Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν το Ραμάντι




Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ύψωσαν τη σημαία του Ιράκ στο κτιριακό συγκρότημα της κεντρικής κυβέρνησης στην πόλη του Ραμάντι...


...δήλωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος, μετά την ανακοίνωση από τον στρατό ότι η πόλη κατελήφθη, γεγονός που σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη νίκη των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων επί των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Ναι, η πόλη του Ραμάντι έχει απελευθερωθεί. Οι ιρακινές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις έχουν υψώσει την ιρακινή σημαία στο κυβερνητικό συγκρότημα στην Άνμπαρ», ανέφερε ο ταξίαρχος Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος των κοινών επιχειρήσεων, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από την ιρακινή τηλεόραση.

Η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο που δείχνει στρατιώτες να υψώνουν την εθνική σημαία στην έδρα της κυβέρνησης.

Περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια δεσμεύτηκαν να χορηγήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μαζί με τις χώρες – μέλη της δυτικής συμμαχίας, μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την ανοικοδόμηση του Ραμάντι, έπειτα από την ανακατάληψη της πόλης από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο ιρακινός στρατός έδιωξε την Κυριακή τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από το Ραμάντι, μια πόλη στρατηγικής σημασίας που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαγδάτη.

Την χορήγηση αυτού του σημαντικού ποσού για την ανοικοδόμηση της πόλης, μεγάλο μέρος της οποίας έχει καταστραφεί από τις εχθροπραξίες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Η εκδίωξη του Ι.Κ. από περιοχές που είχε καταλάβει είναι βασικό κομμάτι της στρατηγικής του Ιράκ, αλλά είναι παράλληλα ζωτικής σημασίας να ανοικοδομήσουμε και να σταθεροποιήσουμε αυτές τις περιοχές που απελευθερώθηκαν», τόνισε ο κ. Κέρι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και οι χώρες– μέλη της συμμαχίας δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο σταθεροποίησης του UNDP για να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

Όπως εξήγησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, η ιρακινή κυβέρνηση και ο κυβερνήτης της επαρχίας Ανμπάρ, Σοχαίμπ αλ Ράουι, θα ηγηθούν των προσπαθειών ανοικοδόμησης του Ραμάντι.



ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg