Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Sabah - Μήνυμα Τσίπρα προς Τουρκία



Aσφάλεια στην περιοχή μας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ασφάλεια στο Αιγαίο, αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο που υπογράφει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία.

Για το προσφυγικό ζητά ουσιαστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων και ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική Sabah, ο έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει: «Η ασφάλεια στην περιοχή μας, δεν μπορεί να διασφαλιστεί χωρίς την ασφάλεια στο Αιγαίο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή του πολέμου ή μέσω της αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Ένα από τα πρώτα βήματα αυτής της κυβέρνησης ήταν να συμφωνήσουμε με την Τουρκία για την αναζωογόνηση του διαλόγου για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. (…) Μόνο με την εξασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το διεθνές δίκαιο μπορούμε να οικοδομήσουμε γερά θεμέλια για τη μελλοντική μας συνεργασία».

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει τη σημασία της επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Επιδίωξη είναι, όπως σημειώνει, «ένα ελεύθερο κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία του λαού του -Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και άλλων κοινοτήτων. Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια υπό την απειλή του πολέμου και των συνεχών εναέριων παραβιάσεων, για αυτό είναι απαραίτητος ο διάλογος ώστε οι γειτονικές σχέσεις να διέπονται από διεθνείς κανονισμούς».

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει και τις προκλήσεις ασφαλείας με σημείο αναφοράς τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. «Τις τελευταίες ημέρες καταδικάσαμε από κοινού τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, όπως είχαμε κάνει προηγουμένως για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, την Άγκυρα, τη Μαδρίτη, το Σούρουτς και τη Μοσούλη» σημειώνει.

Κάνει λόγο για ψευδοδίλημμα ανάμεσα στις στρατιωτικές δικτατορίες και στον ισλαμικό φονταμενταλισμό, διευκρινίζοντας πως «η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη: απορρίπτουμε και τα δύο».

Στο θέμα της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «χωρίς ειρήνη στη Συρία και στο Ιράκ και χωρίς σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών αυτών των χωρών στην πατρίδα τους ώστε να δοθεί τέλος στην κρίση. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με τρόπο ανθρώπινο και αποτελεσματικό. Η Τουρκία έχει υποστεί ένα τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό βάρος για να στηρίξει τους εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ και τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχουν δεχτεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που καταστούν την κατάσταση μη βιώσιμη».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θεωρεί «πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των μεταναστών και έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο των προσφύγων σε τρίτες χώρες». Ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως «ένα κρίσιμο στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο για το πώς θα καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακίνησης, την εφαρμογή της μεταξύ μας διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής και για το πώς θα συντονιζόμαστε και θα συνεργαζόμαστε σε επίπεδο υπηρεσιών μετανάστευσης, αστυνομίας και ακτοφυλακής».

Στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας, ανέφερε πως οι δύο χώρες χρειάζεται να δημιουργήσουν νέα δίκτυα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του εμπορίου.

Τέλος, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ κρίνεται από την Αθήνα ιδιαίτερα σημαντική, συμπεριλαμβανομένων των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία αυτή, αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και τη σημασία της για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή».



Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg