... και πρόσθεσε πως «το θέμα των εγγυήσεων συζητήθηκε στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη», αναφέροντας «ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες των Τ/κ για την ασφάλεια και η αντίληψη της απειλής από τους Ε/κ».
Απαντώντας σε ερωτήσεις του απεσταλμένου της τ/κ εφημερίδας “Κίπρις” στη Νέα Υόρκη μετά την ολοκλήρωση των εκεί επαφών του, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και των δύο κοινοτήτων.
Ανέφερε πως αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον καθορισμό των κριτηρίων για το περιουσιακό και μόλις αυτό το στάδιο ολοκληρωθεί, με τον ανοικτό δρόμο και των άλλων κεφαλαίων θα φτάσουν στη λύση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως στο ψήφισμα 750 του ΣΑ του ΟΗΕ αυτή η παράμετρος εγκρίθηκε. “Αυτό που γίνεται κατανοητό από τη διζωνικότητα είναι ότι οι κοινότητες στις περιοχές τους θα έχουν σαφή πλειοψηφία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι λίγο πιο πάνω από το 50% αλλά αρκετά πιο πάνω.
Το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία σε αυτό το θέμα και στο πλαίσιο αυτής της λογικής να μπορέσουν να ετοιμαστούν τα κριτήρια για το περιουσιακό. Γι` αυτό θεωρώ ότι το να υπάρξει μια άνετη πλειοψηφία είναι μια από τις θεμελιακές λίθους”, είπε.
Στην ερώτηση εάν έχουν ζητήσει να υπάρξει γραπτώς το ότι τα κριτήρια στο περιουσιακό θα είναι υπό την εγγύηση της διζωνικότητας και εάν αυτό θα πρέπει να είναι μόνιμη παρέκκλιση, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι για να μην παραβιαστεί στα δικαστήριο η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν επιθυμούν όπως κάποια σημεία της αποτελέσουν πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.
Αυτή είναι η σκοπιμότητα των παρεκκλίσεων, πρόσθεσε λέγοντας ότι γνωρίζει πως οι μόνιμες παρεκκλίσεις δεν είναι ένα θέμα που τυγχάνει αποδοχής στην ΕΕ αλλά έχει συμβεί με κάποιες χώρες στις διαπραγματεύσεις για ένταξή τους στην ΕΕ.
Θετική η διασταυρομένη ψήφος
Ο Τ/κ ηγέτης βλέπει θετικά το θέμα της διασταυρούμενης ψήφου, αλλά για να μπορέσει η τ/κ πλευρά να το αποδεχθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί σίγουρα η εκ περιτροπής προεδρία, όπως είπε. Δεν θεωρεί κακό, συνέχισε, το να περιοριστεί σε ένα ποσοστό 10%-15% στην αρχή η ψήφος από την άλλη κοινότητα σε κάποιον που θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι πως από όποια εθνικότητα και αν προέρχεται αυτός που θα εκλεγεί να λαμβάνει υπόψη και τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας.
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου τού ανέφερε μια πρόταση που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα, να έρθουν μαζί από τη Λάρνακα και να έχουν τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν μια τετραμερή συνάντηση στο “βορρά” με τον ίδιο.
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως το ΑΚΡ είχε καλέσει στο παρελθόν τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ τότε, Νίκο Αναστασιάδη που είχε επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα και τώρα λέχθηκε στον Τύπο ότι μπορεί να καλέσουν και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Αυτού του είδους τις προσεγγίσεις, ανέφερε, μπορεί να κάνει και η Ελλάδα και ο Τσίπρας.
“Στο τέλος η λύση στην Κύπρο θα έχει την έννοια της καλυτέρευσης των σχέσεων Τουρκίας – Ελλάδας. Εάν οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας πάνε προς το καλύτερο, αυτό θα έχει επιρροή και στην Κύπρο”.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg