Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Alpha Bank: Νύχτα πήραν την απόφαση για ΦΠΑ στον τουρισμό

 Alpha Bank: «Ζούμε ημέρες του 2011 και χρειάζεται προσοχή»

"Μάλλον νύχτα ελήφθη η απόφαση να προταθεί αύξηση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων, και μάλιστα στη σημερινή συγκυρία που ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να απογειώνεται", αναφέρει στην ανάλυσή της μεταξύ πολλών άλλων, η Alpha Bank....


Αντί να ανάψουμε όλοι ένα κεράκι στον Άγιο Τουρισμό που μας βγάζει σιγά-σιγά από την μέγκενη της ύφεσης, προσπαθούμε να καταστρέψουμε, ό,τι κτίσθηκε με κόπο τα τελευταία χρόνια, θυσιάζοντας στο βωμό μιας ανιστόρητης οικονομικής πολιτικής τη χρυσοτόκο όρνιθα του Τουρισμού.

 Η αύξηση του ΦΠΑ όχι μόνο θέτει τον ελληνικό τουρισμό σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, αλλά δεν πρόκειται να έχει παρά μικρή καθαρή θετική επίπτωση στα φορολογικά έσοδα, καθώς θα αντισταθμιστεί από χαμηλότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος λόγω πτώσης του ΑΕΠ, άμεση και έμμεση.

Ο Τουρισμός αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων. Μελέτη του ΙΟΒΕ (Σεπτ.2012), βασιζόμενη στα στοιχεία του 2010, δείχνει ότι ο τουρισμός έχει άμεση επίπτωση στο ΑΕΠ κατά € 15,2 δισ. και έμμεση κατά € 5,2 δισ., ενώ η προκαλούμενη επίδραση φτάνει στα € 13,9 δισ.

Με τον όρο έμμεση επίδραση από τον Τουρισμό, αναφερόμαστε στην επίδραση από αγορές μέσω προμηθευτών καθώς δημιουργείται αύξηση της ζήτησης για προϊόντα άλλων κλάδων που χρησιμοποιούνται στην τουριστική παραγωγική διαδικασία. Ως προκαλούμενη επίδραση, περιγράφεται η συνεισφορά στα αποτελέσματα (ΑΕΠ, απασχόληση κλπ.) από τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες στην οικονομία, ως αποτέλεσμα της μεταβολής του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών που λαμβάνουν κατά το μήκος της αλυσίδας αξίας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Συνεπώς, συνολικά, η επίπτωση του τουρισμού ανέρχεται στα € 34,4 δισ. ή 15,1% του ΑΕΠ του έτους 2010. Στον χώρο της απασχόλησης (έμμεσα και άμεσα), συμβάλλει με 466 χιλιάδες θέσεις εργασίας ενώ άλλες 741 χιλιάδες θέσεις εργασίας (16% της συνολικής απασχόλησης) υποστηρίζονται από την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα.

Το κράτος εισπράττει από φορολογία € 1,4 δισ. από έμμεση φορολογία (5% των εσόδων από έμμεση φορολογία). Για κάθε € 1.000 τουριστική δαπάνη το ΑΕΠ της Ελλάδος αυξάνει κατά € 2.220. Η μελέτη αυτή εκτιμούσε ότι, αν οι τουριστικές αφίξεις φτάσουν τα 20 εκατ. άτομα τότε οι εισπράξεις από το εξωτερικό θα φτάσουν τα € 12,8 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg