Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο, ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής




Με θρησκευτικό και πολιτικό όρκο έγινε το πρωί του Σαββάτου η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που προέκυψαν από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.


Της διαδικασίας προήδρευσε ο δ' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης προήδρευσε, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν οι θέσεις του α' αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του β' αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της γ' αντιπρόεδρου (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη με τη Λαϊκή Ενότητα).

Στον αγιασμό χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, για να ακολουθήσει η τελετή της ορκωμοσίας, κατά την οποία οι βουλευτές έδωσαν όρκο, άλλοι στο Ευαγγέλιο, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές στο Κοράνι και άλλοι -κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ- έδωσαν τον πολιτικό όρκο.

«Καλή δύναμη στο έργο σας και πολλές υπομονές», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους βουλευτές, ενώ «άξιοι» αναφώνησε ο προεδρεύων του Σώματος.

Με το πέρας της τελετής, οι βουλευτές υπέγραψαν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Δηλώσεις κατά την άφιξη

Πολλές και ενδιαφέρουσες ήταν οι δηλώσεις υπουργών και βουλευτών κατά την άφιξή τους στο Κοινοβούλιο.

Στις «γαλάζιες» δηλώσεις κυριάρχησε η υπόθεση του Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία είχε λάβει αίσιο τέλος λίγα λεπτά νωρίτερα με την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε μια δήλωση-έκπληξη σχετικά με την υποψηφιότητα του αδελφού της: «Εννοείται στηρίζω τον Κυριάκο» απάντησε σε δημοσιογράφο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Ξεκινά μια δύσκολη περίοδος, με την έννοια ότι έχουμε μπροστά μας ένα ουσιαστικό έργο, σε μία καθοριστική στιγμή για τη χώρα. Όπως θα εργαστεί η κυβέρνηση θα πρέπει και το Κοινοβούλιο, αντιστοίχως, να εργαστεί σκληρά. Νομίζω ότι έχει τελειώσει η περίοδος των προγραμματισμών, των σκέψεων, του μεγάλου κομματιού της διαπραγμάτευσης και σήμερα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο.»

Την ελπίδα η καινούργια Βουλή να είναι καλύτερη εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Συγκινημένος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λέγοντας ότι η παρουσία του κόμματός του εγγυάται ότι θα ακουστούν λογικά επιχειρήματα.

Την Κυριακή ο νέος προέδρος της Βουλής

Το πρωί (11:00) της Κυριακής, η Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση τους αντιπρόεδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς.

Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τον Νίκο Βούτση.

Αφού ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1:30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά αντιπρoέδρoυς, τρεις κoσμήτoρες και έξι γραμματείς.

Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΣΥΡΙΖΑ).

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ).

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Χρυσή Αυγή).

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών (151).

Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 235 ψήφων.

Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος. Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη. 




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg