Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Νέες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου το 2017

Το πράσινο φως για διετή παράταση της πρώτης ερευνητικής περιόδου του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού της κοινοπραξίας ENI-Kogas άναψε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στην προεδρική κατοικία του Τροόδους.

Το υπουργικό όπως αναμένονταν ικανοποίησε το αίτημα της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας για επέκταση της περιόδου ερευνών που λήγει τον Φεβρουάριο του 2016. Το αίτημα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού, αφορά στα τεμάχια 2, 3 και 9.

Με την ικανοποίηση του αιτήματος των δύο εταιρειών δίνεται χρόνος προκειμένου να γίνει επαναξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού, κάτι που κρίθηκε μετά τις εξελίξεις στην αιγυπτιακή ΑΟΖ με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, κλιμάκιο του υπουργείου μετέβη στο Μιλάνο όπου τους έγινε παρουσίαση της δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Τα πρώτα  αποτελέσματα από την επαναξιολόγηση του γεωλογικού μοντέλου των τριών τεμαχίων αναμένονται τον πρώτο μήνα του 2016.
Την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το πότε θα πραγματοποιηθεί νέου τύπου γεώτρηση. Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, η γεώτρηση τοποθετείται στα μέσα του 2017.

Νέα παράταση για την ενδιάμεση

Θολό συνεχίζει να παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά στη διαδικασία της ενδιάμεσης λύσης. Το όλο θέμα δεν συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, με τον κ. Λακκοτρύπη να δηλώνει ότι  «δόθηκε ακόμα μία παράταση για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης, αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΦΑ και του επιλεγμένου προσφοροδότη.

Από εκεί και πέρα θα μας αποστείλουν τις προτάσεις, θα δουλέψουμε με τη ΡΑΕΚ που είναι και ο σύμβουλος του κράτους σε αυτά τα θέματα, για να πάρουμε την πιο ορθή απόφαση».


Πηγή: "Καθημερινή" Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg