Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Σε ένταση οι προσφυγικοί καταυλισμοί



Τρία άτομα τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ προσφύγων τη νύχτα στο hot spot της Χίου στο Χαλκειός.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγιναν σοβαρές ζημιές στο ιατρείο του hot spot και στους χώρους καταγραφής, ενώ επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο hot spot με υποδομές για 1.200 άτομα, βρίσκονται υπό περιορισμό πάνω από 1.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

Περισσότερα από 200 άτομα, που έφτασαν στο νησί από χθες και μέχρι σήμερα το πρωί, αφού καταγραφούν, θα μεταφερθούν για να περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα, μέσα στην πόλη της Χίου.

Στις 10 το πρωί κάτοικοι του νησιού θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.

Στα Ιωάννινα

Επεισοδιακή ήταν η επιχείρηση εγκατάστασης 210 προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων.

Επί ώρες, οι πρόσφυγες αρνούνταν να κατέβουν από τα λεωφορεία και να μπουν στις σκηνές, στο Κέντρο Φιλοξενίας και μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν από τις 9:30 το βράδυ μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, τελικά υποχώρησαν.

Ανάμεσά τους, ήταν και πολλοί πρόσφυγες που τραυματίστηκαν στο κεφάλι κατά τα προχθεσινά επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ πολλοί υποστήριζαν πως χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, κατά την επιβίβαση στα λεωφορεία.

Όταν είδαν τους δημοσιογράφους, άρχισαν να διαμαρτύρονται, φωνάζοντας πως δεν θέλουν να μείνουν και επιθυμούν να γυρίσουν στον Πειραιά. Ορισμένοι μάλιστα πρόσφυγες που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Κέντρο Φιλοξενίας προέτρεπαν τους μετανάστες να φύγουν από την περιοχή.

Σύσκεψη στου Μαξίμου

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται λίγο πριν την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου που κυρώνει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και τη στιγμή που η κατάσταση σε Ειδομένη και Πειραιά είναι πλέον εκρηκτική και τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυμφορηθούν τόσο ο Πειραιάς όσο και η Ειδομένη μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. «Σημασία έχει να πειστούν οι πρόσφυγες. Και σε αυτό το πλαίσιο 'επιχειρούμε' στη διαδικασία της σταδιακής ή ολοκληρωμένης εκκένωσης» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ ο κ. Βίτσας.

Με tweet του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι πρόσφυγες της Ειδομένης και του Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg