Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Χρήστος Ζώης: "Η καρέκλα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός...Δεν ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι ο κόσμος τους χρωστάει"

Συνέντευξη του Χρήστου Ζώη δημοσίευσε γνωστή εφημερίδα παραμονή της Παναγίας... Σ αυτήν, ο μετριοπαθής και συμπαθής πολιτικός στις τάξεις των κεντροδεξιών ψηφοφόρων της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, που ανήκει στους λεγόμενους «καραμανλικούς» και διαγράφτηκε το 2012 από τον Αντώνη Σαμαρά...


...απαντά στο "Παρασκήνιο"..

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Με βάση τα νέα πολιτικά και οικονομικά δεδομένα, τελικά, κατά την εκτίμησή σας, η χώρα έχει πάει τόσο πίσω που δύσκολα θα ανακάμψει ξανά ή μπορεί να προκύψει ώθηση που θα τη βγάλει από τα αδιέξοδά της; Και υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

"Ζούμε το τέλος της μεταπολίτευσης. 
Δυστυχώς, ο επίλογος απειλεί να «γκριζάρει» ακόμα και στιγμές εθνικής ανάτασης και επιτεύγματα,όπως αυτό της ένταξης στην τότε ΕΟΚ. 
Αντί να θρηνούμε πάνω στα ερείπια, ας αξιοποιήσουμε την ιστορική εμπειρία για να τα καταφέρουμε και πάλι. 
Κάθε γενιά στην πατρίδα μας έχει ζήσει ένα δράμα ή ένα «Βατερλώ». 
Βρήκαν,όμως, τη δύναμη και το πείσμα για να ξανασηκωθούν στα πόδια τους. 
Σας απαντώ, λοιπόν: 
Δεν ξέρω αν μπορούμε και εμείς να τα καταφέρουμε, ξέρω ότι πρέπει να τα καταφέρουμε. Αυτό, πολύ απλά, χρειάζεται επιτέλους ένα σχέδιο και συνεργασία όσων θέλουν και μπορούν να συνεργαστούν. Ένας μόνος του δύσκολα μπορεί να τα καταφέρει. Η προσπάθεια επιβάλλεται να είναι εθνική".

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να αντέξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας;

"Μια κυβέρνηση μειοψηφίας δύσκολα αντέχει. Αυτό είναι αλήθεια. Όμως μία κυβέρνηση της οποίας τα πιο σημαντικά νομοσχέδια ψηφίζονται από τα 8/10 της Βουλής είναι αδύνατη; Αυτό είναι ελληνικό παράδοξο. 
Δεν έχει σημασία η ρητορική των κομμάτων που υπερψηφίζουν και οι δικαιολογίες για τούτο. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. 
Γιατί, λοιπόν, είναι μειωμένης αντοχής η κυβέρνηση; Γιατί δυσκολεύεται να μετεξελιχθεί από κυβέρνηση απλώς «της Αριστεράς» σε κυβέρνηση «εθνικού σκοπού»; 
Και όμως, αν ο κ. Τσίπρας το τολμούσε, θα έστελνε το πιο ισχυρό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας, ότι κάτι επιτέλους γίνεται. 
Η άλλη επιλογή, αυτή των εκλογών, απλώς είναι η εύκολη και «τετριμμένη λύση», μέχρι να έρθουν οι αμέσως επόμενες».

Η ΝΔ μπορεί να ανακάμψει εκλογικά μετά και την αλλαγή ηγεσίας; Θεωρείτε ότι θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο για εκλογές;

"Η Νέα Δημοκρατία επιβάλλεται να ανακάμψει το γρηγορότερο. Ο λαός την έταξε στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά η συγκυρία απαιτεί πολλά περισσότερα. 
Είναι οπωσδήποτε δύσκολη κάθε προσπάθεια, όταν έχει ορίζοντα τους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Καμία ηγεσία, ούτε η πλέον χαρισματική, δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι δεν διεκπεραίωσε μία τέτοια αποστολή σε τόσο λίγο χρόνο. Ποιος κακόβουλος θα βρισκόταν για να το πει αυτό;"

Η συσπείρωση του στελεχιακού δυναμικού της Κεντροδεξιάς, αλλά και των πάλαι ποτέ ψηφοφόρων της παράταξης, είναι εφικτός στόχος;
Εσείς, προσωπικά, έχετε μπει αυτές τις ημέρες σε σκέψεις επιστροφής; Έχετε δεχτεί κάποιο μήνυμα;

"Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ιστορικό στέλεχος που περπάτησε όλη τη διαδρομή, από τη Νεολαία και τη βάση, στην ηγεσία πια του κόμματος. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να μιλάει με όλους όσους έχει γνωρίσει στη διαδρομή αυτή. Αυτό βέβαια δεν είναι αρκετό, αλλά είναι σίγουρα προαπαιτούμενο στην κατάσταση που, δυστυχώς, βρίσκεται η άλλοτε κραταιά παράταξη. 
Η απάντησή μου στο τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας είναι «όχι»."

Πάντως, προεκλογικά δεν αρκεστήκατε μόνο στη δήλωση στήριξης που κάνατε για τη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να πω ότι, ειδικά στη Β΄ Αθηνών, γνωρίζω πως ζητήσατε από στενούς συνεργάτες σας και στελέχη της Νέας Μέρας να στηριχθεί με κάθε τρόπο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Προβλέψατε τις εξελίξεις;

"Το μόνο που είδα ήταν η ανάγκη να στηριχθεί εκλογικά ένας παλιός φίλος, πρόεδρός μου στη Νεολαία, συνοδοιπόρος σε (κοινούς) δύσκολους αγώνες. Πολλοί στήριξαν το «παλιό σπίτι» τους και σκέφτηκαν ότι μια τέτοια απόφαση είχε συναισθηματικά και σημειολογικά άλλη αξία. 
Ούτε λόγος για άλλου είδους σκέψεις. 
Εξάλλου, δεν υπήρξε έκτοτε άλλη επαφή."

Κρατάτε κάποια πικρία στo πρόσωπο του A. Σαμαρά;

"Όσοι αποχωρούν κρίνονται από την ιστορία. 
Εξάλλου, όταν έχεις να πεις κάτι σε κάποιον, πρέπει να το λες όταν είναι όρθιος και δυνατός. 
Σε ό,τι με αφορά, αυτό έκανα. Τα άλλα είναι ιστορία…"

Με τα νέα δεδομένα, ποιες συνθήκες, ποιες προϋποθέσεις, θα σας οδηγούσαν ξανά στο «σπίτι» σας; Αν κληθείτε από τον κ. Μεϊμαράκη να επιστρέψετε, θα ανταποκριθείτε;

"Ας μη προκαταλαμβάνει κανείς τις κινήσεις κανενός. Δεν ωφελεί ούτε να υπαγορεύονται ούτε να εκβιάζονται τα πράγματα. 
Θα μπορούσα όμως ως πολίτης να σας πω τι θα ήθελα από τη Νέα Δημοκρατία και πώς θα την ήθελα να διαδραματίζει ρόλο τόσο στην πατρίδα όσο και στο εξωτερικό. 
Υπάρχει ωστόσο ένα ερώτημα: 
Θέλει η Νέα Δημοκρατία τη γνώμη μου, τη γνώμη ενός πολίτη; Και τι θα κάνει με αυτήν; 
Πριν όμως και από το ερώτημα αυτό, νομίζω ότι οφείλει να πει η ίδια πώς βλέπει την προοπτική της και αυτό περνάει οπωσδήποτε από τη δοκιμασία μίας ειλικρινούς αυτοκριτικής. 
Θα δείξει…"

Ποιον ρόλο θα επιλέγατε; Έχετε σκεφτεί τι θα ζητήσετε από τον κ. Μεϊμαράκη; Και σας το λέω αυτό, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, στον τελευταίο σχηματισμό κυβέρνησης Τσίπρα, δεχθήκατε πρόταση υπουργοποίησης, την οποία όμως αρνηθήκατε!

"Δεν έκανα ποτέ συναλλαγή. 
Η καρέκλα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός και δεν ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι ο κόσμος τούς χρωστάει. Η ταπεινή μου καταγωγή δεν θα μου το επέτρεπε. 
Αγωνίστηκα πάντα για ιδέες και, όταν χρειάστηκε, το πλήρωσα. 
Σας θυμίζω ότι διαγράφηκα δύο μήνες πριν από 9 τις εκλογές του 2012 και ενώ ήμουν τομεάρχης Εσωτερικών και συνεργάτης του τότε αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. 
Το τι μού προτάθηκε στο παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. 
Ας μάθουμε λοιπόν να ζούμε με το παρόν και το μέλλον. 
Αυτό χρειάζεται και η πατρίδα μας. Ειδικά τώρα! Να ασχοληθεί με το παρόν και το μέλλον τη;"


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο στις 14/08/2015





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg