Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

"Αναβαθμίζεται" η Σούδα, λόγω παρουσίας της Ρωσίας στη Συρία



Η βάση της Σούδας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για το ΝΑΤΟ καθώς ενισχύεται η παρουσία της Ρωσίας στη Συρία, διαπιστώνει ο δρ Ντανιελ Γκούρι εταίρος του αμερικανικού Lexington Institute. γράφει...


Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σε κρίση και οι ανησυχίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ διογκώνονται καθώς οι απειλές επεκτείνονται προς τα δυτικα - - από το Ιράκ, στη Συρία και Λιβυη. Αν προστεθεί η αύξηση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή, το μαζικό κύμα των μεταναστών, οι τζιχαντιστες, η όξυνση στις σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστινιων, τα ενεργειακά υποθαλάσσια αποθέματα και η επέκταση της διώρυγας του Σουέζ τίποτε δεν αποκλείει οι συγκρούσεις να επεκταθούν, οπότε αυξάνει η σημασία των Νατοϊκών διευκολύνσεων που παρέχει η βάση της Σούδας στην Κρητη.

Η ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία ανησυχεί την Ουάσιγκτον. Μήπως είναι ο πρόλογος μιας "πορείας" που ξεκίνησε με τον πόλεμο στη Γεωργία, προχώρησε στην κατάληψη της Κριμαίας, στη στρατιωτική παρουσία στον Αρκτικό κύκλο και έφτασε στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία; Πέραν τούτων, η Ρωσία έκανε στρατιωτικά γυμνάσια στην Ανατολική Μεσόγειο που περιλάβαιναν ανθυποβρυχιακές, αεροναυτικές και ναυτικές επιχειρήσεις. Η Μόσχα έδειξε επίσης ότι είναι πρόθυμη να εφοδιάσει τους φίλους και πελάτες της στην περιοχή με εξελιγμένα στρατιωτικά μέσα γεγονός το οποίο απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ισορροπία δυνάμεων όλης της Μέσης Ανατολής.

Στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίστηκε και η Κίνα. Η στρατηγική του Πεκίνου στην περιοχή επικεντρώνεται στην οικονομική διπλωματία και σε στρατιωτικά γυμνάσια. Η Αθήνα χρησιμεύει ως πύλη των κινέζικων προϊόντων προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Η Κίνα έκανε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα από το 2008, όπως στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Ο Πειραιάς, με τη μεγαλύτερη προβλήτα της Μεσογείου, είναι ο σταθμός για προώθηση προς πολλές ηπείρους και είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος λιμένας στον κοσμο. Έκτος τούτου, πάνω από το 60%των εισαγωγών στην Κίνα και σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών της γίνεται με ελληνικά πλοία ενώ τα τελευταία 15 χρόνια στην Κίνα ναυπηγήθηκαν περισσότερα από 400 ελληνικά πλοία. Το Πεκίνο έκανε στρατιωτικά γυμνάσια στην Τουρκία οπού αναπτυχθήκαν κινεζικές δυνάμεις. Καθώς το Πεκίνο ενισχύει τη θέση του στην περιοχή και προασπίζει τις επενδύσεις του αυξάνεται για το Πεκίνο η στρατιωτική άξια της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει ανταγωνισμό με άλλους παίκτες.

Σύννεφα κρίσης ακόμη και πόλεμο βλέπουν στον ορίζοντα παίκτες της περιοχής. Η Τουρκία αποφάσισε το 2013 να αγοράσει κινέζικο αντιπυραυλικό σύστημα και παράλληλα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εγκαταστήσει στο έδαφος της Patriot για προστασία από την συριακή απειλη. Η Αίγυπτος προμηθεύεται στρατιωτικό υλικό από χώρες έκτος της Αμερικής ενώ η Σουηδική Αραβία και τα Εμιράτα εκσυγχρονίζουν τον εξοπλισμό τους και το Ισραήλ ενισχύει την αντιπυραυλική ικανότητα του εγκαθιστώντας το σύστημα David 's Sling.

Έτσι, καθώς οι πιθανότητες για σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύονται οι στρατηγικές διευκολύνσεις [προς το ΝΑΤΟ] της Σούδας αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Οι ελληνικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις που είναι εγκαταστημένες εκεί υποστηρίζουν τις κοινές ναυτικές και αεροπορικές αναγνωριστικές πτήσεις και τον εφοδιασμό του ΝΑΤΟ. Το Ναυτικό Κέντρο Εκπαίδευσης, το οποίο είναι εγκαταστημένο στη Σούδα και χρηματοδοτείται και διοικείται από το Ελληνικό Ναυτικό, εκπαιδεύει μέλη και μη μέλη της Συμμαχίας για την εκτέλεση επιχειρήσεων ξηράς, υποβρυχίων και ειδικών εναερίων επιχειρήσεων. Το μόνο λιμάνι στη Μεσόγειο με αρκετό μήκος και βάθος ώστε να μπορεί να πλευρίζει στην προβλήτα του ένα αεροπλανοφόρο βρίσκεται στη Σούδα η οποία παρέχει δυνατότητες εφοδιασμού και οπλισμού. Οι διευκολύνσεις που παρέχει η Σούδα επιτρέπουν στο ΝΑΤΟ να παίζει δυναμικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται κρίσιμο σημείο σύγκρουσης και γι αυτό η Ρωσία και η Κίνα ενίσχυσαν εδώ την παρουσία τους και έκαναν στρατιωτικά γυμνάσια. Παράλληλα, οι παίκτες της περιοχής παίρνουν μέτρα για την άμυνα τους. Γι αυτό οι διευκολύνσεις της Σούδας απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη, κρίσιμη σημασία για το ΝΑΤΟ επειδή παρέχουν υποστήριξη εκγύμνασης σε μέλη και μη μέλη της Συμμαχίας ώστε να αντιμετωπίσουν απειλές της ασφάλειας τους.
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg