Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Αίτηση διαιτησίας από τον Σάφα για τα Ναυπηγεία


Αίτηση για διαιτησία κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέθεσε προ ολίγων ημερών στο Διεθνές Κέντρο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Επίλυση Επενδυτικών Αντιδικιών (ICSID) ο κ. Ισκαντάρ Σάφα...

... επικεφαλής της Privinvest και άλλοτε μεγαλομέτοχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία-HSY).

Η νέα αίτηση, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Κ», συνιστά στην πραγματικότητα τη δεύτερη επί της οποίας καλείται να επιδιαιτητεύσει το ICSID, καθώς εκκρεμεί και εκείνη που έχει καταθέσει το ελληνικό Δημόσιο εναντίον του κ. Σάφα, με την οποία ζητεί τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ.

Η αίτηση κατατέθηκε στην Ουάσιγκτον στις 13 Ιουνίου και έγινε δεκτή στις 16 Ιουνίου.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, ο βασικός εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου στη συγκεκριμένη υπόθεση, δήλωνε στην εφημερίδα  «Καθημερινή» ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε ακόμη ενημερωθεί για την αίτηση.
Ωστόσο, τόσο ο κ. Καμμένος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσας κινούνται στην ίδια γραμμή, ότι δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο θα εξακολουθήσει να διεκδικεί από τον κ. Σάφα περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη αίτησή του, ο κ. Σάφα διεκδικεί τα ατομικά δικαιώματά του υπό την ιδιότητα του Λιβανέζου πολίτη και στο πλαίσιο της Διμερούς Συνθήκης Επενδύσεων μεταξύ του Λιβάνου και της Ελλάδας. Ουσιαστικά και σε αυτή την αίτηση ο κ. Σάφα χρησιμοποιεί ένα πάγιο επιχείρημά του. Αυτό εδράζεται στον ισχυρισμό πως κινδυνεύει να χάσει τα περιουσιακά στοιχεία του λόγω του καταλογισμού από την πλευρά της Ελληνικής Δημοκρατίας των παράνομων κρατικών επιχορηγήσεων προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο κ. Σάφα ισχυρίζεται ότι αυτός ο καταλογισμός αφορά χρονική περίοδο για χρήση προ της δικής του εμπλοκής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και δη προ του 2010.

Η νέα τροπή που λαμβάνει αυτή η υπόθεση ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στον κ. Σάφα, πάντως, δεν έχει επηρεάσει τα ευρισκόμενα σε εξέλιξη έργα. Τονίζεται ότι αύριο πραγματοποιείται η επίσημη τελετή ένταξης των υποβρυχίων «Ματρώζος» και «Κατσώνης» στο Πολεμικό Ναυτικό, τα οποία ανήκουν στον τύπο 214, όπως και το περίφημο «Παπανικολής», η καθέλκυση του οποίου είχε γίνει με σημαντική καθυστέρηση λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσίαζε κατά την παράδοσή του.




(Από την εφημερίδα "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg