Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Προσπαθούν να βρουν αεροπλάνο της EgyptAir




Γίνονται προσπάθειες εντοπισμού της πτήσης MS804 των αιγυπτιακών αερογραμμών που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε από το Παρίσι προς το Κάιρο.

Οι έλληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ενημέρωσαν πρώτοι για την απώλεια στίγματος του αεροσκάφους σύμφωνα με τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνο Λιτζεράκο.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του Mega ο κ. Λιτζεράκος τόνισε  ότι το αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:55 τα ξημερώματα και ενώ βρισκόταν πάνω από την Κέα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας επικοινώνησαν με τον κυβερνήτη, ο οποίος ακολούθησε κανονικά τις συντεταγμένες που του δόθηκαν και δεν ανέφερε το παραμικρό πρόβλημα.

Ωστόσο 31 λεπτά αργότερα στις 03:26 όταν το αεροσκάφος έβγαινε από τον ελληνικό εναέριο χώρο και έμπαινε σε αυτόν της Αιγύπτου, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας επιχείρησε νέα επικοινωνία - ως όφειλε - με τον κυβερνήτη του αεροσκάφους, ο οποίος όμως δεν ανταποκρινόταν στις επανειλημμένες κλήσεις.

Άμεσα ενημερώθηκαν οι υπεύθυνοι και των στρατιωτικών ραντάρ ώστε να διαπιστωθεί εάν το αεροσκάφος πετούσε σε χαμηλότερο ύψος, ωστόσο δεν εντοπίστηκε το παραμικρό στίγμα και για αυτό τον λόγο ενημερώθηκαν άμεσα οι αιγυπτιακές Αρχές, που δεν γνώριζαν το παραμικρό παρά το γεγονός ότι το αεροσκάφος βρισκόταν ήδη 7 μίλια εντός του εθνικού εναέριου χώρου της Αιγύπτου.

Η ΥΠΑ ενεργοποίησε άμεσα το μηχανισμό έρευνας και διάσωσης και απογειώθηκε ένα C-130 και ελικόπτερα, ενώ προς την περιοχή κινείται και η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς”. 


Ο εθνικός αερομεταφορέας της Αιγύπτου EgyptAir ανακοίνωσε ότι στο αεροσκάφος που εξαφανίστηκε επέβαιναν 69 επιβάτες και πλήρωμα. Το στίγμα του αεροσκάφους εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, ενώ αυτό πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο.

«Επίσημη πηγή της EgyptAir δήλωσε ότι η πτήση MS804 που αναχώρησε από το Παρίσι χθες το βράδυ λίγο μετά τις 23:00 τοπική ώρα με προορισμό το Κάιρο, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ» ανέφερε η εταιρία σε ανάρτησή της, στο Twitter.

Σε άλλες αναρτήσεις στο Twitter, η εταιρία γνωστοποίησε ότι το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000, πόδια ενώ εξαφανίστηκε αμέσως μετά την είσοδο του στον εθνικό εναέριο χώρο της Αιγύπτου. Το αεροσκάφος βρίσκονταν 16 χιλιόμετρα εντός του εθνικού εναέριου χώρου της Αιγύπτου, όταν το στίγμα του εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα τοπική ώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο των αιγυπτιακών αερογραμμών.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 59 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα. Σύμφωνα με το flightradar24.com, το αεροσκάφος ήταν Airbus Α320.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, συγκεντρώνει στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους, που εξαφανίστηκε εντός του αιγυπτιακού εναέριου χώρου στη Μεσόγειο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου στο Κάιρο.

«Το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε. Αυτό μπορούμε να πούμε για την ώρα» δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου στο Παρίσι, για το αιγυπτιακό πολιτικό αεροσκάφος Α320, της EgyptAir.

Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρονται στην εξαφάνιση του αιγυπτιακού αεροσκάφους. Η πτήση των αιγυπτιακών αερογραμμών MS804 απογειώθηκε από το Παρίσι στις 23:09 χθες το βράδυ, ενώ έχασε την επαφή με τα ραντάρ περίπου 40 λεπτά μετά την πτήση της, πάνω από την Αθήνα, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» που επικαλείται πηγή των αιγυπτιακών αερογραμμών.

Σε ανάρτησή της, στο Twitter, η EgyptAir ανέφερε ότι πρόκειται για αεροσκάφος Α320 που εξαφανίστηκε εντός του αιγυπτιακού ενάεριου χώρου.
 
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης του αεροσκάφους

Κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Το υπουργείο Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 1 Βρετανός περιλαμβάνονται μεταξύ των επιβατών

Η Ελλάδα συμμετέχει στις έρευνες

Στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας-διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή, 130 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά Καρπάθου, στην οποία αναφέρθηκε απώλεια ίχνους του αεροσκάφους  από πλευράς ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν διατεθεί τα ακόλουθα μέσα:

- Στην περιοχή επιχειρούν ήδη ένα αεροσκάφος C-130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H. Επίσης, ένα C-130 βορείως της Κρήτης κινείται προς την περιοχή του συμβάντος.
- Η Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρίσκεται εν πλω κινούμενη προς τον χώρο του συμβάντος.
- Έχει μετασταθμεύσει ένα ελικόπτερο (1 Super Puma) και κινείται για μεταστάθμευση ακόμη ένα (1 S-70) στην Κάρπαθο σε ετοιμότητα.

Κι άλλα ατυχήματα

Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52H Stratofortress συνετρίβη στην αεροπορική βάση του Γκουάμ. Το επταμελές πλήρωμα του βομβαρδιστικού διασώθηκε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Τα επτά μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη στην αεροπορική βάση Andersen. Το Β-52 ανήκε στην 69η Μοίρα Βομβαρδισμού, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας.

Τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του, διερευνούνται.

To Β-52H είναι στρατηγικό βομβαρδιστικό μακράς ακτίνας δράσης, ενώ βρίσκεται σε υπηρεσία για περισσότερα από 40 χρόνια, αποτελώντας το κύριο αεροσκάφος για τη διεξαγωγή στρατηγικών αποστολών μακρού πλήγματος της αμερικανικής αεροπορίας (USAF).

 Αφγανιστάν

Αεροσκάφος μεταφορών της εταιρίας Silk Way με έδρα το Αζερμπαϊτζάν κατέπεσε στο Αφγανιιστάν με συνέπεια το θάνατο επτά μελών από το εννιαμελές πλήρωμα που είχε, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο Αζερμπαϊτζάν.

Η πτώση του αεροσκάφους έγινε μετά την απογείωσή του, από το αεροδρόμιο Dwyer στο Αφγανιστάν. Τα μέλη του πληρώματός του, κατάγονταν από το Αζερμπαϊτζάν, την Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν.





ΑΠΕ-ΜΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg