Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Επίκαιρη επερώτηση αποπομπής Φίλη από τη ΝΔ

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπογράφει την επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προέκρινε αυτή την κίνηση έναντι της ιδέας που συζητήθηκε εδώ και ημέρες σχετικά με το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του υπουργού Παιδείας.

Με την υπογραφή του προέδρου του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη και των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, η επίκαιρη επερώτηση, η οποία απευθύνεται όχι στον υπουργό Παιδείας αλλά στον υπουργό Επικρατείας ως αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αναφέρεται στην απόφαση της Βουλής του 1994, με το νόμο 2193, όταν ομόφωνα «αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, από τους Τούρκους και  ως ημέρα μνήμης ορίσθηκε η 19η Μαΐου», ενώ υπενθυμίζει ότι «με το νόμο 2645/1998, αναγνωρίσθηκε η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Θράκης και ως ημέρα  μνήμης ορίσθηκε  η 14η Σεπτεμβρίου».

«Έκτοτε η θέση αυτή αποτελεί εθνική πολιτική και δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ και  από κανένα Έλληνα αξιωματούχο», αναφέρεται και σημειώνεται ότι «το Σεπτέμβριο του 2014, με το νόμο 4285, ποινικοποιήθηκε η άρνηση των  Γενοκτονιών, που έχουν αναγνωρισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων».

Ενώ υπενθυμίζεται ότι «τότε, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Φίλης, ως δημοσιογράφος της εφημερίδας “Αυγή”, επιχειρηματολόγησε κατά της προσθήκης της σχετικής πρόβλεψης για τις Γενοκτονίες, που αναγνώρισε η  Βουλή των Ελλήνων, λέγοντας ότι η αναγνώριση των γενοκτονιών ήταν μία απόφαση εσωτερικής σκοπιμότητας και η απόφαση αυτή αναδεικνύονταν σε αγκάθι για τις Ελληνοτουρκικές θέσεις».

Αναφερθέντες δε στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Φίλη τονίζουν ότι «αμφισβήτησε ως μέλος Ελληνικής κυβέρνησης, ότι υπήρξε Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους» και αναφέρεται:

«Η δήλωσή του αυτή που υπονόμευσε την πολιτική της χώρας στο συγκεκριμένο θέμα, πλήττοντας ταυτόχρονα τη διεθνή διάστασή του, αξιοποιήθηκε από τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση του συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας».

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι επερωτώντες βουλευτές «παρά τις μεγάλες αντιδράσεις, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Φίλης επανέλαβε  τις ίδιες θέσεις και κατά τη συζήτηση που έγινε, την Πέμπτη 5-11-2015, στην Ολομέλεια της Βουλής, ισχυριζόμενος ότι μπορεί να έχει για το ίδιο θέμα δύο θέσεις: μία ως υπουργός και μία ως πολίτης».

«Στη Βουλή όμως, όπως και σε κάθε δημόσια παρουσία του, ομιλεί ως υπουργός που δεσμεύει τη χώρα και όχι ως πολίτης», συμπληρώνουν και επερωτούν τον υπουργό Επικρατείας ως αρμόδιο για τον συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, αν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας «έβλαψαν τη διεθνή διάσταση που έχει το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και συνηγόρησαν υπέρ των σχετικών απόψεων της Τουρκίας».

Και επίσης, αν συμφωνεί με το ότι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας «χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου ως αντεπιχείρημα στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το Τουρκικό Κράτος».

Και τέλος, θέτουν θέμα αποπομπής του κ. Φίλη:

«Θα αποπέμψει ο Πρωθυπουργός τον ανωτέρω υπουργό ώστε να αποδείξει έμπρακτα την αποδοκιμασία της ελληνικής κυβέρνησης στις δηλώσεις αυτές;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.












Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg