Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Κλιμάκωση της προεκλογικής πόλωσης



Στην κλιμάκωση της μεταξύ τους αντιπαράθεσης με στόχο την πόλωση του πολιτικού σκηνικού επενδύουν, εμφανώς πλέον, τα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.


Με «όχημα» το, προγραμματισμένο για την προσεχή Δευτέρα, debate μεταξύ των κ. Αλ. Τσίπρα και Ευ. Μεϊμαράκη, τα δύο κομματικά επιτελεία προσβλέπουν στη μετατροπή της αναμέτρησης σε «ντέρμπι» για δύο με στόχο να αυξήσουν τα απόλυτα ποσοστά τους, που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να κυμαίνονταν και για τους δύο κάτω από το όριο του 30%, σε βάρος προφανώς των μικρότερων κομμάτων.

Από την πλευρά της Κουμουνδούρου, τίθεται –αν και δεν προκύπτει ούτε καν ως δημοσκοπική εκτίμηση– ως στόχος η αυτοδυναμία, διεκδικώντας δύο επιπλέον έδρες από τις 149 του Ιανουαρίου. Από την πλευρά της Συγγρού, πάλι, αναδεικνύεται το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας την οποία, όπως επισημαίνουν, μόνο η Ν.Δ. ως πρώτη μπορεί να διασφαλίσει, ενώ εντείνονται και οι επιθέσεις προς τον κ. Πάνο Καμμένο, μετά τις αστήρικτες καταγγελίες του για τον κ. Μεϊμαράκη, προκειμένου να εμφανιστεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ως συνένοχος και ενεργούμενο του κ. Τσίπρα και να ενταθεί η τάση αποσυσπείρωσης που εμφανίζουν οι ΑΝΕΛ.

Στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου θα εστιάσουν ακόμα περισσότερο στον διλημματικό χαρακτήρα της εκλογικής αναμέτρησης, στο ερώτημα «ποιος είναι περισσότερο κατάλληλος να διαχειρισθεί τη διαπραγμάτευση επιμέρους πτυχών της συμφωνίας που έχουν μείνει ανοιχτές και το ζήτημα του χρέους», στο δίλημμα «παλιό ή νέο» με ανάδειξη αρνητικών χαρακτηριστικών του «παλαιού», το οποίο εν προκειμένω ταυτίζεται με τη Ν.Δ. και τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι από το βράδυ της Πέμπτης και την ομιλία του στα Ιωάννινα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το αίτημα για αυτοδυναμία. Το μήνυμα που επιθυμεί να εκπέμψει η Κουμουνδούρου είναι ότι η πρώτη θέση έχει κριθεί και είναι δεδομένη για τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό που χρειάζεται μια μικρή ώθηση προκειμένου να καταστεί η αυτοδυναμία εφικτή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να θεωρούν ότι το ισχυρό χαρτί τους είναι ο κ. Αλέξης Τσίπρας και επενδύουν πολύ στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον κ. Μεϊμαράκη, το βράδυ της Δευτέρας. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να αναδείξει τις διαφορές με τη Ν.Δ. δίνοντας έμφαση στο ότι ο ίδιος διαπραγματεύθηκε επί μακρόν με τους εταίρους και προτίθεται να κάνει το ίδιο και μετά τις εκλογές, προκειμένου να βελτιώσει τη συμφωνία και να προβάλει τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, όσον αφορά την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης ξεκινά την τελική του επίθεση από τη ΔΕΘ, απόψε, με ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς και αύριο (11.30 π.μ.) μέσω της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Η Εκθεση θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον πρόεδρο της Ν.Δ. προκειμένου να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να κινηθεί ως πρωθυπουργός της χώρας από τις 21 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζοντας ένα νέο υπόδειγμα κυβερνητικής λειτουργίας και διακομματικής συνεννόησης. Στην ομιλία του κ. Μεϊμαράκη θα περιγράφονται άμεσοι και μεσοπρόθεσμοι οικονομικοί στόχοι, ενώ θα επαναλάβει αυτό που εκτιμάται ότι αποτελεί το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ., την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας ως προϋπόθεσης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη.

Ως προς τους όρους του debate, η έκβαση του οποίου θα καθορίσει εκτιμάται και τη δυναμική της εκλογικής αναμέτρησης, οι εντάσεις μεταξύ των δύο επιτελείων δεν έλειψαν και χθες, χωρίς πάντως να προοιωνίζονται κατάρρευση των συζητήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ένα πλαίσιο για το debate (δύο ενότητες με 10 - 12 ερωτήσεις η κάθε μία, δυνατότητα σχολιασμού από έναν αρχηγό των λεγομένων του άλλου και ενδεχόμενο άμεσων ερωτήσεων) το οποίο η Ν.Δ. φέρεται να αποδέχθηκε. Πλην όμως, η επικοινωνία των δύο μερών διεκόπη, κάτι που ώθησε τη Συγγρού να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι «ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει ότι, προκειμένου να γίνει δημόσιος διάλογος και να ενημερωθούν οι πολίτες, συμμετέχει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε οποιαδήποτε συζήτηση πολιτικών αρχηγών και με οποιαδήποτε διαδικασία. Ως εκ τούτου, οι όροι και οι προϋποθέσεις προσδιορίζονται αποκλειστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ».









πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg