Τρίτη 12 Απριλίου 2016

H κοινή συνέντευξη τύπου Κατρούγκαλου - Τσακαλώτου - Σταθάκη

Στη Βουλή ασφαλιστικό και φορολογικό την άλλη εβδομάδα

Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, και Γιώργος Κατρούγκαλος  έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε την κατάθεση δύο σχεδίων νόμου στη Βουλή, παρά τις απόψεις των δανειστών.

Το ένα νομοθέτημα αφορά τη φορολογία εισοδήματος και περιέχει τις θέσεις της κυβέρνησης - σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών - ενώ το άλλο περιλαμβάνει τις προτάσεις για το ασφαλιστικό.

Χθες διαπιστώσαμε ότι ενώ είμαστε κοντά στα μεγάλα θέματα υπάρχουν πολλά μικρότερα θέματα για τα οποία δεν θα μπορούσαμε σε 10 – 15 ώρες να λύσουμε, υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως είπε έτσι όλοι μαζί συζητήσαμε πώς θα προχωρήσουμε και αποφασίσαμε αφού υπάρχει ο περιορισμός της Συνόδου του ΔΝΤ να διακόψουμε και να συνεχίσουμε από Δευτέρα με στόχο συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Απριλίου.

«Δεδομένου ωστόσο ότι το Eurogroup της 22 Απριλίου είναι άτυπο ποιο πιθανό είναι να γίνει έκτακτο Eurogroup Δευτέρα ή Τρίτη», συμπλήρωσε.

Σεβόμαστε τις διαφορές των άλλων, ακούμε τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα αλλά διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τελικά να το αποφασίσουμε εμείς.

Θα ετοιμάσουμε δυο νομοσχέδια που θα μπουν στη Βουλή την άλλη εβδομάδα. Το ένα για το φόρο εισοδήματος και το άλλο για τις συντάξεις. Θα πάνε στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες και «θα είμαστε ανοικτοί για τις όποιες παρατηρήσεις των Θεσμών», σημείωσε. Ελπίζει να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα.

Οπως είπε για τα δυο θέματα Αθήνα και δανειστές είναι ήδη πολύ κοντά.

Το φορολογικό


Το φορολογικό θα κατατεθεί στη Βουλή την αλλη εβδομάδα από την κυβέρνηση αλλά θα είναι ανοιχτό σε αλλαγές και παρατηρήσεις ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων.

Στόχος να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα.

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι το έμμεσο επί της ουσίας αφορολόγητο θα είναι 9.100 ευρώ.

Τα μερίσματα φορολογούνται αυτοτελώς με 15%.

Όσοι έχουν έσοδα ως 30.000 ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν μείωση φόρου.


Γ. Κατρούγκαλος: Συμφωνία σχεδόν σε όλα τα σημεία της πρότασής μας

Για απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε ότι αν δεν υπήρχε η διακοπή θα είχει υπάρξει συμφωνία.

Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις.

Ανέφερε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε φάση ποσοστικοποίησης και ανταλλαγής προτάσεων. «Σε ό,τι αφορά σε υποχωρήσεις που ανάγονται σε περικοπές συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Έκανε λόγο για ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι «τα συνταξιοδοτικά του δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα».

«Η αναγκαστικά μικρότερη δαπάνη θα μοιραστεί με δικαιότερο τρόπο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σταθάκης: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.

Ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δεν προσήλθε όπως είχε ανακοινωθεί στη συνέντευξη Τύπου «για προσωπικούς λόγους» όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών







πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg