Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Όλα τα χαν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, το...Wi-Fi τους έλειπε!

Από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε ο Ηλίας Παπαδόπουλος από τη Θεσσαλονίκη πρωτοπήγε στην Ειδομένη για να προσφέρει φαγητό και νερό στους πρόσφυγες που περνούσαν από τα χωράφια για τα σύνορα, μοιάζει να έχει περάσει πολύ περισσότερο από ένας χειμώνας.

Η κατάσταση ήταν ήδη από τότε δύσκολη, όμως σήμερα είναι απλώς απελπιστική. «Οταν τα βράδια φεύγω από τον καταυλισμό, ακούω μέσα από τις σκηνές τούς ανθρώπους να βήχουν. Πόσο θα αντέξουν ακόμα σε αυτές τις συνθήκες, σε αυτή την υγρασία, δεν ξέρω», λέει στην «Κ». «Πρέπει να βοηθήσουμε, να ενημερωθούν ότι πια αυτός ο χώρος εδώ είναι αδιέξοδο».

Ο ίδιος ξέρει ακριβώς πώς μπορεί να γίνει αυτό. Είναι ο άνθρωπος που, με προσωπική εργασία και αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα, εγκατέστησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου το δωρεάν δίκτυο Wi-Fi που εξυπηρετεί σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού της Ειδομένης. Ηλεκτρολόγος μηχανικός στο επάγγελμα, με ειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες, αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη. «Οι άνθρωποι είχαν κινητά, αλλά δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν, αφού δεν είχαν roaming. Δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους». Οταν άκουσε τις καταγγελίες ότι ξενοδοχείο τούς χρέωνε 5 ευρώ για να φορτίσουν τις συσκευές τους, επέστρεψε με μεγάλα επαγγελματικά πολύπριζα, των 80 θέσεων, τα οποία φόρτιζε αρχικά με μπαταρίες και αργότερα με γεννήτριες. Αμέσως μετά ξεκίνησε τις προσπάθειες για παροχή Ιντερνετ. «Αρχικά, επιχείρησα να χρησιμοποιήσω τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας, αλλά ήταν δύσκολο, στην περιοχή δεν έχει αρκετά δυνατό σήμα για κάτι τέτοιο». Κάπως έτσι, συνεννοήθηκε με την κοντινή κοινότητα Ευζώνων, απ’ όπου εξασφάλισε δύο τηλεφωνικές γραμμές, τις οποίες έστειλε ασύρματα έως την Ειδομένη (απόσταση 4,5 χλμ). Σε ένα μεταχειρισμένο κοντέινερ που προσέφερε η Ευαγγελική Εκκλησία μπήκαν οι πρώτες κεραίες, οι οποίες στην αρχή, όταν ακόμα δεν τροφοδοτούνταν με ρεύμα ο καταυλισμός, λειτούργησαν με μπαταρίες και φωτοβολταϊκά.

Σήμερα, οι συνολικά οκτώ κεραίες που έχει εγκαταστήσει καλύπτουν με σήμα τα 2/3 περίπου της έκτασης του καταυλισμού. «Αν κάποιος πάει πιο κοντά στην κεραία, σε 2-3 προσπάθειες θα στείλει το μήνυμά του», λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Η φέρουσα ικανότητα του δικτύου είναι για 900 χρήστες ταυτόχρονα, αλλά, όπως είναι φυσικό, ανά πάσα στιγμή επιχειρούν να συνδεθούν χιλιάδες. Η κίνηση δεδομένων τα βράδια φτάνει τα 6 GB την ώρα, ενώ όλο το 24ωρο αγγίζει τα 110 GB. «Υπάρχει τεράστια ανάγκη για επικοινωνία». Πρόσφατα συνέδεσε στο Ιντερνετ με καλώδιο τα γραφεία των γιατρών και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αφού το ασύρματο δίκτυο είναι συνεχώς φορτωμένο.

Η χρήση του δικτύου είναι φυσικά δωρεάν, ωστόσο είναι με έναν τρόπο «ελεγχόμενη». Ο Ηλίας έχει αποκλείσει σελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο για παιδιά ή σελίδες που σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες. Δεδομένου ότι οι γραμμές είναι στο όνομά του, μια ενδεχόμενη ύποπτη χρήση θα οδηγούσε τις Αρχές στον ίδιο.

Τώρα, με το γνωστό του πράο τρόπο, που τον έχει κάνει από τις πιο συμπαθείς φιγούρες στην Ειδομένη, προτείνει στις οργανώσεις και στις κρατικές υπηρεσίες να εκμεταλλευτούν την υποδομή του για την ενημέρωση των προσφύγων. «Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ώστε, όταν κάποιος συνδέεται για πρώτη φορά, να αναδρομολογείται σε σελίδα με ενημερωτικό περιεχόμενο για τις διαθέσιμες επιλογές τους. Εχω ακούσει ότι θέλουν να μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια, αλλά αυτός είναι ανέξοδος τρόπος», εξηγεί. «Λυπάμαι πολύ τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί εδώ, πρέπει να τους βοηθήσουμε. Κάποιοι λίγοι εκφράζουν πια την επιθυμία να φύγουν από εδώ για άλλη δομή, ενώ ήδη δεκάδες φιλοξενούνται σε σπίτια, αλλά αποτελούν πραγματική σταγόνα στον ωκεανό. Οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει ότι η Ειδομένη δεν έχει προοπτική γι’ αυτούς, ότι δεν είναι πια πέρασμα. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλο τον χρόνο να περνάει».



(Οι πληροφορίες από την εφημερίδα "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg