Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Το ν/σ για εναρμόνιση της Ελλάδας με τον παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ

 
Τέθηκε σε διαβούλευση την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες Διατάξεις».

Ο σκοπός του Παγκόσμιου Κώδικα Αντιντόπινγκ και του Παγκόσμιου Προγράμματος Αντιντόπινγκ του WADA, το οποίο τον υποστηρίζει είναι:

• Η προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος των Αθλητών να συμμετέχουν στον αθλητισμό χωρίς τη χρήση φαρμακοδιέγερσης (ντόπινγκ) και συνεπώς η προώθηση της υγείας, της δικαιοσύνης και της ισότητας των Αθλητών σε ολόκληρο τον κόσμο,
• Η διασφάλιση εναρμονισμένων, συντονισμένων και αποτελεσματικών προγραμμάτων κατά του ντόπινγκ σε διεθνές και εθνικό επίπεδο ως προς τον εντοπισμό, την αποτροπή και την πρόληψη του ντόπινγκ.


Στο νομοσχέδιο προσδιορίζονται οι κανόνες Αντιντόπινγκ του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.) και προβλέπεται η υποχρεωτική εναρμόνιση με τους κανόνες αντιντόπινγκ σε όλα τα καταστατικά και τους κανονισμούς των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών, η οποία αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την έκδοση ή την διατήρηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης καθώς και κάθε κρατικής επιχορήγησης.

Επιπλέον προβλέπεται η εφαρμογή των κανόνων σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται αμέσως ή εμμέσως με τον αθλητισμό (αθλητές, προπονητές, βοηθητικό προσωπικό κλπ) και προσδιορίζονται οι διαδικασίες ελέγχου ντόπινγκ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται τους ελέγχους εντός και εκτός αγώνων, προσδιορίζεται ο κατάλογος των απαγορευμένων ουσιών, οι τύποι των ελέγχων και o τρόπος διαχείρισης των αποτελεσμάτων. Τέλος, το σχέδιο νόμου δίνει λύση σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το ζήτημα του ντόπινγκ.

Μετά τον νόμο 4326/2015 για την καταπολέμηση της βίας στον Αθλητισμό, η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον Κώδικα Αντιντόπινγκ της WADA, είναι η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση της Κυβέρνησης της Αριστεράς στον χώρο του Αθλητισμού. Όπως είχε δηλώσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, αμέσως μετά την εκλογική νίκη της Αριστεράς τον Ιανουάριο του 2015:

«Το ντόπινγκ αποτελεί μία μάστιγα για τον αθλητισμό, εξίσου σοβαρή με τη βία. Αφορά πάνω από όλα την υγεία των αθλητών και δευτερευόντως την αξιοπιστία των αθλητικών διοργανώσεων».

Στις λοιπές διατάξεις του Νόμου δεσπόζουσα θέση έχει η θέσπιση του Εθνικού Μητρώου Αθλητικών Φορέων, με σκοπό την ηλεκτρονική παρακολούθηση των στοιχείων που αφορούν το σύνολο της υποδομής και λειτουργίας του Ελληνικού Αθλητισμού και θα συνιστά ασφαλές εργαλείο για την διαδικασία διαφανούς και ορθολογικής χρηματοδότησής του.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg