Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Καταμετρήθηκαν από την Κυβέρνηση οι πρόσφυγες

50.256 οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τους 50.256 φτάνουν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Οι νέες αφίξεις προσφύγων έως τις 7.30 το πρωί της Κυριακής ήταν 73.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία 14.150 πρόσφυγες βρίσκονται στην Αττική - απ' αυτούς οι 5.330 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά - 28.518 στη βόρεια Ελλάδα και 2.920 στα νησιά. Στο καμπ της Ειδομένης βρίσκονται 11.500 πρόσφυγες

Αναταραχή στην Ειδομένη

 Αναταραχή επικρατεί στην Ειδομένη το τελευταίο εικοσιτετράωρο μετά από τις νέες φήμες που έχουν κυκλοφορήσει για άνοιγμα των συνόρων. Το αποτέλεσμα είναι η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού με λεωφορεία προς κέντρα φιλοξενίας να πραγματοποιείται με πολύ αργούς ρυθμούς.

To πρωί, όπως μετέδωσε σε ρεπορτάζ το ΜEGA, «καραβάνια» προσφύγων έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην Ειδομένη λόγω των φημών για άνοιγμα των συνόρων.

Το ΑΠΕ μετέδωσε πως το πρωί πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στις σιδηροδρομικές γραμμές με σκοπό να κατευθυνθούν προς τα σύνορα. Πρόκειται για πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό της Ειδομένης όσο και για άλλους που ήλθαν από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών. Νεαρός σύρος που ήρθε νωρίς το πρωί στην Ειδομένη από τα Γιαννιτσά δήλωσε στο ΑΠΕ ότι άκουσε πως τα σύνορα θα ανοίξουν. «Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο».

Από το Σάββατο είχαν διακινηθεί πληροφορίες - άγνωστο από πού - ότι τα σύνορα θα ανοίξουν. Μάλιστα το MEGA ανέφερε χθες στο δελτίο ειδήσεων πώς ήδη έχουν ενημερωθεί τα Σκόπια και η Βουλγαρία σχετικά μ' αυτές τις φήμες καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι έχουν χαρτογραφήσει την περιοχή και δεν αποκλείεται να διανεμηθούν χάρτες.

Η αστυνομία από την πλευρά της προσπαθεί, με ανακοινώσεις που γίνονται μέσω των μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αστυνομία έχει βάλει στο στόχαστρο ομάδες - «εθελοντές» και «ΜΚΟ» - οι οποίες υπό τον μανδύα της στήριξης των προσφύγων παίζουν ύποπτα παιχνίδια στις πλάτες τους παρακινώντας τους να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γ. Κυρίτσης τόνισε μιλώντας στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" πως έχει ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με το γεγονός ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά. Παράλληλα επέκρινε το γεγονός πως είτε με καλό είτε με κακό σκοπό δημιουργούνται προσδοκίες σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο.

Οι ελληνικές αρχές πάντως από την αρχή της εβδομάδας αναμένεται να διανείμουν και πάλι φυλλάδια στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη τονίζοντας πως τα σύνορα είναι κλειστά και πως υπάρχουν στεγασμένοι χώροι για τη φιλοξενία τους.

Το Σάββατο αναχώρησαν από την Ειδομένη τρία λεωφορεία - δύο για Ημαθία κι ένα για Πιερία - μεταφέροντας πρόσφυγες σε κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης. Άλλα έξι λεωφορεία είχαν αναχωρήσει την Παρασκευή.





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg