα ότι τόσο το πακέτο το αναπτυξιακό των 35 δισ. που καταφέραμε, η αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία, θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές, στους επενδυτές ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν. Και αυτή η αίσθηση μπορεί να δημιουργήσει το κύμα των επενδύσεων που θα αντισταθμίσει τις υφεσιακές τάσεις» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια για την επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς αφενός μεν μας καταλογίζει το γεγονός ότι δώσαμε μια δίκαιη μάχη, δώσαμε τη μάχη μέχρι τέλους, όλη νύχτα διαπραγματευόμασταν σκληρά, αφετέρου διότι για τα όποια βάρη, είναι εγγύηση η παρουσία μας, τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη.
Δεν θα πληρώσουν πάλι μόνο αυτοί οι οποίοι όλα τα τελευταία χρόνια παίρνανε όλα τα βάρη στους ώμους τους. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν, θα φορτωθούν τα βάρη και όλοι αυτοί οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να ξεφύγουν ή είχαν βρει τη δυνατότητα να ξεφύγουν διότι τους προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Θέλω να δώσω μια υπόσχεση» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός «όσο σκληρά παλέψαμε για να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό στην Ευρώπη, τώρα το ίδιο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας που την οδήγησε έως εδώ. Και αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο» είπε κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας
Ολαντ
«Η Ελλάδα ζητούσε τις αρχές της αλληλεγγύης, δεν ζητούσε ελεημοσύνη, το χειρότερο για εμάς θα ήταν να την ταπεινώσουμε» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ μετά το πέρας της 17ωρης Συνόδου Κορυφής.
«Η Ελλάδα πρέπει να έχει περισσότερη ανάπτυξη και να είναι πιο ανταγωνιστική. Χωρίς ανάπτυξη το χρέος δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Φοβηθήκαμε ότι μπορεί η Ευρωζώνη να χάσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι όμως μία χώρα που είναι στο πολιτιστικό μας DNA, η Ελλάδα ήθελε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, οι Έλληνες ήθελαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, ήταν καθήκον μας να παραμείνει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ολάντ αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε το Ταμείο για το χρέος και την ανάπτυξη να παραμείνει στην Ελλάδα, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.
«Πρέπει να ενδυναμώσουμε την Ευρωζώνη. Για την Ευρώπη ήταν μία καλή νύχτα και μία μεγάλη ημέρα που αρχίζει» συμπλήρωσε.
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
«Ήταν επίπονη η συμφωνία χρειάστηκε χρόνος, όμως τελικά επετεύχθη.Δεν υπήρχε περίπτωση να είχαμε Grexit υπό οποιαδήποτε μορφή .Είμαι ευτυχής που η πρόταση της επιτροπής τελικά έγινε δεκτή που θα μπορέσει να ενισχύσει την ελληνική ανάπτυξη».
Ντεϊσελμπλούμ
«Συμφωνήσαμε επί πολλών ζητημάτων μετά από προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Καταφέρανε οι ηγέτες να καταφέρουν μία συμφωνία. Θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι ελληνικές προτάσεις».
Μέρκελ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξερχόμενη από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία ύψους 82-86 δισ. ευρώ για τρία χρόνια
"Τα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή των Ελλήνων έως 15 Ιουλίου, προτού η συμφωνία ψηφιστεί από τα υπόλοιπα κοινοβούλια.
Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέχρι την Τετάρτη.
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί.
Η εμπιστοσύνη τον τελευταίο καιρό κλονίστηκε.
Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με την Ελλάδα. Πρέπει να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και οι Έλληνες φέρουν την ευθύνη για να γίνουν αυτά που αποφασίστηκαν .
Έχω μεγάλη πίστη στην έναρξη των διαβουλεύσεων με την Ελλάδα.
Νομίζω πως τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα"
Ματτέο Ρέντσι
«Ζήτησα με έμφαση να μην επιλεγεί ως έδρα του ταμείου επενδύσεων το Λουξεμβούργο, διότι το θεωρούσα ταπείνωση, το είπα με έμφαση», τόνισε ο ιταλός Πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της συνόδου των Βρυξελλών.
«Μετά το δημοψήφισμα, αποφασίσθηκε να συνεχισθούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί μια συμφωνία. Όπως και τελικά έγινε, με την συνεισφορά όλων», πρόσθεσε ο Ρέντσι.
«Παραμένει η ανάγκη για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, να επενδύσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη. Πρέπει να ποτίσουμε το φυτό της Ευρώπης, διαφορετικά θα ξεραθεί», δήλωσε, επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Το απόσπασμα της συμφωνίας που αφορά το ταμείο των 50 δις ευρώ
Τι θα γίνει την επόμενη μέρα;
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού στην εσωτερική δομή του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την άρνηση 17 στελεχών του για στήριξη μιας τέτοιας Συμφωνίας και της ανάγκης υλοποίησής της εκ μέρους των.
Η διαρρέουσα φήμη, αναφέρει άμεσο ανασχηματισμό, ενώ ερώτημα είναι και η στάση που θα κρατήσει ο κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος, που χτες, εν όψει της ανακοίνωσής της και έχοντας γνώση αυτών που ζητούσαν οι δανειστές, εξέφρασε στο Twiiter την αντίθεσή του, απευθυνόμενος τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό:
Γρηγόρης Δασκαλάκης
Hellas2News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg