Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Θέμα ημερών το Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική

 
 
Λύσεις για τη λειτουργία χώρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στην Αττική δρομολογεί η κυβέρνηση, ιδίως όμως για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης διαβίωσης των προσφύγων στο Πεδίον του Άρεως. 
 
Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι είναι θέμα αν όχι ωρών, λίγων ημερών, η ανεύρεση ενός κατάλληλου χώρου για τη μεταφορά τους.

Κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως ως «κρίσιμη» για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί σε δύσκολες συνθήκες, επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρξει άμεση δράση.

Διαβεβαίωσε πάντως πως «δεν υφίσταται κανένα θέμα δημόσιας ασφάλειας ή υγιεινής -το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ήδη εκεί- και το ζήτημα αντιμετωπίζεται σε σκοπό, την προσπάθεια άμεσης επίλυσης».

Όπως ενημέρωσε το Σώμα, εκεί κατέλυσαν Αφγανοί πρόσφυγες - προερχόμενοι κυρίως από τη Λέσβο που δέχεται το μεγαλύτερο κύμα των προσφυγικών ροών. Βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς αναζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα, ενώ και κάποιοι που έχουν δεσμούς και θα επιχειρήσουν να μεταβούν σε χώρες της Ευρώπης και δεν έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, δεν είναι «λιγότερο πρόσφυγες και πρόσωπα που χρήζουν προστασίας» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, υπάρχει συντονισμένη δράση σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία ανήκει ο χώρος, τον δήμο Αθηναίων, το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, φορέων της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντών πολιτών.

Εξήγησε, επίσης, ότι συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε διαδικασία εντοπισμού του καταλληλότερου χώρου για τη μεταφορά του πληθυσμού και τις επόμενες ημέρες ή ώρες θα εντοπιστεί αυτός ο χώρος. Όλα αυτά -όπως δήλωσε- γίνονται με τη διακριτική παρουσία της αστυνομικής αρχής προς την κατεύθυνση των άμεσων αναγκών του, για μικρό διάστημα, διαβιούντος πληθυσμού.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ζητήματος, ο πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε πως για λόγους έλλειψης κονδυλίων δεν κατέστη ακόμη εφικτή η δημιουργία ενός χώρου πρώτης υποδοχής στην ενδοχώρα, είπε, ωστόσο, πως δρομολογούμε λύσεις για την λειτουργία ενός τέτοιου χώρου εντός της Αττικής λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων και των αλλαγών της περιοχής που θα εγκατασταθεί αυτό.

Τα μέτρα


Σε επίπεδο γενικότερης αντιμετώπισης του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έγιναν πολλά, «αλλά όταν έχεις αυτές τις ροές, υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος διότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μία υπόθεση την οποία θυμούνται, μόνο όταν δανείζουν και μάλιστα με όρους δυσμενέστατους».

Ειδικότερα ενημέρωσε ότι:
  • Ήδη εξασφαλίστηκε η ενίσχυση του προσωπικού αξιοποιώντας τους δημοτικούς αστυνομικούς και λειτουργούν επιπλέον κλιμάκια στα νησιά, ενώ τέθηκε σε λειτουργία Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Λέσβο.
  • Λειτουργεί χώρος προσωρινής φιλοξενίας στη Λέρο και δρομολογείται η δημιουργία χώρου πρώτης υποδοχής στην Κω.
  • Προωθείται η αναβάθμιση του εθνικού συστήματος ασύλου, με βάση την Υπηρεσία Ασύλου και Αρχή Προσφύγων για την διασφάλιση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικής διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.
  • Δημιουργούνται νέες ανοιχτές δομές υποδοχής ιδίως για τη διαμονή ευάλωτων ομάδων ιδίως για την Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.
  • Εξασφαλίστηκε η λειτουργία μιας νέας δομής ασυνόδευτων ανήλικων στην Αθήνα, ενώ θα λειτουργήσουν άλλες τρεις δομές σε πόλεις της επαρχίας.
  • Σχεδιάζεται η λειτουργία μονάδων υποδοχής στην ενδοχώρα, οι οποίες θα υλοποιηθούν με την εγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
«Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση από την ΕΕ»
 
Απαντώντας στον κ. Κακλαμάνη ο πρωθυπουργός τόνισε πως το μεταναστευτικό ζήτημα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικές σκοπιμότητες και δεσμεύτηκε πως «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε το μεταναστευτικό ζήτημα να τύχει της αντιμετώπισης που αξίζει σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα πολιτεία».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο όταν αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε πως η ιδεολογική τύφλωση και ο ρατσισμός πολλές φορές είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ματιάς στα πράγματα. «Κι ας μην κάνουμε τους έκπληκτους που αυτά τα φαινόμενα όχι μόνο διευρύνονται, αλλά γεμίζουν με εκπροσώπους κομμάτων μισαλλόδοξων ιδεών τα έδρανα της Βουλής» είπε χαρακτηριστικά.

«Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, από τα σημαντικότερα που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ και από τα ζητήματα που σε παγκόσμια κλίμακα στα οποία καλούμαστε να βρούμε λύσεις. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ως θέμα για να εξυπηρετεί σκοπιμότητες πολιτικού χαρακτήρα και να κινητοποιούν κάποιοι φοβικά ένστικτα μέσα στην κοινωνία και να τροφοδοτούν αντιλήψεις που σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μισαλλόδοξες και ρατσιστικές» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας:  

«Θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι μας να συμβάλουμε ώστε να μην αποτελεί κόμβο αντιπαράθεσης, αλλά αντίθετα το σημείο εκείνο πάνω στο οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συγκλίνουν στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράδοσης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του διαφορετικού».

Κατά την πρωτολογία του ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μιλήσει για τα σχέδια ανάσχεσης της ροής των παράνομων μεταναστών και τόνισε ότι η ΝΔ θα συνδράμει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
(Οι πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg