Όταν, στις 12 Αυγούστου 2012, ο τότε νεοεκλεγείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι διόριζε τον πρώην επικεφαλής της αιγυπτιακής στρατιωτικής αντικατασκοπίας, τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ως αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και Υπουργό Άμυνας, αντικαθιστώντας τον πανίσχυρο έως τότε στρατηγό Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, δεν μπορούσε ούτε στους...
χειρότερούς του εφιάλτες να φανταστεί πως 11 μήνες μετά ο άνθρωπος αυτός θα επεξεργαζόταν και θα εκτελούσε το σχέδιο ανατροπής του απ' τον προεδρικό θώκο. Κι όμως, αυτός ο «φαινομενικά τόσο ασήμαντος, όσο κι υπάκουος» στρατιωτικός (όπως τον αποκαλεί η γαλλική «Le Monde») αποδείχτηκε ικανός να ενορχηστρώσει την πτώση του ηγετικού στελέχους των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Όσοι τον ξέρουν τον περιγράφουν ως βαθιά θρησκευόμενο άνθρωπο, πιστό του Αλλάχ αλλά πολέμιο του Ισλαμισμού. Και ταυτόχρονα ως «φίλο των Αμερικανών», καθώς με το Πεντάγωνο διατηρεί στενούς δεσμούς.
Ο στρατηγός έγινε για πρώτη φορά ευρύτερα γνωστός στην
αιγυπτιακή κοινή γνώμη τον Απρίλιο του 2012, όταν υπερασπίστηκε τον
στρατό απέναντι στις κατηγορίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων,
ότι Αιγύπτιοι στρατιώτες έκαναν «τεστ παρθενίας» σε διαδηλώτριες που
είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων στην
πλατεία Ταχρίρ τον Μάρτιο του 2011. Συγκεκριμένα, οι στρατιώτες
κατηγορήθηκαν πως στις 9 Μαρτίου συνέλαβαν 17 γυναίκες, τις κακοποίησαν,
τους έκαναν ηλεκτροσόκ και τις υπέβαλαν σε τεστ παρθενίας, απειλώντας
τες με την απαγγελία κατηγοριών για πορνεία. Ένα σχεδόν χρόνο μετά, ο αλ
Σίσι παραδέχθηκε ότι ο στρατός έκανε αυτά τα αποτρόπαια τεστ, όμως
προέβαλε τη δικαιολογία ότι «έτσι προστατεύτηκαν τα κορίτσια από τους
βιασμούς και οι στρατιώτες από αστήρικτες κατηγορίες περί βιασμών». Μετά
τη διεθνή κατακραυγή, ο ίδιος ο στρατηγός παρέστη σε εκδήλωση της
Διεθνούς Αμνηστίας και βεβαίωσε δημοσίως ότι ο στρατός είχε εγκαταλείψει
την άκρως ταπεινωτική πρακτική.
Όπως λένε αναλυτές, η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων τού έδωσε το «διαβατήριο» για τη θέση του Υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση Μόρσι. Στους μήνες που ακολούθησαν τον διορισμό του, ο αλ Σίσι διατήρησε μια ήρεμη δημόσια εικόνα, αρκετά μακριά από την αυστηρότητα που διέπει τους στρατιωτικούς. Θεωρείται χαρισματικός επικοινωνιακά, εμφανίζεται συχνά να χαμογελά και είναι γνωστός για τις συναισθηματικές ομιλίες του αλλά και τη θρησκευτική του ευσέβεια, αφού είναι άνθρωπος… του Αλλάχ. Μάλιστα, ο Ταουφίκ Ουκάσα, διάσημος παρουσιαστής της αιγυπτιακής τηλεόρασης, είχε κατηγορήσει τον αλ Σίσι ότι ήταν η «κρυφή φωνή» των Αδελφών Μουσουλμάνων στους κόλπους του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με ορισμένους, η σύζυγος του στρατηγού είναι μια θεοσεβούμενη μουσουλμάνα, που κυκλοφορεί με καλυμμένο ολόκληρο το σώμα της με το παραδοσιακό ένδυμα «νικάμπ». Ωστόσο, ο προσωπικός φίλος του αλ Σίσι και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Καΐρου Μουτάζ Αμπντούλ Φατάχ, έγραψε στο Twitter πως «πρόκειται για έναν άνθρωπο ευσεβή, που δεν συνδέεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και υπηρετεί το συμφέρον της Αιγύπτου».
Σημερινή
InfoGnomon -
Μικαέλλα Λοίζου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg