Το αθηναϊκό κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει την υπέροχη θέα του Παρθενώνα υπό το φως του φεγγαριού και ταυτόχρονα να περιεργαστεί από κοντά το μοναδικό γλυπτό διάκοσμο του μνημείου...
... αφού το Μουσείο της Ακρόπολης θα παραμείνει ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ ώς τα μεσάνυχτα.
Από τις 8.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του κτιρίου, διεθνώς αναγνωρισμένοι χορευτές tango θα εκτελούν εντυπωσιακές χορογραφίες.
Η εκδήλωση «Tango Acropolis» τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Αργεντινής και περιλαμβάνει, εκτός από ένα εκρηκτικό μουσικοχορευτικό θέαμα, ένα δεύτερο, «διαδραστικό» μέρος, στη διάρκεια του οποίου οι θεατές θα προσκληθούν στη σκηνή για να χορέψουν συνοδευόμενοι από την ορχήστρα του συνθέτη Μάριου Στρόφαλη.
Στο εσωτερικό του μουσείου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν εκ νέου τις μόνιμες συλλογές στις αίθουσες των Κλιτύων, των Αρχαϊκών, του Ερεχθείου και του Παρθενώνα, αλλά και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τα αρχαία μυστήρια της Σαμοθράκης. Η περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη.
Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών» συνεχίζεται ώς τις 30 Σεπτεμβρίου και συνιστά την πρώτη από μια σειρά αφιερωμάτων του Μουσείου Ακρόπολης σε τόπους της ελληνικής περιφέρειας με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Σχεδιασμένη σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Εβρου και Ροδόπης, αποτελείται από 252 εκθέματα σχετιζόμενα με τα κτίσματα του ιερού των Μεγάλων Θεών, όπου τελούνταν τα πιο ξακουστά, μαζί με της Ελευσίνας, μυστήρια του αρχαίου κόσμου.
«Αμύητον μη εισιέναι» αναγράφεται στον πεσσό, που κάποτε απαγόρευε την είσοδο στους αμύητους και συνιστά ένα από τα σημαντικότερα έργα της έκθεσης. Πάντως, αν και η γνώση για το περιεχόμενο των απόκρυφων τελετών χάθηκε μαζί με τους τελευταίους μυημένους, οι ανασκαφικές έρευνες στον χώρο του ιερού έφεραν στο φως αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κινητά ευρήματα, που επέτρεψαν στους αρχαιολόγους να διεξαγάγουν κάποια συμπεράσματα σχετικά με τη φύση των μυστηρίων.
Πεπεισμένοι ότι οι επικλήσεις θα τους προστάτευαν από τους κινδύνους των θαλάσσιων ταξιδιών και ότι η μύηση θα τους έκανε πιο ευσεβείς και δίκαιους, οι πιστοί λάμβαναν μέρος σε τελετές κάθαρσης υπό το φως των πυρσών, χρησιμοποιώντας λατρευτικά σκεύη, όπως τα εκτιθέμενα αγγεία ποτού του 7ου αιώνα π.Χ.
Οσοι είχαν τη δυνατότητα προσπαθούσαν να εξευμενίσουν τους θεούς με δωρεές: η βασίλισσα Αρσινόη Β΄ είχε δωρίσει την περίφημη θόλο που φέρει το όνομά της και παίζει κομβικό ρόλο στο «στήσιμο» της έκθεσης, ενώ το όνομα του Φιλίππου Β΄ έχει σχετιστεί με το Κτίριο του Τελετουργικού Χορού.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg