Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Στα άδυτα όλων των χρηστών του Ίντερνετ η βρετανική Αστυνομία


Στα άδυτα όλων των χρηστών του Ίντερνετ η βρετανική Αστυνομία
Ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση φέρεται πως ασκεί η βρετανική Αστυνομία, προκειμένου να αποκτήσει νόμιμη πρόσβαση στο ιστορικό περιήγησης στο Ίντερνετ όλων των χρηστών στη Βρετανία.

Ενόσω η κυβέρνηση Κάμερον ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον νέο νόμο περί κατασκοπείας στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, οι Times του Λονδίνου φέρνουν στο φως τα σχέδια της Αστυνομίας να υποχρεώσει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να κρατήσουν για 12 μήνες τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα αποκαλύπτουν όλες τις ιστοσελίδες που επισκέφτηκαν μέσα σε αυτό το διάστημα οι πελάτες τους.

Ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα της βρετανικής Αστυνομίας σε αυτή της την προσπάθεια είναι ότι έχει αυξηθεί δραματικά η δραστηριότητα στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να θεωρούνται πλέον ανεπαρκείς οι παραδοσιακοί μέθοδοι έρευνας και παρακολούθησης.

Εάν το σχέδιο προχωρήσει, αυτομάτως η βρετανική Αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα να κατασχέσει λεπτομέρειες για το ιστορικό περιήγησης στο Ίντερνετ όλων συλλήβδην των Βρετανών, υπόπτων έως και ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί.

«Έχουμε ουσιαστικά ανάγκη τα “ποιος, πού, πότε και τι” κάθε επικοινωνίας», επισημαίνει στους Times ο Ρίτσαρντ Μπέρι εκπρόσωπος της βρετανικής Αστυνομίας. Και δίνει το εξής παράδειγμα: «Πριν από πέντε χρόνια, ένας ύποπτος μπορούσε να μπει σε μία τράπεζα για να κάνει μία συναλλαγή κι εμείς να έχουμε τοποθετήσει επί τόπου μία ομάδα ερευνητών. Σήμερα ωστόσο όλα γίνονται online. Εμείς θέλουμε απλώς να είμαστε ενημερωμένοι γι’ αυτήν την επίσκεψη».

Αν και απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε συγκεκριμένο όσον αφορά την επικείμενη νομοθεσία, ο Μπέρι επιμένει ότι η Αστυνομία δεν ζητάει μεγαλύτερη πρόσβαση από αυτήν που ήδη έχει μέσω των τηλεφωνικών αρχείων. Σε κάθε περίπτωση, παραδέχεται ότι θα «παραήταν διεισδυτικό» εάν οι αστυνομικοί μπορούσαν να ελέγχουν τις αναζητήσεις ή τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς επιπλέον εγγυήσεις, όπως δικαστικό ένταλμα.

Προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης Κάμερον να περάσει αντίστοιχο αμφιλεγόμενο νόμο ευρείας παρακολούθησης απέτυχε το 2014, καθώς βρήκε σθεναρή αντίσταση από του Φιλελεύθερους Δημοκράτες τής τότε κυβέρνησης συνασπισμού.

Πηγή

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg