Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Έλεγχος τραπεζικών καταθέσεων σε βάθος 15ετίας

Τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των καταθέσεων σε βάθος 15ετίας, από 10ετία που ισχύει σήμερα, προωθεί η κυβέρνηση στην προσπάθεια σύλληψης της φοροδιαφυγής.

Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών με αντικείμενο την πάταξη της διαφθοράς.

Αναφερόμενο στην λίστα Μπόργιανς, το ίδιο στέλεχος, σημείωσε ότι για την αξιοποίησή της είναι καθοριστική η ψήφιση των διατάξεων για την αυτοκαταγγελία φοροφυγάδων.

Το νομοσχέδιο, αξίζει να σημειωθεί, ότι είχε ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών, από το τέλος του προηγούμενου έτους αλλά δεν έχει ακόμη προωθηθεί λόγω των ενστάσεων των θεσμών.

Σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος το νέο πλαίσιο της αυτοκαταγγελίας θα πρέπει να προβλέπει φορολογικό συντελεστή της τάξης του 30-40% για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων του εξωτερικού και έκπτωση μόνο για όσους επενδύσουν τα κεφάλαια αυτά σε ακίνητα.

Επίσης, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν παράλληλα το νέο περιουσιολόγιο αλλά και να αγοραστούν και άλλα CD με φορολογούμενους που διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι ζητούν οι δανειστές
 
Με την αποκάλυψη του μαύρου χρήματος και την πάταξη της διαφθοράς είχε να κάνει η τελευταία φορά η συζήτηση του ελληνικού κυβερνητικού επιτελείου με τους δανειστές, με το κουαρτέτο να ζητά ελέγχους εξπρές στους «ανοιχτομάτηδες».

Δηλαδή, θέλουν σε μόλις μία εβδομάδα, οι αρχές να ερευνούν τις τραπεζικές καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία των ελεγχόμενων, δίνοντας στο δημόσιο άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

Αφήνουν πάντως το περιθώριο στον κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέτει συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος, προκειμένου να αποκαλύψουν εθελοντικά οι ίδιοι τυχόν κρυφά εισοδήματά τους, και να αποφύγουν τα πρόστιμα μετά από έλεγχο, πληρώνοντας κανονικά όμως τους επιπλέον φόρους που προκύπτουν για κάθε έτος που αφορά την πρόσθετη δήλωση εισοδήματος.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του γ.γ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργου Βασιλειάδη, με τους θεσμούς, οι δανειστές απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης να μπορούν να δηλώνουν όσοι «ξέχασαν», τα εισοδήματά τους, πληρώνοντας ένα φόρο της τάξεως του 35% και με γενναίες εκπτώσεις έως 70 και 80% εάν επένδυαν τα λεφτά τους σε ομόλογα κλπ.

Αντίθετα ζητούν ο έλεγχος των καταθέσεων να γίνεται  σε βάθος δεκαπενταετίας, έναντι δεκαετίας που ισχύει σήμερα, με στόχο μάλιστα οι έλεγχοι να ολοκληρώνονται μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Ωστόσο, η λίστα Μπόργιανς δεν είναι μέσα, αφού είναι λίστα φοροδιαφυγής και όχι διαφθοράς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg