Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Διπλασιασμός της δόσης του δανείου έως τα 11 δισ. ευρώ

Το ποσόν της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα είναι προφανώς μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο...

... σχεδόν διπλάσιο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία επικαλείται πληροφορίες από πρόσωπο που συμμετέχει τις διαπραγματεύσεις.

Αντί των προγραμματισμένων 5,7 δις. ευρώ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζητούν να εκταμιεύσουν άμεσα ένα ποσό της τάξεως των 9 με 11 δις. ευρώ, ώστε η Αθήνα να χρηματοδοτηθεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως γράφει η έγκυρη γερμανική εφημερίδα.

Επιπλέον το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να εξοφλήσει υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επιχειρήσεις, έλεγαν διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά την άποψη των Ευρωπαίων, η έγκριση μιας μεγαλύτερης δόσης θα είχε ακόμα ένα πλεονέκτημα: δεν θα πρέπει μετά το καλοκαίρι να ξαναρχίσουν να ασχολούνται με την έγκριση της επόμενης δόσης, διότι με την αύξηση της υπό διαπραγμάτευσιν δόσης θα μπορούσε να συμφωνηθεί και η μετάθεση της επόμενης αξιολόγησης, όπως έλεγαν κύκλοι των διαπραγματευτών

Τζακ Λιου 




Έκκληση στους Ευρωπαίους να δείχνουν μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ως προς το πώς θα μπει το ελληνικό χρέος σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο, απηύθυνε ο αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, συνομιλώντας με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, στο περιθώριο της συνόδου των G7 στην Ιαπωνία.

  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λιού τόνισε τη σημασία η Ευρώπη να τηρήσει την δέσμευσή της να βάλει σε βιώσιμο δρόμο το ελληνικό χρέος, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους, προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις.

Γερούν Ντάισελμπλουμ 

Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν να υπογράψουν συμφωνία προκειμένου η χώρα να λάβει την επόμενη δόση από το δάνειο διάσωσης στη συνεδρίαση της 24ης Μαΐου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο CNBC.

«Έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες σε ότι αφορά την διευθέτηση του ζητήματος του χρέους και έτσι νομίζω πως μπορούμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης των G7 στην Ιαπωνία.


Σημείωσε επίσης πως αυτοί που τάσσονται υπέρ μιας μεγάλης εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του χρέους έχουν μετριάσει τη στάση τους και αυτοί που έχουν πει πως δεν χρειάζεται ελάφρυνση επίσης έχουν αλλάξει στάση «λίγο», βοηθώντας να κλείσουν τα χάσματα στις διαπραγματεύσεις.

«Φέτος ή τον επόμενο χρόνο μπορούμε να μειώσουμε το κόστος του βασικού δανειακού πακέτου για τους Έλληνες», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup. «Μακροπρόθεσμα, έχουμε αρκετές επιλογές που μπορούμε να εξετάσουμε σε ότι αφορά την λήξη του χρέους, τις περιόδους χάριτος και τα επιτόκια.

Η προτίμησή μου θα ήταν να έχουμε ξεκάθαρες επιλογές για μέτρα που είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε και τότε να δούμε πότε θα χρειαστούν».





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg