Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Στις ΗΠΑ, προστατεύεται πραγματικά ο καταναλωτής

(Ο ειδικός Byron Bloch)

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμο ρεκόρ ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων, με αφορμή τόσο το πρόσφατο πρόβλημα με την παρέμβαση χάκερς στο σύστημα ψυχαγωγίας του Jeep Cherokee όσο και με άλλα προβλήματα από προηγούμενες ανακλήσεις.


Το πρόβλημα που προέκυψε με το Jeep Cherokee πριν λίγες ημέρες, όταν χάκερς κατάφεραν να αναλάβουν από μακριά τον έλεγχο του αυτοκινήτου, ανάγκασε την εταιρία στο τέλος της περασμένης εβδομάδας να προχωρήσει στην ανάκληση 1,4 εκάτ. οχημάτων προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση του λογισμικού των διαφόρων ηλεκτρονικών.
Και ειδικά του λογισμικού του συστήματος ψυχαγωγίας μέσω του οποίοι οι χάκερς είχαν καταφέρει να έχουν τον έλεγχο του οχήματος από μακρινή απόσταση.  

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επέβαλαν πρόστιμο ρεκόρ ύψους $ 105 εκάτ. στις Fiat Chrysler, οι οποίες στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Εθνική Διοίκηση Οδικής Ασφάλειας, είναι υποχρεωμένες να αγοράσουν τα 1,5 εκατομμύρια οχήματα από τους ιδιοκτήτες τους.

Ένας ανεξάρτητος ελεγκτής θα ελέγχει την απόδοση της ανάκλησης της εταιρείας για τρία χρόνια.

Το πρόστιμο των 105 εκάτ. δολαρίων αποτελεί νέο ρεκόρ για την Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NHTSA), ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 70 εκάτ. δολαρίων που είχε επιβληθεί στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda, τον Ιανουάριο αυτού του έτους.

Ως μέρος της συμφωνίας με τη ρυθμιστική αρχή, η Fiat -Chrysler συμφώνησε να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες του 1,4 εκατομμυρίου προβληματικών οχήματα,  να πωλούν τα αυτοκίνητά τους πίσω στον κατασκευαστή.

Σε αυτό το 1,4 εκάτ. οχήματα που υποχρεώνεται να επαναγοράσει η εταιρία από τους κατόχους τους, θα πρέπει να συμπεριληφθούν άλλο 1.000.000 Jeep με προβλήματα στην δεξαμενή καυσίμων, αφού έχει παρατηρηθεί ότι σε περίπτωση ατυχήματος η βενζίνη μπορεί να διαρρεύσει και να πιάσει φωτιά. 

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει συνδεθεί με πολλά θανατηφόρα ατυχήματα και για αυτό το λόγο η εταιρία είχε προχωρήσει σε ανάκληση των συγκεκριμένων μοντέλων.

Επίσης, άλλες 500.000 οχήματα που υπόκεινται σε προσφορά επαναγοράς έχουν ελαττωματικά εξαρτήματα ανάρτησης που θα μπορούσαν  να προκαλέσει απώλεια του ελέγχου.

Τα αυτοκίνητα που ανακαλούνται από την Fiat - Chrysler επειδή μπορεί κάποιος να παρέμβει στον έλεγχο του οχήματος από μακριά μέσω του συστήματος ψυχαγωγίας, είναι:
  • 2013-2015 MY Dodge Viper specialty vehicles
  • 2013-2015 Ram 1500, 2500,  3500 pickups
  • 2013-2015 Ram 3500, 4500, 5500 Chassis Cabs
  • 2014-2015 Jeep Grand Cherokee and Cherokee SUVs
  • 2014-2015 Dodge Durango SUVs
  • 2015 MY Chrysler 200, Chrysler 300 and Dodge Charger sedans
  • 2015 Dodge Challenger sports coupes
 Διαβάστε την αρχική είδηση από τους NYT ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg