Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Θεαματική "τούμπα" υπέρ της Ελλάδας, από τον Σουλτς

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έκανε δηλώσεις σε σαφές προσωπικό κλίμα μεταστροφής από αυτό των προηγουμένων ημερών

 «Πρέπει να αποφύγουμε την ταπείνωση της Ελλάδας και του λαού της» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς προς τους δημοσιογράφους... Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε, ακόμη,  ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση ικανοποιητική για όλους.
Οπως είπε ο κ. Σουλτς, «θα προχωρήσουμε με την Ευρωζώνη και την ΕΕ εποικοδομητικά με κοινό πνεύμα ή θα διαλυθεί κάτι σήμερα. Αυτό ακριβώς είπα σήμερα το πρωί στους αρχηγούς κρατών».

Την ίδια ώρα, ο κ. Σουλτς τόνισε πως τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο μικρά και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έχουν τόσες επιδράσεις, που επιβάλλεται να υπάρξει μία απόφαση σήμερα το βράδυ.

Ο κ. Σουλτς διέψευσε ακόμη ότι είναι γερμανική η ιδέα για ένα ταμείο στο οποίο θα ενταχθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας με στόχο την αποπληρωμή του χρέους της χώρας.
Όπως δήλωσε, πρόκειται για μια ιδέα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία. 
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων είναι η ιδιοκτησία του ταμείου αυτού, όπως είπε ο Μ.Σουλτς.

"Άδειασμα" του Σόϊμπλε

Όσο για εκείνους που επιθυμούν τη χώρα να αποχωρεί από τη ζώνη του ευρώ, απάντησε ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλες απόψεις που θεωρούν ότι αποτελεί κίνδυνος το Grexit, αλλά «η ευρεία πλειοψηφία είναι της γνώμης ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, ούτε το χρονικά περιορισμένο Grexit αποτελεί επιλογή».
Από την άλλη, δίχως να κατονομάσει τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε άγνοια για το non paper που προέβλεπε «πενταετές Grexit», προσθέτοντας ότι δεν είναι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, και συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να πει από πού προήλθε.

«Είναι ένα χαρτί που αναφέρει προσωρινό Grexit, υπάρχει μία προϋπόθεση η Ελλάδα να το δεχτεί, η Ελλάδα δε θα το δεχθεί, άρα δεν πρέπει να το συζητούμε επί μακρόν», είπε σχετικά και συμπλήρωσε πως πρέπει να αποφευχθεί η ταπείνωση των Ελλήνων.

Για την Ευρώπη

«Εδώ δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε απόφαση, αλλά πρόκειται για την ΕΕ. Μία ΕΕ που πρέπει να δει κανείς σαν σοβαρή πολιτική δύναμη και μπορεί να λύνει τα προβλήματά της και να αυξάνει προς τα έξω την αξιοπιστία της ως διεθνής παράγοντας για την πολιτική», τόνισε.

Για τις  ιδιωτικοποιήσεις και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους

«Πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό στη διαχείριση του χρέους και να δούμε την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει αυτό το ταμείο. Ποιος θα ελέγχει αυτό το ταμείο, ποιος θα έχει την κυριότητα αυτού του ταμείου. Επί της αρχής δεν είναι κακή ιδέα αυτό το ταμείο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε απόψε μία λύση για αυτό το ταμείο...το ταμείο σημαίνει ρευστοποίηση κάποιων στοιχείων της χώρας και αυτό δεν μπορούμε να το τοποθετήσουμε σε ένα ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα.».
«Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, να μην έχουμε υπερβολικές απαιτήσεις, να τις μειώσουμε λίγο αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση».

Για τους "αντιρρησίες" 

«Διευκρινίζω πως δεν μπορώ να πω ποια είναι η τάδε ή η δείνα χώρα που αντιτίθεται στην Ελλάδα. Υπάρχουν αποφάσεις των ΥΠΟΙΚ. Κρατούμε την ιδέα ότι θέλουμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχει κι η αντίθεση άποψη ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», είπε για την αντίθεση κάποιων κρατών-μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg