Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Ο Πόουλ Τόμσεν δίνει το απόγευμα συνέντευξη για το Ελληνικό θέμα

Τα χαρτιά του για την Ελλάδα αναμένεται να ανοίξει σήμερα στις 4.15 το απόγευμα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.

Όπως αναφέρει το CNN.gr, ο  Τόμσεν θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Τμήματος, την οποία αναμένεται να μονοπωλήσει η ελληνική αξιολόγηση και οι αποκαλύψεις του WikiLeaks.

Μετά από τις διαδοχικές χθεσινές τοποθετήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία εξέφρασε σκεπτικισμό για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, ο Τόμσεν αναμένεται να ερωτηθεί για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος και το τι πραγματικά ζητά το Ταμείο από την κυβέρνηση, στη βάση του «ρεαλισμού» που υπογράμμισε χθες η επικεφαλής του Ταμείου.

Δεδομένης της παρέμβασης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times όπου ανέφερε πως «η Ελλάδα δεν κατανοεί γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε αλλαγές του σχεδίου μεταρρυθμίσεων με τρόπο που δεν επηρεάζει την απλότητα και την απόδοση αλλά κάνει τη μεταρρύθμιση λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας σημαντικό μέρος του βάρους στους φτωχότερους», ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ θα κληθεί να δικαιολογήσει και τη συγκεκριμένη επιλογή του Ταμείου.

Ενδιαφέρον θα έχει πιθανή τοποθέτηση του Τόμσεν για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αφενός διότι η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε χθες πως το Ταμείο συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα, αφετέρου διότι εκείνος στη διαρροή των WikiLeaks εμφανίζεται να τοποθετεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούλιο, όταν και η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με τις μεγάλες αποπληρωμές χρέος έναντι της ΕΚΤ.

Αλλά πέραν από τις μεταρρυθμίσεις, ειδική βαρύτητα έχουν όσα θα πει ο Δανός οικονομολόγος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε χθες ότι μια ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει αναγκαστικά και «κούρεμα» και πως μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μορατόριουμ στις πληρωμές ή μείωση των επιτοκίων. Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει να κλειδώσουν τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια, για να καταστήσει το βάρος του χρέους πιο εξυπηρετήσιμο.

Τέλος, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ θα κληθεί να φωτίσει περαιτέρω τη χθεσινή αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο τρόπος εμπλοκής του Ταμείου στην Ελλάδα μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με τις δεσμεύσεις της χώρας και την συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων.

Πηγή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εμμένει στις απόψεις του ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ ότι χωρίς επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ ο «μη ρεαλιστικός» στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 είναι ανέφικτος.

Ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης με κατάργηση εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών, ενώ επιμένει και στη μείωση του αφορολόγητου.

Ανοιχτός εμφανίζεται σε ό,τι αφορά τους τρόπους που θα επιλεχθούν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία -όπως λέει- θα μπορούσε να συνδεθεί με εφαρμογή ενός προγράμματος τα επόμενα δύο έτη.

Σημειώνει δε ότι το θέμα του χρέους δεν έχει ακόμη συζητηθεί επαρκώς, αφού οι διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο δημοσιονομικό και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο όταν έχουν προχωρήσει και τα δύο θέματα (μεταρρυθμίσεις και χρέος) «θα πάμε πρόγραμμα στο ΔΣ του ΔΝΤ».

Πάντως στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Τόμσεν δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αναμένει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα σύντομα, αλλά και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για παγκόσμια δεδομένα. Η προσπάθεια του ελληνικού λαού είναι εντυπωσιακή σε κάθε σύγκριση, σημείωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ελλάδα δυσκολεύεται να διατηρήσει, την τελευταία διετία, αυτή την προσαρμογή. Δεν ξέρουμε αν το 2015 υπήρξε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ή μικρό έλλειμμα, αλλά το 2016 θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, είπε.

Αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα. Διαφορετικά θα πρέπει σε λίγους μήνες να ζητήσουμε νέα μέτρα, σημείωσε.

Ζητά μείωση αφορολόγητου

Ο Τόμσεν υπογράμμισε πως ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για να σταματήσει η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο «πάνω σκέλος». Οπως είπε, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.

Η φοροδιαφυγή αυξάνει και τα έσοδα μειώνονται λόγω του φορολογικού συστήματος. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: η Ελλάδα εξαιρεί το 55% των φορολογουμένων.

Επανέλαβε δε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά. Το αφορολόγητο είναι μεγαλύτερο από πολλές άλλες χώρες, είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν».

Ανοικτός για τον τρόπο μείωσης του χρέους

Η ανακούφιση χρέους πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως, αν δεχτούμε ότι θα κινηθούμε με τον στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα του 2018, σημείωσε ο Πολ Τόμσεν.

Μπορούμε να πετύχουμε ελάφρυνση χωρίς κούρεμα χρέους, είπε και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση μπορεί να σχετίζεται με προαπαιτούμενα και να μην είναι εμπροσθοβαρής.

Η μείωση του δημοσίου χρέους δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη να γίνει όλη εφάπαξ, αλλα σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα, εξήγησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg