Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Γαλλία - Ανοίγουν τα αρχεία των συνεργατών των Ναζί


Ανοίγουν τα αρχεία των συνεργατών των Ναζί στη Γαλλία – Στο φως ονόματα προδοτών και καταδοτών (Photos) - Media
Φως στις πιο σκοτεινές σελίδες της Γαλλίας αναμένεται να ρίξει η απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων των συνεργατών των Ναζί στη χώρα.

Τα έγγραφα που περιλαμβάνουν χιλιάδες ονόματα παρέμεναν απόρρητα για 71 χρόνια και αφορούν το καθεστώς του Βισί που κυβέρνησε τη νότια Γαλλία και κάποιες γαλλικές αποικίες την περίοδο 1940-1944.

Το καθεστώς αυτό ήταν ανοιχτά φιλικό απέναντι στους Ναζί και Γάλλοι ακροδεξιοί, δωσίλογοι και παραστρατιωτικοί συνεργάστηκαν με ενθουσιασμό με τους Γερμανούς, συλλαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Γερμανία και Πολωνία.





Το ανώτατο γαλλικό δικαστήριο που αποφάσισε τον αποχαρακτηρισμό των αρχείων, ανέλαβε την ιστορική ευθύνη για το καθεστώς του Βισί, αναφέροντας ότι οι μαζικές εκτοπίσεις δεν ήταν έργο μόνο των Γερμανών αλλά και του γαλλικού καθεστώτος.

Στα έγγραφα θα έχουν πρόσβαση δημόσιοι λειτουργοί και ιστορικοί ερευνητές.

Στη Γαλλία μετά την αποχώρηση των Γερμανών, οι γυναίκες που διατηρούσαν σχέσεις με τους εισβολείς στιγματίστηκαν δια παντός, πολλές ξυλοκοπήθηκαν και οι περισσότερες κουρεύτηκαν με τη βία και διαπομπεύθηκαν.














Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg