Στη δεύτερη συναπτή υποτίμηση του γουάν προχώρησε χθες η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, ορίζοντας την ισοτιμία του σε επίπεδα χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας.
Ακολούθησε, όμως, περαιτέρω πτώση του κινεζικού νομίσματος, που υποτιμήθηκε συνολικά κατά 3,5% σε δύο μόνον ημέρες και ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να το στηρίξει με μαζικές αγορές λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς.
Η κεντρική τράπεζα επιχείρησε, άλλωστε, να κατευνάσει την ανησυχία που προκάλεσε στις αγορές εκδίδοντας ανακοίνωση ότι δεν πρόκειται για την αρχή μιας συστηματικής διαδικασίας υποτίμησης του γουάν. Στο μεταξύ, πάντως, οι κραδασμοί πρόλαβαν να μεταφερθούν στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, ενώ έδωσαν ώθηση στα κρατικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, οδηγώντας σε νέα υποχώρηση τις αποδόσεις τους.
Μολονότι είχε παρουσιάσει ως «μία εφάπαξ προσαρμογή» την κατά 2% υποτίμηση του γουάν την Τρίτη, στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας όρισε τη νέα ισοτιμία του νομίσματος στα 6,3306 γουάν στο δολάριο.
Η ισοτιμία αυτή αποτελεί νέα υποτίμηση 1,6%, σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τρίτης, που είχε θέσει το γουάν σε επίπεδα 1,9% κάτω από την ισοτιμία της Δευτέρας. Το αποτέλεσμα ήταν μια περαιτέρω διολίσθηση του κινεζικού νομίσματος στα 6,4510 γουάν στο ένα δολάριο, που αναθέρμανε τη φημολογία ότι το Πεκίνο επιδιώκει αποδυνάμωση του νομίσματος έως και κατά 10%, με σκοπό τη στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας.
Ακολούθησε η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας ότι, «δεδομένων των εγχώριων και διεθνών οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών, δεν υφίσταται βάση για μόνιμη υποτίμηση του γουάν». Την συνόδευσαν πληροφορίες από πηγές της αγοράς ότι η τράπεζα της Κίνας αγόραζε μαζικά γουάν και πουλούσε δολάρια για να προστατεύσει το νόμισμα, που ανέκαμψε ελαφρώς στο τέλος της συνεδρίασης, επανερχόμενο σε επίπεδα γύρω στα 6,38 γουάν προς ένα δολάριο.
Οικονομικοί αναλυτές ερμηνεύουν τις τελευταίες εξελίξεις ως επιστροφή στην πολιτική των τελευταίων μηνών, στη διάρκεια των οποίων η κεντρική τράπεζα της Κίνας δαπάνησε τμήμα των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας για να αποτρέψει την αποδυνάμωση του νομίσματος μετά τις πρόσφατες εκροές κεφαλαίων.
Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας δεν απέτρεψε, πάντως, την πτώση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, από την Ινδονησία μέχρι τη Βραζιλία, και την υποχώρηση του MSCI, δείκτη τιμών των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού, στα χαμηλά των δύο τελευταίων ετών και σε κλείσιμο με απώλειες 1,75%.
Ισχυρός ήταν, άλλωστε, ο αντίκτυπος στις αγορές εμπορευμάτων, με τους επενδυτές να εκφράζουν φόβους πως μια παρατεταμένη αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος θα επαναφέρει το φάσμα του αποπληθωρισμού.
Ο δείκτης της Thomson Reuters, που παρακολουθεί τις τιμές 19 εμπορευμάτων και πρώτων υλών, εγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2003.
Την ίδια στιγμή, η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια οδήγησε τις αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων σε αρνητικό έδαφος, και συγκεκριμένα στο -0,29%, αλλά και τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στο 2,045%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον μηνών.
Η πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και η προοπτική να αναβάλει η Fed την αύξηση των επιτοκίων οδήγησαν σε αποδυνάμωση του δολαρίου.
Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε χθες τόσο έναντι του ευρώ, που ενισχύθηκε κατά περίπου 1% και κυμαινόταν το βράδυ σε επίπεδα πάνω από το 1,11 δολάρια για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες, όσο και έναντι του γιεν, που σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου μήνα, στα 124,40 γιεν προς ένα δολάριο.
Πηγή: "Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg