Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Κύπρος: Τα αποτελέσματα της γεώτρησης δεν επαληθεύουν τα ευρήματα της πρώτης γεώτρησης

Κύπρος-Μικρότερα τα κοιτάσματα

Οι εφημερίδες «Καθημερινή» της Κύπρου και «Φιλελεύθερος γράφουν σήμερα ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα ενημερώσει το υπουργικό την ερχόμενη Τετάρτη και ακολούθως τα κόμματα για τα αποτελέσματα της γεώτρησης «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12...


Σύμφωνα με την «Καθημερινή», που επικαλείται άριστα ενημερωμένες πηγές, επιβεβαιώνονται πληροφορίες ότι τα αποτελέσματα της γεώτρησης όχι απλώς δεν επαληθεύουν τα αισιόδοξα ευρήματα της πρώτης γεώτρησης αλλά κινούνται κάτω από το όριο ασφαλείας που είναι τα 5,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η ποσότητα αυτή είναι η μίνιμουμ που κρίνει και τη βιωσιμότητα του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.

Εκτιμήσεις από την αρχική γεώτρηση ανέβαζαν τα κοιτάσματα αερίου στα 5,5 με 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Εξ άλλου, ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι το κοίτασμα στο οικόπεδο Αφροδίτη, της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι σημαντικά μικρότερο του αρχικά αναμενόμενου, αλλά με τελικές αξίες της τάξης των 35-40 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα αποτελέσματα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση έδειξαν αριθμούς που είναι οριακοί -λίγο πιο κάτω- από το βασικό κριτήριο, για τις απαιτούμενες ποσότητες, από το συγκεκριμένο κοίτασμα, που να επιτρέπουν τη λειτουργία τερματικού με δυνατότητα παραγωγής 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», τα όρια των 3,6 έως 7,6 τρισ. κυβικών ποδών που ανακοινώθηκαν στην πρώτη γεώτρηση, δεν θα αυξηθούν με τη νέα γεώτρηση που ολοκληρώθηκε.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση προγραμματίζεται για τον Μάρτιο, χωρίς ακόμα αυτό να είναι οριστικό με τους ειδικούς να αισιοδοξούν ότι θα βελτιώσει τους αριθμούς, αφού θα γίνει σε τμήμα του κοιτάσματος με πολύ θετικότερα δεδομένα. Η επιβεβαιωτική γεώτρηση έγινε σε σημείο που είχε τις περισσότερες πιθανότητες να δώσει πιο χαμηλά αποτελέσματα λόγω γεωλογικής διαμόρφωσης.

Εξ άλλου, αναφέρει ότι ιδιαίτερα θετικές διαπιστώσεις από την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμογραφικών ερευνών στο τεμάχιο «12» υποδεικνύουν ότι υπάρχουν όχι ένα ή δύο, αλλά οκτώ -μικρότερα του «Αφροδίτη»- εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, της τάξης των 1-3 τρισ. κυβικών ποδών, που σταδιακά τα αμέσως επόμενα χρόνια θα τεθούν από τις Noble - Delek προς εκμετάλλευση. Θα προηγηθούν γεωτρήσεις στα μεγαλύτερα και θα ακολουθήσουν στα πιο μικρά.

Οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες Noble και Delek, που εμπλέκονται από κοινού στις γεωτρήσεις, στα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Τελ Αβίβ αντίστοιχα, που αποτελούν την επίσημη πληροφόρηση για τα αποτελέσματα τη γεώτρησης, προγραμματίζεται για το απόγευμα της Τετάρτης 2 θα πρέπει να αναμένεται ταυτόχρονη ανακοίνωση και από την κυπριακή κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg