Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Ενισχυμένος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο Ερντογάν



Ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν από αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία καθώς o τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη.

«Η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα», αναφερόταν σε ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες υποστηριζαν θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.


Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε λίγο μετά τις 00:30 στον αέρα τηλεοπτικού δικτύου, μέσω κινητού τηλεφώνου, πιθανότατα από περιοχή στη νοτιοδυτική Τουρκία κοντά στην Αλικαρνασσό.. Έκανε λόγο για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» κάλεσε το λαό να βγει στους δρόμους. «Οι πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια... δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν το στόχο τους», προσέθεσε. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ερντογάν κατέθεσε αίτημα για άσυλο στη Γερμανία το οποίο όμως απορρίφθηκε σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

 
Επιστροφή Ερντογάν

Η Τουρκία βρέθηκε για αρκετές ώρες στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης καθώς ουδείς μπορούσε με ασφάλεια να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η μάχη για την εξουσία. Ο κ. Ερντογάν προσγειώθηκε τελικά στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός ως ήρωας από χιλιάδες υποστηρικτές του.

Σε διάγγελμα που έδωσε μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδος μίλησε για προδοσία και είπε ότι όσοι διοργάνωσαν το πραξικόπημα ή συμμετείχαν σε αυτό θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα».


«Υπήρξε μια κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. Υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους μας. Υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Είχαν καταφέρει μετά από μια προσπάθεια 40 ετών να βρίσκονται στις δομές του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων.
Είναι προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έλαβαν αποστάσεις από τους πραξικοπηματίες ενώ η πλευρά Ερντογάν έδειχνε από νωρίς ως αυτουργό του πραξικοπήματος τον Γκιουλέν. Πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους ενώ και οι ιμάμηδες καλούσαν τους πιστούς να αψηφήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει η εφημερίδα  «Καθημερινή», ο τούρκος Πρόεδρος βρισκόταν στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος. Ο ίδιος φέρεται να ζήτησε άσυλο στη Γερμανία κάτι που το Βερολίνο αρνήθηκε ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες τον φέρουν να ζητά άλλοτε άσυλο στο Λονδίνο και άλλοτε να βρίσκεται σε πτήση για τη Ρώμη.

Λίγο μετά τις 02:00 ώρα Ελλάδος, τα μηνύματα από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, αλλά και ένας συνδυασμός πληροφοριών για συλλήψεις πραξικοπηματιών και αποχώρηση των στρατευμάτων από του δρόμους, έδειξαν ότι η πλάστιγγα έγερνε υπέρ του Ερντογάν. Ο Λευκός Οίκος έστειλε μήνυμα στήριξης της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης ενώ το Βερολίνο υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της δημοκρατικής τάξης.

Τουλάχιστον 60 νεκροί, εκατοντάδες συλλήψεις

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει σε όλη τη χώρα πάνω από 700 άτομα, στρατιώτες και αξιωματικούς.

Κινητοποίηση στην Αθήνα

Η κατάσταση στην Τουρκία παρακολουθούνταν από απόσταση και με ψυχραιμία στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από νωρίς από την ΕΥΠ για τα τεκταινόμενα σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα και βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη. Οι επιτελείς του Πενταγώνου επέστρεψαν από τις 10.30 το βράδυ στη θέση τους.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΕΥΠ και σχετικής οδηγίας του Πρωθυπουργού.  Ακολούθησε και απευθείας επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τους Κ. Μητσοτάκη και Δημ. Κουτσούμπα. Στην Αθήνα επέστρεψε εσπευσμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και έκτακτη σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg