Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Απεβίωσε ο Γεράσιμος Αρσένης



 Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Οικονομικό Τμήμα του ΜΙΤ των ΗΠΑ.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ (1964-1966), και στη συνέχεια στέλεχος και Διευθυντής του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) (1967-1980).

Ανέπτυξε από τη θέση αυτή έντονη επιστημονική και διπλωματική δράση για την αναδιάρθρωση του χρέους των αναπτυσσομένων χωρών , την αποτελεσματική χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος στα πλαίσια και της «Επιτροπής των 20? του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF). Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της «Λέσχης του Παρισιού» για την ρύθμιση χρεών πολλών κρατών ενώ χρημάτισε σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής .

Διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1982-1984) και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (1982-1985), Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (1984-1985), Εθνικής Άμυνας (1993-1996) και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1996-2000). Υπήρξε Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1985-2004, 2006-2007) και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου .

Υπήρξε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ).

Ήταν νυμφευμένος με την διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας, καθηγήτρια Λούκα Τ. Κατσέλη, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, ενώ από προηγούμενους γάμους τους είχαν ακόμη τρία παιδιά.

Συλλυπητήρια από τα κόμματα 

O πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη. Ενός πολιτικού με σημαίνοντα ρόλο για δεκαετίες στο δημόσιο βίο της χώρας, που πάντα πολιτεύτηκε με ευπρέπεια.»

Το Ποτάμι αναφέρει: «Ο Γεράσιμος Αρσένης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Μεταπολίτευση.Υπήρξε ακαδημαϊκός που επηρέασε σημαντικά τις αναζητήσεις οικονομολόγων της εποχής του κινήματος των αδεσμεύτων. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.»

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απέστειλε στη Λούκα Κατσέλη και την οικογένειά της συλλυπητήριο τηλεγράφημα, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια και τη θλίψη του για την απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη.

Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει επίσης τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη, «ενός πολιτικού που άφησε το αποτύπωμα του στην Μεταπολίτευση. Θα θέλαμε να στείλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του και στην οικογένεια του.»

H ΔΗΜΑΡ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Ο Γεράσιμος Αρσένης πάλεψε για πολιτικά και συλλογικά οράματα, αλλά και για τις ανυπέρβλητες αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Περνά στην ιστορία ως μια από τις σημαντικές προσωπικότητες της μεταπολίτευσης. Κορυφαίος οικονομολόγος εργάστηκε στα οικονομικά τμήματα του ΟΟΣΑ και του ΟΗΕ ενώ διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει στην οικογένειά του τη θλίψη της για την απώλειά του.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg