Frances Coppola |
«Προς στιγμή φάνηκε ότι με την συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης με την νέα ταπεινή της στάση (σε κάτι που βοήθησε η αλλαγή του υπουργού των Οικονομικών), θα ενεργοποιούσε τους πιστωτές της ευρωζώνης όχι μόνο να συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και να προσφέρουν ανακούφιση στο χρέος» γράφει η Κόπολα, η οποία στη συνέχεια περιγράφει τη διαδικασία έγκρισης από την ελληνική Βουλή, με τις απώλειες που είχε η κυβέρνηση στην ψηφοφορία, γεγονός που όπως εκτιμά η αρθρογράφος είναι πιθανό να καταλήξει σε ανασχηματισμό.
Η Κόπολα επισημαίνει την διεθνή στήριξη για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι δεν σημαίνει απαραίτητα διαγραφή, αλλά μείωση των επιτοκίων και επέκταση των ωριμάνσεων, κάτι που σημαίνει ότι «Η Ελλάδα θα μπορούσε να αγνοήσει το χρέος της για πολλά χρόνια και θα μπορούσε να ξεκινήσει την αποπληρωμή όταν θα αποκατασταθεί η ανάπτυξη».
Ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί ευρωπαίοι υπουργοί δεν το θέλουν, κάτι που προκαλεί έκπληξη για την αρθρογράφο η οποία επισημαίνει ότι δεν μπορεί να κατανοήσει «γιατί μια απώλεια 100% μέσω (ελληνικής) χρεοκοπίας και μια άτακτη έξοδος είναι καλύτερη, από ότι μια συμφωνία για αναδιάρθρωση» κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες για κανένα.
Αλλά δεν είναι μόνο η ανακούφιση του χρέους που οι σκληροπυρηνικοί θέλουν να απορρίψουν, συνεχίζει η Κόπολα. «Είναι ολόκληρη η πρόταση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Το μοιραίο ελάττωμα στο σχέδιο γαλλο-ελληνικό σχέδιο είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνημένο σημείο αναφοράς για μια «αρκετά καλή» πρόταση. Έτσι οι σκληροπυρηνικοί που πραγματικά θέλουν ένα Grexit μπορεί να αρνηθούν να δεχθούν όχι μόνο την πρόταση αυτή, αλλά και κάθε άλλη, για λόγους ανεπάρκειας.
Τίποτα από αυτά που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να είναι αρκετά καλό για αυτούς που είναι αποφασισμένοι να δουν την Ελλάδα να βγαίνει από την ευρωζώνη.
Εκτός και αν μπορούν να τεθούν σαφή κριτήρια για την αποδοχή των ελληνικών προτάσεων, την ώρα που οι σκληροπυρηνικοί μπορούν απλά να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ μέσω μιας διαδικασίας φθοράς» επισημαίνει η Κόπολα.
«Ακόμα και αν από κάποιο θαύμα η πρόταση γίνει αποδεκτή», συνεχίζει η Κόπολα, «και κάποιος μπορέσει να πείσει τους σκληροπυρηνικούς της ανάγκης για την ανακούφιση του χρέους, αυτό θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα».
Για τον κ. Σόιμπλε, υπογραμμίζει το Forbes, το Grexit αποτελεί τη μόνη λύση και αναφέρεται στα όσα δήλωσε ο γερμανός υπουργός των Οικονομικών πριν το χθεσινό Eurogroup.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Σόιμπλε προτείνει μια προσωρινή έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ.
«Τα προσωρινά πράγματα έχουν μια συνήθεια να γίνονται μόνιμα» λέει η Κόπολα, και εξηγεί:
Μετά από όλα, αν η Ελλάδα δημιουργήσει ένα εντελώς νέο νόμισμα, και αυτό το νέο νόμισμα έχει την υποτίμηση που απεγνωσμένα χρειάζεται η Ελλάδα να ανακάμψει, γιατί να θέλει να επιστρέψει στο ζουρλομανδύα του ευρώ; Και αν θέλει, γιατί να την αφήσουν να επιστρέψει;
Η ανοιχτή δήλωση του Σόιμπλε σημαίνει ότι ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας είναι ότι θέλει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ και δεν θα εξετάσει τίποτα άλλο».
Και καταλήγει στο άρθρο της στο Forbes η Κόπολα: Εκτός και αν κάποιος - ίσως η καγκελάριος Μέρκελ(;) - υπερισχύσει του Σόιμπλε, αλλά φοβάμαι ότι θα κερδίσει ο Σόιμπλε, λόγω της υποστήριξης που έχει από τους άλλους σκληροπυρηνικούς.
Θα χαθεί όλη η σκληρή δουλειά που έγινε από την Ελλάδα και τους συμμάχους της.
Στην Ελλάδα δίνεται μια απότομη ώθηση προς τον κατήφορο του Grexit».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg