Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΝΔ - Ο γαλάζιος "εμφύλιος", καλά κρατεί



Σε αναμέτρηση δύο στρατοπέδων, που εκπροσωπούν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, θα εξελιχθεί τελικώς η μάχη για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας;


Αρκετά στελέχη απαντούν «ναι» στο θεωρητικό αυτό ερώτημα, καθώς λαμβάνουν υπ’ όψιν την κινητικότητα που παρατηρείται στα γραφεία των δύο ανδρών, στην Παναγή Κυριακού και τη Δημοκρίτου.

Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια αξιολόγηση θα είχε τη σημασία της αν η εκλογή γινόταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα -όπου εκεί, βεβαίως, ο Κώστας Καραμανλής έχει συντριπτικό μέρος μαζί του- ή ακόμη και σε ένα εθνικό συνέδριο.

Αντιθέτως, δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση και συσχετισμός δυνάμεων από τη στιγμή που η διαδικασία που έχει επιλεγεί για την εκλογή είναι η ίδια με εκείνη του 2009, όταν με ένα μικρό αντίτιμο είχες το δικαίωμα να ψηφίσεις.

Ούτε όμως ασφαλές κριτήριο είναι ποιοι μπαινοβγαίνουν στα γραφεία των δύο ανδρών.

Η μεν Παναγή Κυριακού, όπου βρίσκεται το γραφείο του Κ. Καραμανλή, δεν σταμάτησε να είναι «κέντρο διερχομένων» από την ημέρα που ο πρώην πρωθυπουργός αποχώρησε από την ηγεσία του κόμματος. Αντιθέτως, το γραφείο του Αντ. Σαμαρά στη Δημοκρίτου γνώρισε και... άνυδρες ημέρες, με ένα «πηγαινέλα» να παρατηρείται μετά την ανακοίνωση της έναρξης της διαδικασίας για την εκλογή νέου αρχηγού.

Η άτυπη σύγκρουση των δύο στρατοπέδων ουσιαστικώς αναδεικνύεται από τις θέσεις που παίρνουν οι βουλευτές και τα στελέχη που βρίσκονται από τη μία ή την άλλη πλευρά.
Παρ’ όλα αυτά, εμφανέστερη είναι η κινητοποίηση του Αντ. Σαμαρά, όχι πάντα υπόγεια, αλλά, αντιθέτως, και εμφανής, ως και να θέλει να πάρει κάποιου είδους εκδίκηση.
Γι’ αυτό, άλλωστε, σημειώνεται και το παράδοξο να εμφανίζονται δύο υποψήφιοι για την αρχηγία που έχουν τη στήριξη Σαμαρά και των ανθρώπων του, εκ των οποίων ο ένας υπήρξε και η «φωνή» του, καθώς θα ήταν, το λιγότερο, άκομψο οι επιθέσεις που θα ήθελε να κάνει ο Αντ. Σαμαράς στον Κ. Καραμανλή να βγαίνουν από το δικό του στόμα.

Ο ένας υποψήφιος είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο άλλος, η «φωνή» του Σαμαρά, ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Είναι προφανές ότι αυτές οι δύο υποψηφιότητες έχουν στόχο να διασπάσουν τις ψήφους που θα έπαιρνε είτε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η σαμαρική πλευρά, μέσω Τζιτζικώστα, αποσκοπεί στο να κάνει και την έκπληξη.

Ούτως ή άλλως, τον Αντ. Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει το μέλλον της Ν.Δ., παρά μόνο μέσα από την εξής προοπτική: είτε να διασπαστεί το κόμμα είτε να έχει τέτοια εξέλιξη, που να τον καλέσουν να το αναλάβει σαν «ναυαγοσώστης».

Το παιχνίδι Σαμαρά είναι τριπλό, όμως, προκειμένου να δημιουργήσει περισσότερους αντιπάλους για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Διότι, εκτός από τη στήριξη της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα και τη σκόπιμη παρεμβολή Γεωργιάδη, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι την υποψηφιότητα Μητσοτάκη υπέγραψαν και δύο σαμαρικοί ευρωβουλευτές, η κ. Μ. Σπυράκη και ο κ. Γ. Κύρτσος!

Προφανώς συνιστά μια καλή κάλυψη σε αυτό το παιχνίδι το γεγονός ότι γνωστό site, που εκφράζει τις θέσεις Σαμαρά, εξαπέλυσε επίθεση κατά της οικογένειας Μητσοτάκη και για τον πρόσθετο λόγο ότι η κ. Μπακογιάννη στήριξε τον Β. Μεϊμαράκη.

Η επίθεση στον Κ. Καραμανλή από το σαμαρικό στρατόπεδο ξεκίνησε με επίθεση του Αδ. Γεωργιάδη προς τον Ευάγγελο Αντώναρο με μια δήλωση που προβοκάριζε τον πρώην πρωθυπουργό και έλεγε ότι «ο Καραμανλής δεν είναι μουγκός», επομένως δεν τον εκφράζει ο Αντώναρος.

Ηταν μια επίθεση, που αποσκοπούσε, όπως πολλοί εκτίμησαν, στην έναρξη της εποχής που δεν είχε ασυλία ο Κ. Καραμανλής. Βεβαίως, είχαν προηγηθεί επιθέσεις των Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη, μετά την ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές, κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με στόχο βεβαίως τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε στηρίξει τον πρώην πρόεδρο της Βουλής στην παραμονή του στην προεδρία της Ν.Δ.

ΣΚΕΨΕΙΣ

Το δεύτερο σημάδι της τακτικής Σαμαρά κατά του Κ. Καραμανλή ήταν η στήριξη της υποψηφιότητας του Απ. Τζιτζικώστα, για την οποία ήταν αντίθετος ο δεύτερος, όπως είχε διαμηνύσει και στον ίδιο μέσω συνεργατών του.

Δεν αποκλείεται πάντως η τακτική Σαμαρά υπέρ του Απ. Τζιτζικώστα να υποκρύπτει και μια άλλη πονηρή σκέψη του πρώην πρωθυπουργού: δεδομένου ότι, στην περίπτωση που εκλεγεί ο περιφερειάρχης, θα κωλύεται να παρίσταται στη Βουλή, επειδή δεν είναι βουλευτής, αλλά ούτε και θα μπορεί, έως το 2019, να είναι υποψήφιος βουλευτής, να διεκδικήσει τον ρόλο του επικεφαλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και, επομένως, του βασικού ομιλητή στο Κοινοβούλιο, σενάριο βέβαια που η πλευρά Τζιτζικώστα απορρίπτει.

Στο ενδεχόμενο, δε, πρόωρων εκλογών, πριν δηλαδή από το 2019, και στην απίθανη περίπτωση που θα τις κέρδιζε η Ν.Δ. πρωθυπουργεύων δεν θα ήταν ο αρχηγός του κόμματος, αλλά ο Αντ. Σαμαράς.

Ωστόσο και το σενάριο αυτό στο στρατηγείο του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά.

Στους συχνούς συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά που επισκέπτονται το γραφείο του στη Δημοκρίτου είναι βεβαίως οι Δ. Σταμάτης, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ν. Μηταράκης, Θ. Φορτσάκης, Α. Κατσανιώτης, Κ. Καραγκούνης και Μ. Βορίδης, μολονότι ο τελευταίος έχει επισκεφθεί και τον Κ. Καραμανλή και μάλλον δεν πρόκειται να στηρίξει τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Πολλοί θεωρούν ότι συνομιλητής του είναι και ο Χρ. Σταϊκούρας, αν και αυτό δεν τον κατατάσσει στους σαμαρικούς, αφού οικογενειακώς θεωρείται ότι είναι κοντά στον Κώστα Καραμανλή.

Οι «παλιές καραβάνες» και οι νέες αποκαλύψεις

Στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή οι επισκέπτες και συνομιλητές του είναι σαφώς περισσότεροι από αυτούς του Αντ. Σαμαρά.

Ωστόσο, οι εν λόγω επισκέψεις δεν γίνονται για να πάρουν γραμμή ποιον να ψηφίσουν, αλλά για να εκμαιεύσουν τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Κάτι που γίνεται αδιαλείπτως από το 2009, οπότε παραιτήθηκε από την προεδρία του κόμματος.

Σαφώς και ο ίδιος δεν αποκαλύπτει ποιον προτιμά για πρόεδρο της Ν.Δ., κάτι που φροντίζουν να κάνουν συνεργάτες του.
Άλλωστε, οι συνεργάτες και οι συχνοί συνομιλητές του Κ. Καραμανλή είναι πολλοί, αρχίζοντας από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και συνεχίζοντας με τους Ευριπίδη Στυλιανίδη, Ευάγγελο Αντώναρο, Γιώργο Βλάχο, Γιάννη Τραγάκη, Αλέξανδρο Κοντό, Κώστα Γκιουλέκα και πολλούς άλλους.

Ενδιαφέρον έχει ότι το γραφείο του επισκέπτονται συχνά και «παλιές καραβάνες» του κομματικού μηχανισμού και «μετρ» στην κομματική οργάνωση, όπως ο Θόδωρος Μπεχράκης, ο Κυριάκος Γριβέας και ο Αντώνης Σγαρδέλης, με τους δύο τελευταίους μάλιστα να είναι συνεργάτες του Κώστα Μητσοτάκη και να θεωρούνται ότι ανήκαν κάποτε στο μητσοτακικό στρατόπεδο.

Με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει...

Άρθρο του Νίκου Σίμου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg