... προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2016, που παρουσίασε χθες στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Οσμπορν.
Φέτος, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί μόνο 2%, το οποίο σημαίνει πως θα ακολουθήσει αρκετά πιο αργό ρυθμό από το 2,4% της προηγούμενης πρόβλεψης του Νοεμβρίου. Αναφορικά με το οικονομικό έτος 2017, ο ρυθμός προβλέπεται να είναι της τάξεως του 2,2% από το 2,5%.
Χρέος
Ο Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε εξαρχής πως δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τον στόχο, τον οποίο ο ίδιος έθεσε, για μείωση του δημοσίου χρέους φέτος, αλλά θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις του για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2020. Κατά τους οικονομολόγους, το δημόσιο χρέος της Βρετανίας φέτος θα αυξηθεί ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Ο υπουργός, επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο διακύβευμα της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπη.
Αναφορικά με τον κρατικό δανεισμό, πριν από τις εκλογές του 2015 ο κ. Οσμπορν είχε δεσμευθεί να μειώνει σταθερά σε ετήσια βάση την αναλογία του χρέους ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ούτως ώστε να εμφανίσει ο προϋπολογισμός πλεόνασμα έως το οικονομικό έτος 2019/2020. Βάσει των τελευταίων σχεδίων του και ανεξαρτήτως της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, το προαναφερθέν έτος θα υπάρξει πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Η δε πιο αργή πορεία της οικονομίας θα μεταφραστεί σε μειωμένα φορολογικά έσοδα, επιδείνωση των δημοσιονομικών και ανάγκη για περιστολή κρατικών δαπανών. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει τα 79 δισ. στερλίνες, δηλαδή το 4,2% του ΑΕΠ και υπεράνω των προβλέψεων του Νοεμβρίου για το 3,9% του ΑΕΠ. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Οσμπορν, «χρειάζεται να κινητοποιηθούμε σήμερα για να μη χρειαστεί να επωμιστούμε το τίμημα αργότερα».
Κι αυτή η δήλωσή του παραπέμπει σε νέες περικοπές δημοσίων δαπανών, καθώς έχουν ήδη ανακοινωθεί δραστικές μειώσεις στα επιδόματα με αποδέκτες τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, θα υπάρξουν και αντισταθμιστικά μέτρα έναντι των περικοπών, όπως η αύξηση του αφορολογήτου στα ατομικά εισοδήματα, αρχής γενομένης από τις 11.000 στις 11.500 λίρες –κάτι που είχε υποσχεθεί και προεκλογικά– και η επιβολή του υψηλότερου συντελεστή από τις 43.000 στις 45.000 λίρες έως το 2019/2020. Η χρηματοδότηση των ελαφρύνσεων αυτών θα προέλθει από την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για περιορισμό, καθώς και από την επιβολή φόρου ζάχαρης σε τρόφιμα και αναψυκτικά. Ο εν λόγω φόρος υπολογίζεται πως θα αποφέρει ετησίως 520 εκατ. λίρες.
Σε επίπεδο επιχειρήσεων, ο Τζορτζ Οσμπορν προβλέπει ευνοϊκότερη φορολόγηση με μείωση του συντελεστή επί των εταιρικών κερδών έως και το 2020 στο 17% από το ισχύον 20%, μέτρο το οποίο θα ωφελήσει σχεδόν 1 εκατ. ομίλους στη Βρετανία. Επιπροσθέτως, θα προχωρήσει σε αύξηση του ορίου για τη φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων. «Αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2017 και μετά, 600.000 μικρές επιχειρήσεις στη Βρετανία δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν καθόλου φόρο επί των εταιρικών κερδών τους», διευκρίνισε ο Τζορτζ Οσμπορν. «Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομούν περί τις 6.000 λίρες τον χρόνο».
Τέλος, σε επίπεδο αγοράς εργασίας, όπως παρατηρεί ο Guardian, oι ειδήσεις είναι καλές για τον Τζορτζ Οσμπορν παρά την οικονομική επιβράδυνση. Η ανεργία τελεί σε χαμηλά επίπεδα του 5,1%, ενώ ο δείκτης της απασχόλησης βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα-ρεκόρ του 74,1%. Το τρίμηνο Νοεμβρίου 2015 - Ιανουαρίου 2016 είχαν καταγραφεί 31,4 εκατ. άνθρωποι εντός παραγωγικής διαδικασίας, αυξημένοι κατά 500.000 από το αντίστοιχο τρίμηνο του παρελθόντος έτους. Ωστόσο η αύξηση του μισθού τους δεν είναι ανάλογη και φθάνει μόλις στο 2,1% ετησίως.
(Από την εφημερίδα "Καθημερινή")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg