Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: "Η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση και σκληρή λιτότητα"

 

Κατά την συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματος να πουν την άποψη τους καθαρά και έντιμα.

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και τρίτη επιλογή της επιλογής εξόδου από το ευρώ. Οφείλω να πω ότι όλα τα μέλη  πρέπει να πούμε καθαρά την άποψή μας, τη γνώμη μας.
 Η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια», είπε

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τη διεξαγωγή «ανοιχτού, συντεταγμένου και δημοκρατικού έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο» πρότεινε κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «είναι το σημαντικότερο καθήκον μας σήμερα, ως συλλογικό υποκείμενο της Αριστεράς, να σχεδιάσουμε συλλογικά και συντεταγμένα το σχέδιό μας στη νέα αυτή περίοδο».

«Είναι ανάγκη να συζητήσουμε πάνω στα στρατηγικά διλήμματα που θέτει η νέα περίοδος, στην οποία έχουμε μπει, με τρόπο συντεταγμένο, συντροφικό και ουσιαστικό, εμπλέκοντας το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος σε αυτή τη συζήτηση και όχι κλείνοντας αυτή τη συζήτηση σε αίθουσες μικρές ή μεγάλες» ανέφερε, τονίζοντας:

«Όπως η κοινωνία, έτσι και τα μέλη του κόμματός μας βρίσκονται σε συνθήκες κρίσιμων επιλογών, σε συνθήκες που έχουν ανάγκη τον γόνιμο διάλογο και όχι μια αντιπαράθεση με κραυγές και με αλληλοκατηγορίες».

Ο Αλ.Τσίπρας πρότεινε, όμως, και τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή, ώστε τα μέλη του κόμματος να αποφασίσουν εάν πρέπει οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν πριν την επικύρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς. «Η απόφαση για το εάν είναι πλαστός ή όχι ο εκβιασμός αφορά τον τόπο, τον λαό. Να μην υποτιμήσουμε αυτή την απόφαση, πρέπει να τη λάβουμε με συλλογικό και συντεταγμένο τρόπο» είπε.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους διαφωνούντες βουλευτές που καταψήφισαν τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσει ο παραλογισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

«Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο αριστεροί, δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο επαναστάτες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων και να συνεχίζεται αυτός ο ισμός. Ένα κομμάτι της ΚΟ να αναλαμβάνει ευθύνη και ένα άλλο κομμάτι να λέει ότι δεν ψηφίζει αλλά σε μια έκφραση παραλογισμού και σουρεαλισμού να λέει ότι στηρίζει την κυβέρνηση»ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το 'όχι' στο δημοψήφισμα δεν ήταν εντολή ρήξης και δεν σήμαινε «ναι» στη δραχή. Αν αυτό ίσχυε έπρεπε να το πούμε από πριν στον λαό και να είχε τεθεί και στα κομματικά όργανα. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρους» επανέλαβε.

«Στο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια αντοχής του λαού, αλλά και της οικονομίας, αλλά προχωρήσαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό με βάση τα συμφέροντα του λαού» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως αισθάνεται υπερήφανος για το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε πως «κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατέψουμε τα συμφέροντα του λαού», ενώ τόνισε πως «θέσαμε το θέμα του χρέους, αποδείξαμε ότι δεν είναι βιώσιμο, αναδείξαμε το ελληνικό ζήτημα ως ευρωπαϊκό και παγκόσμιο».

«Επιλέξαμε το δρόμο του δύσκολου συμβιβασμού γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Όποιος πιστεύει το αντίθετο να βγει να το πει ανοιχτά» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας ο Αλ.Τσίπρας τόνισε πως η έξοδος από το ευρώ χωρίς στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα οδηγούσε σε βαθιά υποτίμηση του νομίσματος, σκληρή λιτότητα για τον λαό και εν τέλει προσφυγή εκ νέου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη του νομίσματος.

«Το ερώτημα είναι εάν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες» συνέχισε, δηλώνοντας πως «δεν έχουμε δικαίωμα να παρατήσουμε απροστάτευτο τον λαό. Είμαστε αναγκασμένοι να αναλάβουμε το βάρος της συμφωνίας για να απεγκλωβίσουμε τη χώρα».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg