Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Κεφάλαια 2 τρισ. δολ. μέσω της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας

Πρόσβαση σε κεφάλαια προσφέρει ο κλάδος των υπηρεσιών χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (financial technology - FinTech) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις...
... με αποτέλεσμα να αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τις εταιρείες σε όλον τον κόσμο και δη στην Ελλάδα, όπου η κρίση έχει εξαφανίσει τη ρευστότητα. 
Σε μια εποχή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συναντούν εμπόδια στην πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν κεφάλαια διαθέσιμα να τοποθετηθούν σε υγιείς ΜμΕ, οι εταιρείες του financial technology μπορούν να συμβάλουν στην κινητοποίηση κεφαλαίων της τάξεως των 2 τρισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό διαπιστώνει σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε το World Economic Forum με τίτλο «Future of Financing and Capital».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εταιρείες του FinTech μπορούν να λειτουργήσουν ως «γέφυρα» προκειμένου να κλείσει το υφιστάμενο χρηματοδοτικό κενό για τις μικρομεσαίες εταιρείες, που εκτιμάται διεθνώς σε 2 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, ο τομέας του financial technology μπορεί να οδηγήσει σε μια ουσιαστική «επανεκκίνηση» των βασικών διαδικασιών χρηματοδότησης προς όφελος των μικρομεσαίων εταιρειών ανά τον κόσμο.

«Αν και οι τράπεζες θα παραμείνουν το κυρίαρχο μέσο για τις χρηματοδοτήσεις, οι εταιρείες του financial technology, με την ευελιξία τους να προσαρμόζονται γρήγορα στη χρήση της τεχνολογίας για τη μείωση του κόστους και την παροχή νέων συστημάτων ανάλυσης πιστοληπτικής ικανότητας, θα συνεχίσουν να διευκολύνουν την πρόσβαση των μικρομεσαίων σε κεφάλαια» αναφέρει το World Economic Forum.

Γέφυρα χρηματοδότησης

Ως σήμερα η συμμετοχή των εταιρειών FinTech στις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, όπως εκτιμά το WEF, όσο ο κλάδος προσελκύει διεθνείς επενδυτές και ενδυναμώνεται μπορεί να λειτουργήσει ευχερέστερα ως γέφυρα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν.

Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις του financial technology παρέχουν εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις για τον χρηματοοικονομικό τομέα που σχετίζονται, για παράδειγμα, με το financial software, τη διαχείριση δανείων, τις πληρωμές, την ασφάλεια των δικτύων online banking, το trading και wealth management, τις online πλατφόρμες για trading μετοχών ή για Peer 2 Peer μεταφορά χρημάτων, καθώς και πλατφόρμες crowdfunding.

Αλλωστε, όπως σχολιάζει το World Economic Forum, οι ίδιες οι εταιρείες του FinTech έχουν προσελκύσει - και όχι άδικα - το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, με τις τοποθετήσεις σε εταιρείες του κλάδου να τριπλασιάζονται το 2014 φθάνοντας το ποσό-ρεκόρ των 12,21 δισ. δολαρίων έναντι μόλις 4 δισ. δολαρίων έναν χρόνο νωρίτερα. 
Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι τομείς των πληρωμών, των δανείων, καθώς και οι τεχνολογίες trading και wealth management ήταν εκείνες που κατά κύριο λόγο συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των διεθνών επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Επενδύσεις άνω των 23,5 δισ. δολαρίων

Σύμφωνα με άλλη μελέτη των Santander InnoVentures, Oliver Wyman και Anthemis Group με τίτλο «Επανεκκίνηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», από το 2000 ως σήμερα κεφάλαια άνω των 23,5 δισ. δολαρίων έχουν επενδυθεί με τη μορφή venture capital σε 200 κορυφαίες εταιρείες FinTech
Εξ αυτών περισσότερα από τα τρία τέταρτα κατευθύνθηκαν σε εταιρείες financial technology της Βόρειας Αμερικής. Αν και οι ΗΠΑ κρατούν τα ηνία, η Ευρώπη και ειδικά αγορές όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας κερδίζουν σταδιακά μια θέση στις προτιμήσεις των venture capitals που επενδύουν στον τομέα του financial technology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg