Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς



Κατά την επί τη αρχής ψηφοφορία, στις αρμόδιες Επιτροπές, το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε μόνο από την δικομματική πλειοψηφία. Κατά, ψήφισαν η ΝΔ και το ΚΚΕ, ενώ όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται.


Στην πρωινή συνεδρίαση, με αντικείμενο την ακρόαση φορέων, αρχικώς την αντιπαράθεση πυροδότησε η εκκρεμότητα που δημιουργεί η μη ανταπόκριση της κυβέρνησης στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης να καταθέσει στη Βουλή το περιεχόμενο της αλληλογραφίας που έχει επί των συγκεκριμένων ζητημάτων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το αίτημα επαναδιατύπωσαν με έμφαση σήμερα οι Ελ. Αυγενάκης (ΝΔ) και Γ. Αμυράς (Ποτάμι), με την κυβέρνηση διά των Χρ. Σπίρτζη και Ν. Παππά ουσιαστικώς να επιχειρούν να υποβαθμίσουν και τις επιστολές και το θέμα συνολικότερα.
«Να μην δημιουργούνται εντυπώσεις χωρίς λόγο. Δεν κρύβουμε επιστολές» είπε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με την υπουργική περιγραφή, η αρχή έγινε από καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Οποιος φορέας ή πρόσωπο κάνει αναφορά στα ευρωπαϊκά όργανα, εκείνα είναι υποχρεωμένα να ρωτήσουν διά της υπηρεσιακής οδού τις αρχές του κράτους-μέλους για την καταγγελία» είπε ο κ. Σπίρτζης.
«Η επιστολή αφορά στο αν και πώς μπορεί η ΕΡΤ να παρέχει σήμα προς τρίτους. Θα απαντήσουμε εντός 20ημέρου. Δεν έχει παρέλθει η προθεσμία», συμπλήρωσε ο κ. Παππάς. Και το θέμα, η αντιπαράθεση επί του οποίου διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, φάνηκε επί του παρόντος να κλείνει.

Προς στιγμήν, «άνοιξε» εκ νέου στην απογευματινή συνεδρίαση, με τον κ. Σπίρτζη να δηλώνει πως θα κοινοποιήσει κοινοτικά έγγραφα στους βουλευτές της Επιτροπής, αφού ζητήσει σχετική άδεια από τα Οργανα της ΕΕ.

Στη συνέχεια, ΝΔ, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη ήγειραν ζήτημα παρουσίας και τοποθέτησης επί του νομοσχεδίου εκπροσώπων από τις ανεξάρτητες αρχές ΕΣΡ και ΕΕΤΤ, καθώς με βάση ερμηνεία σχετικών διατάξεων, είχαν προσκληθεί μόνο υπηρεσιακά στελέχη.

«Κάποιοι λειτουργούν σήμερα σαν σε θεατρική σκηνή. Η αντιπολίτευση έχει έρθει με σκοπό να προσβάλλει την διαδικασία, να διακόψει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού» είπε ο Σωκ. Φάμελος (ΣΥΡΙΖΑ) εκφράζοντας αγανάκτηση για τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ είχε και έντονο φραστικό επεισόδιο με τον κ. Αυγενάκη εξ αφορμής της επιλογής του πρώτου να αφήνει αιχμές για κυβερνητικές προθέσεις παρασκηνιακών επαφών συνεννόησης με εκπροσώπους τηλεοπτικών καναλιών στο μέγαρο Μαξίμου, σε μια παράλληλη προς την εξελισσόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μόλις έκλεισε ο κύκλος των αντιπαραθέσεων και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση σς σχέση με την προγραμματισθείσα για τις 10 πμ έναρξη της συνεδρίασης, τον λόγο να τοποθετηθούν έλαβαν οι προσκληθέντες φορείς. Κατά σειρά που έλαβαν το λόγο:

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διον.Τσακνής περιορίστηκε να ζητήσει πληροφορίες από την κυβέρνηση για το προσωπικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό του υπό ίδρυση νέου παρόχου δικτύου.

Η δικηγόρος του ΕΣΡ κυρία Πέρσα Λαμπροπούλου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι είναι εξόχως προβληματικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ρυθμίζει όχι το σύνολο της αγοράς, αλλά μόνο ένα μέρος της, ενώ παράλληλα σημείωσε πως προβληματική είναι και η διάταξη η οποία προβλέπει «θεματικού» περιεχομένου άδειες, αφού στη σύγχρονη αγορά κάτι τέτοιο προκαλεί εμπόδια σε πιθανή επιλογή μιας εταιρείας-σταθμού να αλλάξει χαρακτήρα (από ενημερωτικός σε ψυχαγωγικό ή αντιστρόφως), στο πλαίσιο της αποδοτικότερης λειτουργίας της.

Εκ μέρους της DIGEA ο κ. Στρ. Λιαρέλης μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία, η ύπαρξη δεύτερου παρόχου αυξάνει το κόστος και παράλληλα σημείωσε πως η απόφαση για δημιουργία ανταγωνιστικού φορέα, συνιστά θεμελιώδη αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, βάσει του οποίου πήρε την άδεια η εταιρεία που εκπροσωπεί. «Η οικονομικοτεχνική μελέτη πρέπει να αλλάξει με ό,τι αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της Ενωσης τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ο κ. Παν. Κυριακόπουλος αφού υπογράμμισε ότι επιθυμία της Ενωσης είναι να ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό «περιβάλλον», δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με τις παρατηρήσεις του ΕΣΡ, και συνέχισε:
«Με το νομοσχέδιο δεν υπάρχει ισονομία, και ελεύθερος ανταγωνισμός. Δεν ρυθμίζεται συνολικά η αγορά και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο οι ανώνυμες εταιρείες διαφορετικά αναλόγως του κλάδου στον οποίο ανήκουν» (Σ.σ. με αφορμή τις ειδικές για τις τηλεοπτικές εταιρείες, ρυθμίσεις και περιορισμούς).

Πέραν τούτων, ο κ. Κυριακόπουλος επικαλούμενος πρόσφατη ανάλογη υπόθεση στη Βουλγαρία, τόνισε ότι η επιβολή περιορισμών ως προς τον αριθμό των παρόχων περιεχομένου θα συναντήσει σημαντικά προβλήματα στο χώρο της ΕΕ. Τέλος έθεσε και το ζήτημα του καθορισμού από την πολιτεία του αριθμού των εργαζομένων: οι εποχές και οι ανάγκες αλλάζουν, ενώ και η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει διαρκώς τα δεδομένα, πρόσθεσε.

Ο κ. Γ. Πανταζόπουλος, εκπροσωπώντας την Ενωση περιφερειακών καναλιών είπε ότι «το νομοσχέδιο είναι χειρότερο των προηγουμένων», ενώ μίλησε και για επιβράβευση της διαπλοκής.

Την εξαίρεση των ενημερωτικών σταθμών περιφέρειας από τις ρυθμίσεις, ζήτησε ο εκπρόσωπός τους κ. Α. Δημητρίου.

Από την ΕΣΗΕΑ ο κ. Δημ. Τσαλαπάτης ΕΣΗΕΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έκανε διάλογο» και σημείωσε πως δρομολογούνται «απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» και απολύσεις.

Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων, ενώ το νομοσχέδιο θα εισαχθεί αύριο στην Ολομέλεια προς επεξεργασία με στόχο, ως γνωστόν, να ψηφιστεί το Σάββατο.







Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg