Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

O διαρκής εξευτελισμός μιας αθλητικής ρεπόρτερ



Το 2008, στο διάδρομο ενός ξενοδοχείου στο Τενεσί, ένας «ματάκιας» καταγράφει βίντεο με το τηλέφωνό του μέσα από ένα ένα «ματάκι» για τέσσερα λεπτά.

Οχτώ χρόνια μετά, το παράνομο προϊόν του, που απεικονίζει γυμνή τη ρεπόρτερ Erin Andrews, έχει ήδη προβληθεί 17 εκατομμύρια φορές, ανεβαίνει από καινούργιους χρήστες, κατεβαίνει και αποθηκεύεται σε υπολογιστές και ο μετρητής συνεχίζει να αθροίζει views. 

Πριν από λίγες μέρες, το κοντέρ ξανάρχισε να γράφει με φρενήρη ρυθμό, καθώς σε δικαστήριο του Τενεσί άρχισε η εκδίκαση της αγωγής ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων που κατέθεσε η Andrews εναντίον του δράστη, των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου Nashville Marriott και της ξενοδοχειακής αλυσίδας που το διαχειρίζεται.


Ο φυσικός αυτουργός Michael Barrett βρίσκεται ήδη στη φυλακή εδώ και 2,5 χρόνια. Στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι το κίνητρο της πράξης του ήταν αμιγώς οικονομικό.
Διάλεξε την Andrews επειδή ήταν δημοφιλής και την παρακολουθούσε με σκοπό να τη φιλμάρει γυμνή (πράγμα το οποίο κατάφερε περισσότερες από μία φορές, πειράζοντας το ματάκι στις πόρτες των δωματίων της), ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να βγάλει χρήματα, διοχετεύοντας το υλικό στην ιστοσελίδα TMZ.  Όταν απέτυχε να πουλήσει το συγκεκριμένο βίντεο, αποφάσισε να το δημοσιεύσει online.

 
Εντύπωση προκαλεί η ευκολία με την οποία ο δράστης κατάφερε να μάθει τον αριθμό του δωματίου της δημοσιογράφου, αλλά και να κάνει κράτηση του διπλανού δωματίου για τον εαυτό του. «Αν με είχαν ειδοποιήσει, θα είχα πάρει τα μέτρα μου, θα είχα ειδοποιήσει την αστυνομία», κατέθεσε η Andrews. Οι δικηγόροι της τόνισαν ότι αν οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου δεν αποκάλυπταν τον αριθμό του δωματίου της στον Barrett δεν θα είχε συμβεί τίποτα.

Η αθλητικογράφος ήταν ιδιαίτερα ταραγμένη σε αρκετά σημεία της κατάθεσής της μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Όταν περπατώ μέσα σε ένα στάδιο σκέφτομαι ότι όλος ο κόσμος που βρίσκεται εκεί έχει δει το βίντεο». Ο πατέρας της, που βρέθηκε στο δικαστήριο μαζί με τη μητέρα της, είπε ότι η διαρροή του βίντεο άφησε την κόρη του σκιά του παλιού εαυτού της. Η ίδια δήλωσε ότι έχει γίνει εμμονική με τα μέτρα προστασίας όταν ταξιδεύει, ψάχνοντας εξονυχιστικά τα δωμάτια για κρυφές κάμερες, από τις περσίδες των κλιματιστικών και τα ξυπνητήρια έως τους λαμπτήρες φωτισμού.

«Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι αυτό το γεγονός θα αποτρέψει πολλές νέες γυναίκες από το να επιδιώξουν μια καριέρα σχετική με τα σπόρ. Με πληγώνει όταν δέχομαι μηνύματα από κορίτσια στο Twitter, στα οποία γράφουν “Θέλω να γίνω Erin Andrews, με εξαίρεση το περιστατικό στο Marriott”».

Με την επαναφορά του θέματος στην επικαιρότητα, το «γυμνό βίντεο της Erin Andrews» ανέβηκε στις κορυφαίες θέσεις της λίστας με τα trends του Google και η ίδια, αν και ενάγουσα, βρέθηκε κατά κάποιον τρόπο στο εδώλιο. Ο συνήγορος υπεράσπισης τη ρώτησε για τα συμβόλαια που κέρδισε μετά το περιστατικό, ένα προς ένα, ισχυριζόμενος ότι η δημοσιότητα που της απέφερε ο εξευτελισμός της τελικά απογείωσε την καριέρα της και ήταν αυτή που της εξασφάλισε μεταγραφή στο Fox και θέση συμπαρουσιαστή στο Dancing With the Stars. Χοντροκομμένη απόπειρα υπεράσπισης που, αν κρίνει κανείς από τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε στα social media, μάλλον δεν βοηθά τους εναγόμενους. 

Ωστόσο, το ότι ακούγεται ένα τέτοιο επιχείρημα είναι ενδεικτικό του σεξισμού που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες θύματα σεξουαλικών επιθέσεων ή παραβίασης της ιδιωτικότητάς τους. Στο κάτω κάτω, αφού η Kim Kardashian έγινε διάσημη με ένα sex tape, κάθε γυμνή εμφάνιση στο ίντερνετ, ηθελημένη ή αθέλητη, μπορεί να είναι επωφελής - αν δεν είναι και στημένη για να μετατρέψει σε σταρ την εμφανιζόμενη...

 
Όπως περιέγραψε στο δικαστήριο, η Andrews υποχρεώθηκε να υπερασπίζει τον εαυτό της συνεχώς απέναντι σε τέτοιου είδους ισχυρισμούς. Όχι μόνο από τους τραμπούκους του διαδικτύου και τους άσπονδους συναδέλφους της που υπαινίσσονταν ότι ήταν η ίδια που γύρισε το βίντεο, αλλά και απέναντι στους επιθεωρητές του FBI που ερευνούσαν την υπόθεση. 

Όταν ένας φίλος της την πληροφόρησε ότι υπάρχει βίντεο online στο οποίο εμφανίζεται γυμνή, εκείνη δεν κατάφερε να δει παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα πριν τηλεφωνήσει στον πατέρα της αναστατωμένη: 
«Μπαμπά, με δείχνουν γυμνή σε όλο το ίντερνετ και δεν ξέρω καν από πού είναι». 

Αργότερα έκανε εμετό βλέποντας το βίντεο σε όλη του τη διάρκεια, στα γραφεία του FBI. «Με κοίταζαν στα μάτια για να βεβαιωθούν ότι δεν έλεγα ψέμματα, ότι δεν ήταν κόλπο για να δώσω ώθηση στην καριέρα μου». Ακόμη κι όταν πιάστηκε ο δράστης, λίγο αργότερα, οι ψίθυροι ότι το βίντεο ήταν στημένο δεν σταμάτησαν. Αλλά μέχρι να γίνει η σύλληψη, η Andrews είχε αντιμετωπιστεί με δυσπιστία από το ESPN στο οποίο εργαζόταν τότε ως ρεπόρτερ αγωνιστικών χώρων. 

Παρόλο που επισήμως η θέση του δικτύου ήταν υποστηρικτική, την απομάκρυναν από τη θέση της και την πίεσαν να δώσει μια μεγάλη συνέντευξη για να γίνει σαφές ότι το βίντεο δεν έγινε από εκείνη με διαφημιστικό σκοπό. Η δημοσιογράφος δέχθηκε, αλλά επέλεξε εκπομπή άλλου καναλιού: το σόου της Oprah Winfrey, επειδή η παρουσιάστρια είχε το θάρρος να μιλήσει για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη η ίδια.



Η Andrews ανέφερε στο δικαστήριο ότι ακόμη και σήμερα δέχεται μηνύματα στο Twitter με εικόνες από το βίντεο που θέλει να ξεχάσει. Πολλοί πιστεύουν ότι «της άξιζε». 

Επειδή είναι όμορφη (το Playboy την ανακήρυξε δύο φορές «πιο σέξι Αμερικανίδα σπόρτκάστερ»), επειδή είναι ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου (ειδικότητα που θεωρείται ότι έχει σχέση με την εμφάνιση), επειδή είναι γυναίκα. 

Συχνά, τα πιο μισογυνικά σχόλια προέρχονται από γυναίκες: «αν ο Barrett είχε λίγη υπομονή, θα περίμενε να δει την Andrews ημίγυμνη στο Dancing With the Stars του 2010 και θα είχε γλιτώσει τη φυλακή», είχε σαρκάσει η συμπαρουσιάστρια του The View, Elisabeth Hasselbeck…







πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg