Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Η Ζωή… έχει γυρίσματα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η ιστορική φράση του αείμνηστου ηγέτη της ΕΔΑ, Ηλία Ηλιού, «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα», χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στο πρόσφατο παρελθόν από τον σημερινό πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα...


... με σκοπό να στηλιτεύσει τις αντισυνταγματικές και αντικοινοβουλευτικές πρακτικές της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου προκειμένου να «περάσουν» τα Μνημόνια από τη Βουλή. Εμελλε, όμως, να γυρίσει εναντίον του, καθώς στην παρούσα φάση είναι «όπλο» στα χέρια της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία εκτοξεύει τα πυρά της «νομιμότητας» εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου.

Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, στον ανένδοτο αγώνα που έχει κηρύξει εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, έχει καταφέρει να συσπειρώσει γύρω της πιστούς υποστηρικτές, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να θέσει υπό την ηγετική καθοδήγησή της το σύνολο των «αντιμνημονιακών» δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές εκφράστηκαν τόσο στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και στην Κεντρική Επιτροπή.

Παρά το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου διακινούνται πληροφορίες, με την επίκληση μάλιστα και μυστικών μετρήσεων, ότι οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της δεν θα είχε καμία σοβαρή προοπτική, εν τούτοις στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ η απήχησή της δεν είναι αμελητέα. Ιδιαίτερα, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι πολλά οργανωμένα στελέχη, αλλά και βουλευτές καταφεύγουν τις τελευταίες ημέρες στο γραφείο της ζητώντας της να μην «επιτρέψει» τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος.

Πέραν της Ραχήλ Μακρή, της Αγλαΐας Κυρίτση, της Δέσποινας Χαραλαμπίδου και της Λ. Αμμανατίδου, το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι βουλευτές που συστρατεύονται στη μάχη που δίνει για να μη γίνει η Βουλή το «πλυντήριο» μιας «βρώμικης συμφωνίας» με τους δανειστές.

Φυσικά, και η ίδια δεν κάθεται με «σταυρωμένα τα χέρια» βλέποντας πού οδηγεί τα πράγματα ο Αλ. Τσίπρας με την ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση του μετώπου κατά της νέας συμφωνίας. Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Βουλή, όταν έκανε ειδική αναφορά στην «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, για να δικαιολογήσει τις αντιρρήσεις των στελεχών της απέναντι στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

 Στη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της Βουλής το «παρών» έδωσε και ο Δ. Στρατούλης, ο «υπαρχηγός» του Π. Λαφαζάνη στην «Αριστερή Πλατφόρμα», αλλά και αρκετοί βουλευτές που σκοπεύουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία, όπως οι Θ. Σκούμας και Θ. Κώτσιας. Επίσης, σε ανοιχτή επικοινωνία βρίσκεται και με τον επικεφαλής της ΚΟΕ, Ρούντι Ρινάλντι, καθώς και με τους τέσσερις βουλευτές που προέρχονται από τη συγκεκριμένη συνιστώσα. Τους Δ. Κοδέλα, Ε. Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου και Β. Κυριακάκη.

Στο παρασκήνιο, η πρόεδρος της Βουλής ασκεί σημαντική επιρροή και στην κίνηση των «53», η οποία ναι μεν καταγράφεται στην προεδρική πλειοψηφία, ωστόσο η στάση της δεν είναι δεδομένη απέναντι στους πολιτικούς και κομματικούς σχεδιασμούς του Αλ. Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου διατηρεί άψογο επίπεδο συνεργασίας και συνεννόησης τόσο με τον γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος, Τ. Κορωνάκη, όσο και με άλλα κορυφαία στελέχη, όπως τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Γ. Σακελλαρίδη.

Ωστόσο, υπάρχει κι ένας κοινός «εχθρός» που ενώνει την πρόεδρο της Βουλής με τα ηγετικά στελέχη της κίνησης των «53». Αυτός δεν είναι άλλος από τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά, στον οποίο «χρεώνουν» τη σκληρή γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στους διαφωνούντες.


Παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Ν. Παππά είναι αποτέλεσμα προηγούμενων εσωκομματικών διαφορών που είχε ο πατέρας της προέδρου της Βουλής, Νίκος Κωνσταντόπουλος, την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΣΥΝ, με τον πατέρα του υπουργού Επικρατείας, Στέλιο Παππά.

Ο τελευταίος, μάλιστα, ήταν αυτός που «πυροδότησε» έναν νέο κύκλο σύγκρουσης ανάμεσα στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τον γιο του. Ενα υπαινικτικό σχόλιό του για τη μητέρα της Ζ. Κωνσταντοπούλου και προσωρινά επικεφαλής του ΕΣΡ, Λ. Αλεξίου, ήταν αρκετό να ανοίξει το μέτωπο της αντιπαράθεσης.

Η σύγκρουση, η απάντηση και ο «προστάτης»

Ο Στέλιος Παππάς, με παρέμβασή του στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών στο γεγονός ότι δεν έχει διοριστεί νέο Δ.Σ. στο ΕΣΡ, και αυτό συμβαίνει επειδή «κάποιοι έχουν συγγενείς» που δεν θέλουν να αντικατασταθούν.

Η βεντέτα δεν έκλεισε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. με τη σκληρή απάντηση που έδωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, θεωρώντας ότι με αυτό που είπε προσβάλλει τη μητέρα της. Αντίθετα, συνεχίστηκε λίγα 24ωρα αργότερα στη Βουλή, κατά τη σχετική συζήτηση που έγινε στη διάσκεψη των προέδρων για τον ορισμό του νέου Δ.Σ. του ΕΣΡ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνος που ανέλαβε να προστατεύσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου από την «άδικη» επίθεση που εξαπέλυσε προς το πρόσωπό της ο πατέρας του υπουργού Επικρατείας ήταν ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίο στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας», Θ. Πετράκος.

Με ανακοίνωσή του επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση που υπήρξε στη διαδικασία διορισμού νέου Δ.Σ. στο ΕΣΡ στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλη.




Πηγή: Parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg