Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Το Τρίτο Μνημόνιο, οι Επερχόμενες Εκλογές και το Μαγείρεμα των Στοιχείων

 Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε (6.9.2013) ότι το ΑΕΠ της χώρας σε σταθερές τιμές την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2013/2012, μειώθηκε -3,8% και όχι -4,6% που είχε αρχικά ανακοινωθεί στις 12 Αυγούστου.
Δοθέντος ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013/2012, η ελάττωση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν -5,6%, προκύπτει ότι το α’ εξάμηνο 2013/2012, ο αναπτυξιακός ρυθμός της χώρας διαμορφώθηκε σε -4,7%.... Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ψηφοθηρικές και αποσκοπούν με το κατάλληλο μαγείρεμα των εθνικολογιστικών μεγεθών, ο αναπτυξιακός ρυθμός να διαμορφωθεί σε -4,2%, όσο δηλαδή προβλέπεται και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016. Σε οκτώ μήνες θα διεξαχθούν στη χώρα μας οι δημοτικές εκλογές, οι ευρωεκλογές και ίσως οι εθνικές εκλογές. Βέβαιο είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα παίξει το προεκλογικό παιχνίδι της κυβέρνησης, δημοσιεύοντας θετικό αναπτυξιακό ρυθμό για το πρώτο τρίμηνο του 2014 π.χ. 0,8%.
Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, υποστηρίζει ότι η άνοδος της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2013, συντελεί στην αποκλιμάκωση της ύφεσης. Το παραμύθι με τον τουρισμό έχει καθαρά ψηφοθηρικά κίνητρα. Την περίοδο 2013/2012, η αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος, προβλέπεται από 10 σε 11,5 δις ευρώ και η άνοδος στις αφίξεις ξένων τουριστών από 16 σε 17,3 εκατομ. άτομα. Ωστόσο, κατά την περίοδο αυτή, η αναμενόμενη πτώση του ναυτιλιακού συναλλάγματος γύρω στα 2 δις ευρώ, σε συνδυασμό με την φετινή καθίζηση του εσωτερικού τουρισμού, θα (υπερ)αντισταθμίσουν τα αναμενόμενα οφέλη από την αυξημένη ξένη τουριστική κίνηση. 
Η κυβέρνηση διαψεύδεται από τα στατιστικά στοιχεία της ίδιας της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος. Την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2013/2012, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε -8,3%, η οικοδομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε -40%, οι πωλήσεις οχημάτων ελαττώθηκαν -4%, η ιδιωτική κατανάλωση έπεσε -6,3%, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μειώθηκε -11%, κ.λπ., και παρ’ όλα αυτά, το β’ τρίμηνο 2013/2012 το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε μόνο -3,8%. Δηλαδή, το σύνολο των κύριων οικονομικών δεικτών, πάνε από το κακό στο χειρότερο και οι κυβερνητικοί εκλογομάγειροι, ισχυρίζονται ότι η ύφεση εμφανίζει τάσεις επιβράδυνσης και η εθνική οικονομία σύντομα θα εισέλθει σε φάση ανάκαμψης. 
Η δραματική άνοδος του δημοσίου χρέους κατά τη διάρκεια του 2013 και οι υπερβολικές δανειακές υποχρεώσεις την περίοδο 2014-2016, αναμένεται να προκαλέσουν χρηματοδοτικό κενό αρκετών δις ευρώ. Η χώρα οδεύει ολοταχώς σε τρίτο μνημόνιο, με την επιβολή νέων δυσβάστακτων μέτρων στους πολίτες. Σε χρονική περίοδο όμως οκτώ μηνών, θα έχουμε δύο ή τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Οι ψηφοφόροι, οι κουτόφραγκοι, θα πρέπει να πειστούν ότι οι μνημονιακές πολιτικές έξυσαν τον πάτο του βαρελιού και η ανάπτυξη αρχίζει να φέγγει στο βάθος του ορίζοντα. 
Υπάρχει πιο πειστικός τρόπος από την ωραιοποίηση των εθνικολογιστικών μεγεθών και τη συστηματική προπαγάνδα περί βελτίωσης του κλίματος στην οικονομία από τα φερέφωνα του συστήματος;
Γιώργος Βάμβουκας
Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg