Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Επίλεκτες μονάδες και Super Puma στα Δωδεκάνησα

Από την Παρασκευή όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία, δεν υπήρχε ούτε μια παραβίαση τουρκικών αεροσκαφών στον εθνικό εναέριο χώρο.

Από το βράδυ της Τετάρτης όμως ελικόπτερο «Σικόρσκι» που είχε απογειωθεί από μία τουρκική φρεγάτα, ψάχνοντας αντιφρονούντες παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο.

Την Πέμπτη κατά τη μεταφορά σε δικαστήριο στην Αλεξανδρούπολη των επτά τούρκων στρατιωτών και του ενός πολίτη που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα,  σημειώθηκε πρόκληση όταν συγκεντρώθηκαν μουσουλμάνοι έξω από τα δικαστήρια και φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ερντογάν και κατά των «ένστολων εγκληματιών», όπως τους ονόμαζαν.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή, μία γυναίκα (δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν πρόκειται περί τουρκάλας ή μουσουλμάνας της Θράκης) ξεδίπλωσε μία τουρκική σημαία και την ανέμιζε με αποτέλεσμα να πέσουν αρκετοί πάνω της για να την αποτρέψουν. Σημειώνεται ότι τη μεταφορά των τούρκων αντιφρονούντων στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης καλύπτει πλήθος τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών που πέρασαν γι' αυτό το σκοπό τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Την ίδια ώρα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» σ΄όλη την περιοχή της Δωδεκανήσου και ενισχύθηκαν τα νησιά με επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι», με Super Puma, με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και με πλοία του Λιμενικού Σώματος. 
Επίλεκτες μονάδες του Στρατού, του Ναυτικού αλλά και του Λιμενικού περιπολούν στην περιοχή με εντολή να αποτραπεί η είσοδος αντιφρονούντων στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή σε ελληνικό έδαφος. Την όλη κατάσταση συντονίζουν από κοινού τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την ΕΥΠ.

Στρατιωτική πηγή βεβαίωσε στο «Βήμα» ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα από την ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα ώστε να προστατευθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής απογειώθηκαν έξι «Απάτσι» και μεταστάθμευσαν στην Κω, Ρόδο και στη Λέρο. Αυτά τα ελικόπτερα είναι που περιπολούν τούτες τις ημέρες επί 24ώρου βάσεως κατά μήκος της γραμμής των Δωδεκανήσων. 
Οι ίδια πηγή βεβαίωσε επίσης ότι παρατηρείται μεγάλη αεροπορική δραστηριότητα εντός του τουρκικού εναέριου χώρου από επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά F-16 προφανώς για τον εντοπισμό αντιφρονούντων. 
Από τη νύχτα της Τετάρτης ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, μετά τις πληροφορίες ότι αντιφρονούντες με φουσκωτά σκάφη επιχειρούσαν να περάσουν στην Σύμη. Η κανονιοφόρος «Ναυμάχος» βρισκόταν κοντά στην Κω, η πυραυλάκατος «Βότσης» έπλεε στην περιοχή της Σύμης και η επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου επεκτεινόταν στη Χίο, την Σάμο και την Λέσβο όπου βρίσκονταν άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού. Στρατιωτικές πηγές, σημείωναν ότι έως το μεσημέρι της Πέμπτης δεν πέρασαν αντιφρονούντες στην Ελλάδα, παρά ταύτα τα μέτρα επιφυλακής παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg