Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ξανά στη φυλακή ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών



Στην Κατερίνη συνελήφθη εκ νέου την Τρίτη ο Αλ. Αγγελόπουλος,  εγκέφαλος της μεταφοράς 5,5 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος Africa 1, το 2004.

Ο Αγγελόπουλος είχε καταδικαστεί αρχικά σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο, το 2011 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων του Πειραιά «έσπασε» τα ισόβια, επιβάλλοντάς του κάθειρξη 22 ετών, με το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.

Επί της απόφασης άσκησε αναίρεση ο εισαγγελέας, η οποία εκδικάστηκε στον Αρειο Πάγο και έγινε δεκτή.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Σε ποινή κάθειρξης 12 ετών χωρίς ελαφρυντικά είχε καταδικάσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά τον αποκαλούμενο «Έλληνα Εσκομπάρ» Αλέξανδρο Αγγελόπουλο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τη μεταφορά 5,4 τόνων κοκαΐνης με το πλοίο «Africa I» τον Ιούλιο του 2004.


Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος που έχει ήδη καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σε 22 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των ναρκωτικών, κρίθηκε ένοχος ως προς το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση. 

Με απλά λόγια «ξέπλενε» βρώμικα χρήματα που είχε λάβει ως προκαταβολή για τη μεταφορά της μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης.

Το δικαστήριο με πρόεδρο το Γεώργιο Κόκκορη και μέλη τους Εφέτες Δ. Αποστολόπουλο και Κ. Χουζούρη τον έκρινε ένοχο για 2 από τις συνολικά 7 αποδιδόμενες πράξεις.

Ειδικότερα, κρίθηκε ένοχος γιατί το Μάιο του 2004 απέκτησε την κυριότητα του πλοίου «Africa I» αντί τιμήματος 645.650 ευρώ, υποκρυπτόμενος πίσω από το όνομα off shore εταιρείας με την επωνυμία Jadyair Ltd με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας. Το συγκεκριμένο πλοίο χρησιμοποίησε για τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Επίσης, καταδικάστηκε γιατί την 1-7-2004 συμμετείχε με το ποσό των 750.000 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Πιερία ΑΕ» με έδρα στον Πειραιά συμφερόντων του που έχει στην κατοχή της πολλά καταστήματα στην περιοχή της Πιερίας.

Αθώος για τις 5 από τις 7 πράξεις

Αντίθετα, οι δικαστές τον έκριναν αθώο για τις υπόλοιπες πράξεις του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, παρά το γεγονός ότι ο Εισαγγελέας της Έδρας, Ευάγγελος Κασαλιάς, είχε προτείνει την ενοχή του και για αυτές τις κατηγορίες.

Ειδικότερα, οι δικαστές πείστηκαν από τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου ότι τα ποσά που διέθεσε ο Αγγελόπουλος για αγορά ακινήτων και συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων εταιρειών, ήταν προγενέστερα της πράξης της μεταφοράς των 5,4 τόνων κοκαΐνης. Μάλιστα, το πόρισμα του ΣΔΟΕ ανέφερε ότι διακινούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από το 1999 μέσω των εσόδων από τις αλιευτικές δραστηριότητες των ψαροκάικων που διέθετε, αλλά και των κερδών από το Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, τα περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ (είτε σε ρευστό είτε σε μετοχές) που διέθετε ο Αγγελόπουλος, προϋπήρχαν της 1-4-2004 που θεωρείται από το κατηγορητήριο ότι σχεδίασε τη μεταφορά των ναρκωτικών.

Πάντως, για μία μόνο πράξη από τις πέντε που κρίθηκε αθώος, ο εφέτης Κ. Χουζούρης μειοψήφησε θεωρώντας πως ο Αλ. Αγγελόπουλος έπρεπε να καταδικαστεί και για την πράξη της συμμετοχής με 400.000 ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας με έδρα το Λιτόχωρο Πιερίας στις 18 και 19-5-2004.

Σημειώνεται, ότι με την ίδια δικαστική απόφαση απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου ως προς τα ελαφρυντικά που ζήτησε, ενώ του επιβλήθηκε και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για 3 χρόνια.

Το Δικαστήριο εξάλλου επέβαλε, ποινή φυλάκισης 4 ετών στο γαμπρό του Αλ. Αγγελόπουλου, Χρήστο Σαμαρά, για την πράξη της συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αλλά χωρίς την επιβαρυντική διάταξη του νόμου όπως είχε εισαχθεί η κατηγορία.

Ειδικότερα, στις 14-7-2004 (σ.σ. μία ημέρα μετά την ακινητοποίηση του πλοίου «Άφρικα 1» με την κοκαΐνη από τις ισπανικές αρχές) ανέλαβε από κοινούς λογαριασμούς που είχε με τον Αγγελόπουλο το συνολικό ποσό των 959.326 ευρώ εκδίδοντας τραπεζικές επιταγές.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δικαστές διαφοροποιούνται από το κατηγορητήριο σε δίκη του Αλέξανδρου Αγγελόπουλου.

Έτσι, για το κύριο αδίκημα της μεταφοράς της ποσότητας μαμούθ των 5,4 τόνων κοκαΐνης, ενώ το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά τον είχε καταδικάσει σε ισόβια, σε δεύτερο βαθμό ο αποκαλούμενος από την ΕΛ.ΑΣ «Έλληνας Εσκομπάρ» καταδικάστηκε σε ποινή καθειρξης  22 ετών

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ωστόσο, έχει ασκήσει αναίρεση κατά της δευτεροβάθμιας απόφασης και έτσι η υπόθεση σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες του directnews.gr, θα εκδικαστεί και πάλι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Έκανε ξέπλυμα και με δελτία του ΟΠΑΠ

Σημειώνεται, ότι ο Αλ. Αγγελόπουλος κατηγορείται και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μέσω δελτίων του ΟΠΑΠ. Η υπόθεση αυτή έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί τον προσεχή Μάιο, δηλαδή δέκα χρόνια μετά τη σύλληψη του στη Γερμανία και την έκδοση του στην Ελλάδα και αφού είχε προηγηθεί έφοδος στο πλοίο «Άφρικα 1» από την ισπανική αστυνομία…

Επιστρέφονται στον Αγγελόπουλο ακίνητα και μετοχές αξίας εκατομμυρίων ευρώ!

Μετά την αθώωση του Αγγελόπουλου για πέντε από τις συνολικά επτά κατηγορίες, του είχαν επιστραφεί ακίνητα και μετοχές εταιρειών αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, του αποδόθηκαν ακίνητο στον Πειραιά που είχε αγοράσει αντί 435.000 ευρώ με αντικειμενική αξία 338.178 ευρώ, αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 97.932 τμ στο Νομό Αχαΐας που είχε αγοράσει αντί 1.251.665 ευρώ, καθώς και οι μετοχές εταιρειών συμφερόντων του αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg