Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ο Ερντογάν απειλεί τον Πούτιν!


 Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ Ερντογάν-Πούτιν στη σκιά της κατάρριψης του ρωσικού Su-24 στη μεθόριο με τη Συρία, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να «επιστρέφει» τις ρωσικές προειδοποιήσεις και κατηγορίες με φόντο το Ισλαμικό Κράτος.


Ο Ερντογάν διαμηνύει με τη σειρά του στη Μόσχα «να μην παίζει με τη φωτιά» και καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν καταγεγραμμένα στοιχεία ότι ρωσικές εταιρείες και η ISIS πωλούν πετρέλαιο στο καθεστώς Άσαντ.

Χτυπώντας «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», ο Ερντογάν δηλώνει ταυτόχρονα πως δεν θέλει να επιφέρει πλήγμα στις διμερείς σχέσεις με τη Μόσχα, και προσθέτει ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι.

Η ρωσική προεδρία είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως η Άγκυρα ζήτησε συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν την Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα, χωρίς να αναφέρει εάν το αίτημα γίνεται δεκτό.

Σε ομιλία του την Παρασκευή στη βορειοανατολική Τουρκία, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα, ο Ερντογάν απέρριψε εκ νέου ως «συκοφαντίες» ρωσικούς ισχυρισμούς για πωλήσεις πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία για να αντιτείνει πως οι ΗΠΑ έχουν καταγεγραμμένα στοιχεία ότι ρωσικές εταιρείες και οι τζιχαντιστές πωλούν πετρέλαιο στο συριακό καθεστώς που υποστηρίζει η Μόσχα.

Ανάλογες κατηγορίες είχε εκτοξεύσει την Πέμπτη λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ και οι υποστηρικτές του αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και όπλων της ISIS και όσοι εγκαλούν την Τουρκία για αγορά πετρελαίου και αερίου από τους τζιχαντιστές πρέπει να το αποδείξουν.

Για αυτή καθαυτή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη μεθόριο με τη Συρία, ο Ερντογάν επανέλαβε πως δεν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια σε βάρος της Ρωσίας αλλά αυτόματη ενεργοποίηση των τουρκικών κανόνων εμπλοκής.

Παράλληλα, δήλωσε ότι αισθάνεται άβολα με τις απόπειρες της Ρωσίας να οδηγήσει τη διαμάχη σχετικά με την κατάρριψη του μαχητικού σε άλλο επίπεδο στις διμερείς σχέσεις.

Και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Φρανσουά Ολάντ στο Κρεμλίνο.

Η Ρωσία κατηγορεί την Άγκυρα ότι οδηγεί σκόπιμα τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο με τον Πούτιν να τονίζει ότι ακόμη αναμένει τη διατύπωση συγγνώμης εκ μέρους του Ερντογάν, και τον τελευταίο να απαντά πως οι Ρώσοι είναι εκείνοι που πρέπει να απολογηθούν για το θερμό επεισόδιο.

Πηγή: Ευαγγελία Μπίφη


Αρνήθηκε συνάντηση ο Πούτιν

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού και του ρωσικού Τύπου, ο Πούτιν είπε «όχι» στον Ερντογάν υποστηρίζοντας πως «δεν είναι έτοιμος να απολογηθεί».

Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν επανειλημμένως είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έκανε κανένα βήμα για να επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τη Ρωσία μετά το περιστατικό της περασμένης Τρίτης.

Όπως τόνισε ο «τσάρος» της Μόσχας, μάλιστα, η Άγκυρα δεν εξέφρασε τη θλίψη της για το περιστατικό μετά το θάνατο ενός εκ των δύο πιλότων, ούτε απολογήθηκε για την ενέργειά της.

Πάντως, νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε επιβεβαιώσει το αίτημα του Τούρκου προέδρου για κατ΄ιδίαν επαφή με τον Πούτιν, λέγοντας:

«Μία πρόταση από την τουρκική πλευρά για μία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών έχει επιδοθεί στον πρόεδρο. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg