Η Αυστρία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία, επίσης κράτος μέλος της ΕΕ, προκειμένου να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της...
... ανακοίνωσε την Τετάρτη η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.
«Στόχος είναι η συντεταγμένη και ελεγχόμενη είσοδος στη χώρα μας και όχι το κλείσιμο των συνόρων», εξήγησε η Μικλ Λάιτνερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Oe1.
«Τις τελευταίες εβδομάδες ομάδες προσφύγων εμφανίστηκαν ανυπόμονοι, επιθετικοί» και θέλουμε «να λάβουμε όλες τις προφυλάξεις», εξήγησε η ίδια.
Μέλος του συντηρητικού κόμματος OVP, συμμάχου στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, η υπουργός εκτίμησε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν «σκληρά, διαρκή μέτρα» μπροστά στον κίνδυνο συμπλοκών μεταξύ προσφύγων και μεταναστών που αναμένουν ώρες στο κρύο για να περάσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Παρόλα αυτά η Μικλ- Λάιτνερ δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη μορφή που θα έχει αυτός ο φράχτης, ο οποίος σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης θα έχει μήκος αρκετά χιλιόμετρα από τη μία πλευρά ως την άλλη του μεθοριακού περάσματος μεταξύ Αυστρίας και Σλοβενίας.
Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών τις τελευταίες ημέρες είχε κάνει πολλές αναφορές στην ανάγκη να ενισχυθούν τα αυστριακά σύνορα, όπου κάθε ημέρα φτάνουν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Σλοβενία. Μάλιστα, χθες Τρίτη είχε κάνει λόγο για «δομικά μέτρα», χωρίς όμως να δώσει άλλες εξηγήσεις.
Η Μικλ- Λάιτνερ είχε γίνει στόχος επικρίσεων στην Αυστρία την προηγούμενη εβδομάδα όταν είχε ζητήσει να δημιουργηθεί «μια Ευρώπη κάστρο». Όμως το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν δεν φαίνεται σήμερα να διαφωνεί με την ανακοίνωση της υπουργού.
Ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας Γκέραλντ Κλουγκ, που ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι είναι έτοιμος να εξετάσει ένα σύστημα επιβολής μέτρων περιορισμού, «ώστε να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε την άφιξη προσφύγων με οργανωμένο τρόπο».
Για 700.000 πρόσφυγες μιλάει ο ΟΗΕ
Η προσφυγική κρίση που έχει ωθήσει από τον Ιανουάριο περισσότερους από 700.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου θα επιδεινωθεί, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.
Σημάδι της ανησυχίας των ευρωπαίων ηγετών είναι το γεγονός ότι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έθεσαν το προσφυγικό ζήτημα στην ατζέντα της διμερούς συνάντησής τους, που ήταν επίσης αφιερωμένη στη Συρία, και η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Παρίσι.
Οι δύο ηγέτες «έχουν ακριβώς τις ίδιες απόψεις στο θέμα των προσφύγων, σχετικά με τα όσα πρέπει να γίνουν σε πολιτικό επίπεδο και αναφορικά με τα απαραίτητα μέσα για τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» της προσφυγικής κρίσης, επεσήμανε το περιβάλλον του Ολάντ.
Φέτος 705.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR): 562.355 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα και 140.000 στην Ιταλία. Στην Ελλάδα το 64% των προσφύγων είναι Σύροι.
Και «η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» προειδοποίησε ο Τουσκ στη διάρκεια συζήτησης που έγινε την Τρίτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάνοντας λόγο «για ένα νέο κύμα προσφύγων από το Χαλέπι και τις περιοχές που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι στη Συρία» όπου έχουν εκτοπιστεί «περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι».
Η προσφυγική κρίση ενδέχεται «να προκαλέσει σεισμό στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό» θέτοντας εν αμφιβόλω την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης, τόνισε ο ίδιος.
Ακόμα οι παραδοσιακά καλές σχέσεις περιοχών, όπως της Αυστρίας και με το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας φαίνεται να δοκιμάζονται.
«Ο αριθμός των αφίξεων εξακολουθεί να είναι αυξημένος» στην Ελλάδα, «παρά την επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών αυτό το Σαββατοκύριακο», ανέφερε από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔOM).
Σύμφωνα με τον ΔOM, 5.239 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα το Σάββατο και 4.199 την Κυριακή.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, από τους οποίους 99.000 έφθασαν στη Λέσβο, 22.000 στη Χίο, 21.500 στη Σάμο και περίπου 7.500 στη Λέρο, επισημαίνει η ίδια πηγή.
Στην Ιταλία, 7.230 μετανάστες έφθασαν τον Οκτώβριο, έναντι άνω των 15.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο ΔOM αποδίδει τη μείωση αυτή στο γεγονός πως οι Σύροι δεν διέρχονται πια από την Ιταλία για να φθάσουν στην Ευρώπη, αλλά από την Τουρκία και την Ελλάδα.
«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα διότι κινδυνεύουμε να μην καταφέρουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνοντας τη βραδύτητα με την οποία εφαρμόζεται το σχέδιο ανακατανομής των προσφύγων στην ΕΕ.
Επίσης ο Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες θα επιδείξουν μια κάποια επιείκεια σε περίπτωση που παρεκκλίνουν από τους προϋπολογισμούς τους χώρες που καταβάλλουν «εξαιρετικές» οικονομικές προσπάθειες.
Στο μεταξύ λεωφορεία και τρένα διασχίζουν νύχτα και μέρα τα Βαλκάνια για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες από τη μία χώρα στην άλλη.
Μόνο το Σάββατο 11.500 πρόσφυγες εισήλθαν στην Κροατία, ενώ περίπου 7.000 τη Δευτέρα. Από τη Σλοβενία έχουν περάσει περισσότεροι από 86.000 άνθρωποι, αφότου η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με την Κροατία πριν δέκα ημέρες ενώ οι αρχές της χώρας ανέλαβαν τη φροντίδα περίπου 14.000 προσφύγων την Τρίτη.
Πάντως ο σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Καρλ Έριαβετς προειδοποίησε ότι «αν η κατάσταση επιδεινωθεί και το σχέδιο δράσης των Βρυξελλών δεν τεθεί σε εφαρμογή, η Σλοβενία έχει πολλά σενάρια έτοιμα», μεταξύ αυτών «τη δημιουργία ενός φρουρούμενου φράχτη».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg